Pheasant’s Tears – Kakhuri Mtsvivani 2022
€17,50
Wat een wijn! Volgens John de mooiste expressie van de druif door PT tot nu toe. Mtsvivani is familie van Kisi, en ondanks dat het klinkt alsof ze ook familie van Mtsvane is, blijkt dat niet zo te zijn. Wat ons betreft een meesterwerk wat structuur en aroma betreft. We hadden hier ook nog wel veel meer van bij John en Gela willen bestellen, maar er was helaas niet enorm veel.
Wegens drie maanden schilcontact is de wijn krachtig, maar in vergelijking met vorige jaargangen zijn de druiven iets eerder geplukt, waardoor ze net wat frisser uit de hoek komt. Er komt zeker wat grip bij kijken, maar de wijn is mooi in balans, en doet ze denken aan gedroogd tropisch fruit en bloementhee; we proefden gedroogde mango en abrikoos, kamille, rozijnen, vanille, kruidnagel en passievrucht.
Klaarblijkelijk deed Mtsvivani tot de jaren ’70 in Georgië dienst als de Italiaanse Trebbiano: het was het ‘werkpaard’ van de druivenboeren, omdat ze makkelijk te temmen was en goede volumes gaf. Tegenwoordig is er weinig meer van de Mtsvivani-cultuur over, maar maakt Pheasant’s Tears er gelukkig nog een wijn mee waar de Italiaanse Trebbiano een puntje aan kan zuigen….
Pheasant’s Tears
Sighnaghi, Kakheti Georgië
Oppervlakte 30 ha.
Natuurlijk sinds 2007
Over de wijnmaker
Pheasant’s Tears is in 2007 opgericht door John Wurdeman en Gela Patalishvili. John, een schilder afkomstig uit New Mexico (US), kwam in 1996 naar Georgië en kocht twee jaar later een huis om daar fulltime te gaan wonen. Gela, (die deel uitmaakte van de achtste generatie wijnmakers in Sighnaghi) ontmoette John en na een aantal lange gesprekken besloten ze samen wijn te gaan maken.
Over de wijngaard
Pheasant’s Tears produceert wijn die wordt gemaakt volgens oude Georgische tradities. De wijnen van Pheasant’s Tears worden gemaakt van inheemse druivenrassen, die sinds de val van de Sovjet Unie langzaam maar zeker weer steeds meer in Georgië worden gecultiveerd en verbouwd. De gaarden omslaan – verdeeld over het land – ongeveer 30 hectare.
Alle wijnen worden gefermenteerd, gerijpt en bewaard in qvevri’s, ingegraven amforen. Sommige qvevri’s van Pheasant’s Tears zijn zelfs tot zo’n 300 jaar oud: mits goed bewaard (en mits ze vochtig worden gehouden) kan zo’n qvevri ellenlang intact blijven.
Over de wijnen
Volgens Georgische tradities worden de wijnen van Pheasant’s Tears over het algemeen met veel schilcontact gemaakt; veelal zo’n 6 of 7 maanden. In sommige gevallen en met druiven uit wat westerlijk gelegen gebieden is dat schilcontact wat minder lang, maar de wijnen van Pheasant’s Tears karakteriseren zich vaak wel door die krachtige structuur die wordt ontleend aan uitgebreide maceratie. Wat de gemene deler is, is dat alle wijnen extreem zijn; in aroma, mondgevoel, smaak en compromisloosheid.
Website Pheasant's Tears
Vin Satori-profiel Pheasant's Tears
Instagram Pheasant's Tears
Instagram John Wurdeman