Pheasant’s Tears – Rkatsiteli Bodbiskhevi 2022
€16,50
Rkatsiteli uit het dorpje Bodbiskhevi, ook op zandsteen aangeplant, in het Oost-Georgische Kakheti. Ruig doch delicaat, en wat zachter van structuur dan de Rkatsiteli die normaliter vol-oranje uit het dorpje Bakurtsikhe komt. In de 2022-jaargang is deze Rkatsiteli Bodbiskhevi direct geperst, maar wel krachtiger dan de versie uit de Tibaani-wijngaarden, die óók ‘wit’ is.
In ieder geval komt de Bodbiskhevi serieus de fles uit; het hint een beetje richting oxidatieve stijl wijn-maken, maar is simpelweg in afgesloten qvevri’s gerijpt. Wijn met gedroogde mango en gedroogde bloemen, zwarte peper, en een mooie aardse ondertoon. Oergeorgiër!
Pheasant’s Tears
Sighnaghi, Kakheti Georgië
Oppervlakte 30 ha.
Natuurlijk sinds 2007
Over de wijnmaker
Pheasant’s Tears is in 2007 opgericht door John Wurdeman en Gela Patalishvili. John, een schilder afkomstig uit New Mexico (US), kwam in 1996 naar Georgië en kocht twee jaar later een huis om daar fulltime te gaan wonen. Gela, (die deel uitmaakte van de achtste generatie wijnmakers in Sighnaghi) ontmoette John en na een aantal lange gesprekken besloten ze samen wijn te gaan maken.
Over de wijngaard
Pheasant’s Tears produceert wijn die wordt gemaakt volgens oude Georgische tradities. De wijnen van Pheasant’s Tears worden gemaakt van inheemse druivenrassen, die sinds de val van de Sovjet Unie langzaam maar zeker weer steeds meer in Georgië worden gecultiveerd en verbouwd. De gaarden omslaan – verdeeld over het land – ongeveer 30 hectare.
Alle wijnen worden gefermenteerd, gerijpt en bewaard in qvevri’s, ingegraven amforen. Sommige qvevri’s van Pheasant’s Tears zijn zelfs tot zo’n 300 jaar oud: mits goed bewaard (en mits ze vochtig worden gehouden) kan zo’n qvevri ellenlang intact blijven.
Over de wijnen
Volgens Georgische tradities worden de wijnen van Pheasant’s Tears over het algemeen met veel schilcontact gemaakt; veelal zo’n 6 of 7 maanden. In sommige gevallen en met druiven uit wat westerlijk gelegen gebieden is dat schilcontact wat minder lang, maar de wijnen van Pheasant’s Tears karakteriseren zich vaak wel door die krachtige structuur die wordt ontleend aan uitgebreide maceratie. Wat de gemene deler is, is dat alle wijnen extreem zijn; in aroma, mondgevoel, smaak en compromisloosheid.
Website Pheasant's Tears
Vin Satori-profiel Pheasant's Tears
Instagram Pheasant's Tears
Instagram John Wurdeman