Ramaz Nikoladze – Tsolikouri – Orkhvi 2022
€19,50
Yes! Dijk van een wijn! Druiven komen uit Orkhvi, uit een wijngaard van Ramaz’ oom. Tsolikouri aangeplant op kalk, in de bergen. Kalkstenen bodem in combinatie met de verkoeling van de bergen maken dit bijna Loire Sauvignon Blanc-esque. Verfijnd, verfrissend, voor eenieder.
Ramaz Nikoladze
Nakhshirghele, Imereti Georgië
Ramaz
Oppervlakte 1,5 ha. + négoce
Natuurlijk sinds 2007
Over de wijnmaker
Ramaz Nikoladze begon zijn wijndomein Nikoladzeebis Marani met een mini-wijngaard van 0,7 hectare dichtbij Kutaisi in Nakhshirghele, Imereti in 2007. Deze gaard was tussen de 28-100 jaar oud, en was hiervoor van zijn grootouders. Ramaz’ hele familie komt uit dit dorp, en Ramaz zelf is er dan ook geboren, en in 2001 kocht hij dan ook al het huis van zijn ouders en de daarbij behorende wijnkelder met qvevri, alhoewel hij zijn wijnproductie pas begon in 2007 met de overname van de wijngaard van zijn grootouders. Naast zijn werk als wijnmaker is Ramaz ook het hoofd van Slow Food Georgia, waar hij veel Georgische wijnmakers, boeren en artisanale voedselproducenten samenbrengt, om zo kennis te delen.
Tegenwoordig bezit Ramaz zo’n 1,5 hectare, en maakt hij ongeveer 4.000 flessen per jaar in zijn eigen kelder. Ook verkoopt Ramaz de wijn van zijn vrouw Nestan, en de wijnen van Nestan’s oom, Dimi, die 82 jaar oud is en in een dorp zo’n 30 kilometer verderop ook traditionele wijn maakt.
Om de jaarlijkse productie wat uit te breiden zoekt Ramaz soms ook naar lokale boeren die wellicht een klein familieperceel hebben en wijn voor eigen consumptie maken, om, indien de gaarden gezond worden gehouden, eventueel druiven te kopen om een aparte cuvée te maken.
Over de wijngaard
Ramaz werkt voornamelijk met de lokale Imeretiaanse rassen Tsitska en Tsolikouri, en past hier in de meeste gevallen traditiegetrouw geen schilcontact op toe. In sommige jaren vergist en rijpt hij de wijnen tóch met de schillen als hij de kwaliteit van de schillen, stelen en pitten van een bepaalde kwaliteit acht. De wijnen worden allemaal zo’n 3-6 maanden in de eerste qvevri gehouden, in sommige gevallen dus ook met de schillen, waarna hij de wijn oversteekt naar een rijpingsqvevri, waar de wijn ongeveer een jaar rijpt voordat er middels zwaartekracht wordt gebotteld.
Over de wijnen
Ramaz’ wijnen worden door de Georgische producenten waar we mee werken altijd enorm geprezen, en op elke proeverij dat wij de wijnen van Ramaz mogen proeven, zoals op La Dive in de Loire, staan we altijd versteld van hoe puur en indrukwekkend de wijnen zijn. In de wijnen proef je duidelijk het wat mildere klimaat van Imereti, door zachte smaken en aroma’s van wilde bloemen en kruiden, zacht, tropisch fruit, citrusschil en de wijnen hebben altijd elegante zuren die de ruggengraat vormen.
Instagram Ramaz Nikoladze
WineTerroirs-profiel Ramaz Nikoladze