Domaine Matassa – Rufo 2023
€27,50
Écht wit van Matassa hebben we al heel lang niet geproefd of gedronken, omdat Tom sinds een aantal jaar eigenlijk alle wijnen, zowel het witte als het rode, kort op de hele trossen houdt. Vroeger, vóór 2013, perste Tom bijvoorbeeld zijn Blanc nog wel direct, maar dat gebeurt tegenwoordig ook niet meer, omdat Tom erg gehecht is aan de controlerende waarde van de steeltjes en schillen voor zijn vergistingen. Omdat Tom het toch weer eens wilde proberen hebben we vanaf najaar 2024 tóch weer iets écht wits van Matassa beschikbaar: cuvée Rufo! Rufo is daarmee een primeur, en komt net als cuvée Planals afkomstig uit ietwat hoger gelegen gaarden in het gebied net buiten Calce, richting de bergen.
Door de directe persing is Rufo een unieke wijn in het Matassa-arsenaal, die gemaakt is van 100% Macabeu van klei- en kalkrijke bodems, en gerijpt op vaten van 500 liter. De combinatie tussen witte Macabeu en relatief klein hout geeft Rufo bijna iets klassieks. Gekscherend riepen wij soms nog wel eens dat Macabeu de Chardonnay van het zuiden is, en Rufo doet daarmee dan ook een beetje denken aan Jura uit de Roussillon, met de duidelijke Matassa-signatuur. Matassa’s wijnen ruiken altijd ook wel wat zwoel, en de garrigue-neus ontbreekt uiteraard ook niet, en met 10% alcohol is het na proeven dan ook wel duidelijk uit welke koker de wijn komt, maar wat anders is het zeker!
Domaine Matassa
Côtes du Roussillon, Roussillon Frankrijk
Oppervlakte 28 ha. + négoce
Natuurlijk sinds 2003
Over de wijnmaker
Tom Lubbe is een Nieuw-Zeelander die opgroeide in Zuid-Afrika. Eind jaren ’90 was hij werkzaam bij het enige wijnbedrijf in Zuid-Afrika wat fermenteerde met inheemse gisten en haar opbrengsten beperkte ten gunste van de kwaliteit. Daarna vertrok Tom naar Frankrijk voor een positie als stagiaire bij het beroemde Domaine Gauby in Rousillon, om daar zijn interesse in mediterrane variëteiten te vergroten. Gérard Gauby raakte snel bevriend met Tom en vroeg hem na zijn stageperiode terug te komen om drie opeenvolgende jaren te helpen bij de vinificatie in de kelder. Tijdens die periode ontmoete Tom zijn vrouw Nathalie, Gérard’s zusje.
Over de wijngaard
In 2003 kocht Tom zijn eerste wijngaarden rond het dorp Calce in Frans-Catalonië, met wijnstokken variërend van 60 tot 120 jaar oud. De wijngaarden worden op natuurlijke wijze bewerkt zonder enige chemische hulpmiddelen en Tom maakt gebruik van enkele biodynamische hulpmiddelen om de bodem te activeren en te voeden.
Over de wijnen
In de kelder wordt geen sulfiet toegevoegd en het domein focust zich op zeer lage opbrengsten om de hoogst mogelijke concentratie en mineraliteit te verkrijgen. Ook oogst Tom tamelijk vroeg, wat resulteert in wijnen met een fris karakter en een relatief laag alcoholpercentage voor deze regio!
Instagram Tom Lubbe