Fabio Gea in Nederland, Werlitsch online, nieuwe Domaine de La Borde, Les Valseuses, mousserende en oranje La Loue, nieuwe Casa Caterina, La Rural, aanstaande Georgië-transport, en meer!
Twee keer knipperen, en het is (zo goed als) februari! We hopen dat jullie allemaal goed de grauwe januarimaand hebben doorstaan, en net zoals wij met veel plezier uitkijken naar februari. Traditiegetrouw bezoeken wij dit eerste weekend van februari een tiental beurzen in de Loirevallei, waar we met bijna veertig van de Zuivere producenten de nieuwe jaargang(en) hopen te proeven. Daarover later uiteraard meer.
Wat februari betreft hebben we gelukkig weer tal van leuke zaken mee te delen: zo ontvangen we in het weekend van februari de excentrieke Fabio Gea in Nederland, met wie we in Rotterdam bij Restaurant Lux een diner organiseren, in Amsterdam bij Café De Linden het glas heffen, en op maandag bij Restaurant Choux een masterclass organiseren over zijn bijzondere wijnen uit het noordelijk deel Barbaresco en het rijpen van wijnen in porselein (en in zwembaden…). Zie verderop in deze mail een korte uitnodiging; de officiële uitnodiging zal later volgen. Fabio heeft in ieder geval beloofd zijn dinosaurus mee te nemen, dus wat ons betreft kan de pret al niet meer stuk.
Verder staan sinds deze week een kleine hoeveelheid cuvées van Weingut Werlitsch online en is er deze maand nieuwe Jura-pracht van Domaine de La Borde (incl. Savagnin Foudre à Canon!) binnen gekomen, net zoals mousserende en oranje wijnen van Domaine de La Loue, bovenop het betoverende werk van Les Valseuses. Een deel van deze wijnen is nu al online beschikbaar, het andere deel vanaf mid-februari. Ook hebben we nieuwe wijnen van Casa Caterina ontvangen, en is er een verse lading van de betaalbare, pure wijnen van micro-domein La Rural uit het zuiden van Catalonië beschikbaar.
Lees hieronder verder voor het wijnnieuws, de Gea-uitnodiging en de save-the-date voor onze jaarlijkse Georgië-proeverij in maart!

FABIO GEA IN NEDERLAND (22, 23 EN 24 FEBRUARI)
Aangezien we nieuwe wijnen van Fabio Gea hebben ontvangen organiseren we het weekend van 22 februari samen met Fabio een drietal evenementen in Rotterdam en Amsterdam om zijn nieuwe wijnen te laten proeven.
De larger-than-life wijnmaker Fabio Gea maakt natuurlijke wijnen in het noordelijk deel van Barbaresco, en hoewel hij wijnen maakt binnen de DOC(G)s van Barbaresco en Alba houdt hij er ook een aantal aparte technieken op na. Zo worden al zijn wijnen, ook de statige Barbarbesco’s, áltijd na verplichte houtrijping in porselein of zandstenen eiren gerijpt, en maakt hij bijvoorbeeld ook wijnen van Nebbiolo, Barbera, Dolcetto en Grignolino op 100% porselein of zandsteen, en komt er af en toe zelfs een zwembad aan te pas…
- Op zaterdag 22 februari organiseren wij bij Restaurant Lux in Rotterdam een diner waar Milan Gataric een scherp geprijsd menukookt om bij de wijnen van Fabio aan te sluiten. De wijnen van Fabio zullen per glas en voor schappelijke prijzen per fles beschikbaar zijn. Fabio en wij zijn aanwezig voor het schenken, uitleg en verhogen van de feestvreugde.
- Er kan vanaf 18:00 worden gereserveerd, en de reserveringen kunnen worden geplaatst door te bellen naar Restaurant Lux, op 010-4762206.
- Op zondag 23 februarischenkt Fabio zijn wijnen per glas in Café De Linden in Amsterdam. We zullen naast de wijnen per glas ook een flight van proefglazen aanbieden voor een vaste prijs en zal er een goeie snack beschikbaar zijn.
- Fabio schenkt zijn wijnen tussen 15:00 – 19:00. Reserveren is niet nodig.
- Op maandag 24 februari geeft Fabio een masterclass bij Restaurant Choux in Amsterdam voor onze horeca-klanten, waar hij een selectie van zijn wijnen laten proeven, en verder uit zal weiden over de regio, het terroir, zijn bijzondere manier van rijping en vinificatie, en ongetwijfeld over duizend-en-één andere onderwerpen, Fabio kennende.
- De masterclass wordt gehouden tussen 13:00 – 15:00, en reserveren voor de masterclass kan via info@zuiverwijnen.nl.
De officiële uitnodiging volgt later in februari.
WERLITSCH’ SÜDSTEIRISCHER PRECISIEWERK
We hebben deze week de allocaties van de wijnen van Brigitte & Ewald Tscheppe van Weingut Werlitsch rondgestuurd, en hebben daarmee ook de volledige range aan wijnen online vrijgegeven. Er zijn nu 2022s van de mono-cépage wijnen van 100% Morillon (Chardonnay) en Sauvignon beschikbaar, net zoals de 2021s van de emblematische Ex Vero-wijnen. De 2021s van de Ex Vero-lijn zijn intens, precies en herkenbaar Werlitsch, zoals we Werlitsch het liefste proeven. De Opok-reductie is in overvloed aanwezig, de mineraliteit geeft bijzondere structuur en met de zuren en energie zit het als gewoonlijk snor. Van de Ex Vero I en Ex Vero II hebben we ‘S’-versies ontvangen, wat aangeeft dat de wijnen met wat restzoet onder kroonkurk zijn gebotteld, maar in geen van de gevallen zijn de wijnen écht zoet. Verder verdelen we het laatste beetje van de 2017 van de Ex Vero II S, die extra laat is gebotteld; gigantische wijn! Ook hebben we van beide oranje wijnen, Freude en Glück, zes flessen beschikbaar, en zijn ze, zoals we bij Cornerstore in december proefde, klaar om te gaan. Als allerlaatste zijn er een aantal grote flessen beschikbaar, en kunnen we alvast verklappen dat de magnum EV I uit de 2020 vintage drinkt als elegante wijn uit de noordelijke Bourgogne, boordevol leven.
De aantallen waren uitzonderlijk klein, maar we hebben van iedere cuvée nu een aantal flessen op de (digitale) planken staan, zo lang de voorraad strekt.
NIEUWE JAARGANGEN EN NIEUWE CUVÉES VAN DOMAINE DE LA BORDE (JURA)
Van Julien Mareschal van Domaine de la Borde ontvingen we in januari een transport met het volledige arsenaal, grotendeels uit de 2023-vintage, maar ook een paar 2021s en een 2018. Julien maakt pure wijnen in amforen, RVS en oude houten vaten en foeders in zijn kelder in Pupillin. Het overgrote deel van zijn wijnen mag dan ook de zeldzame appellatie Arbois-Pupillin AOP dragen.
Een van de publieksfavorieten genaamd Foudre à Canon (100% Savagnin, 24 maanden gerijpt in amforen en foeders) is weer bijna beschikbaar, dit maal uit de 2021-vintage. Ondanks dat we van Julien een aardige hoeveelheid toebedeeld hebben gekregen, hebben een aantal fans van het eerste uur reeds de eerste bestellingen geplaatst en verwachten we dat de wijn voor het einde van februari uitverkocht zal zijn. Gelukkig hebben we ook nog een handjevol magnums ontvangen… Wat Savagnin betreft hebben we ook een paar dozen van Julien’s ‘baby Jaune’ genaamd Les Écrins 2018ontvangen, die eerst twee jaar in afgetopte foeders wordt gerijpt, waarna de wijn on-afgetopt nog twee jaar de tijd krijgt om oxidatieve diepte te ontwikkelen. Na deze periode wordt de wijn nog eens twee jaar op domein gerijpt, en is ze nu klaar voor release. Loepzuivere umami-bom…
Wat de Chardonnays betreft hebben we de bekende cuvées allemaal ook weer breed beschikbaar, waaronder de mineraalrijke Côte de Caillot, de zacht-rijke Terre du Lias en de krachtige La Marcette.
Aan de rode kant van het spectrum hebben we de energieke Poulsard (a.k.a. Ploussard in Pupillin…) genaamd Plous’saperlipopette weer op voorraad, net zoals de exclusieve Pinostradamus van Pinot Noir, allebei uit de gebalanceerde 2023-vintage. Naast deze bekende gezichten hebben we ook Julien’s sjieke Trousseau (Sous La Roche!) op voorraad, boordevol fijn fruit, Trousseau-kruiden en mineraal, én de Ploussard van Trias-marne genaamd Ploussard de Feule. Meesterwerken…
Als multi-cépage kers op de taart ontvingen we ook een nieuwe wijn genaamd Chamoz, die stiekem een nieuwe favoriet van aan het worden is. Chamoz wordt gemaakt van fruit uit een gaard die hij zelf heeft aangeplant in het noordelijk deel van de Jura op kalksteen, bestaande uit Trousseau, Ploussard, Petit Béclan en Enfariné, die deels worden ontsteeld en dan samen worden vergist en gerijpt. Wijn barstensvol energie, levendige zuren en zilte mineraliteit. Stilistisch wat anders dan zijn wijnen uit Pupillin (want kalksteen in plaats van marne), maar minstens zo lekker wegens de opzwepende kalk-energie.
Verder kunnen we we ook weer de Macvin van 100% Savagnin uitleveren, en hebben we nog wat prachtige Vin Jaune 2016 beschikbaar. Van alle wijnen hebben we gelukkig voldoende ontvangen, maar de vraag naar Julien’s wijnen is altijd groot, en zeker gezien de prijzen van al zijn wijnen gelijk zijn gebleven verwachten we dat de wijnen met veel plezier zullen worden gedronken.
Een deel van de wijnen zijn vanaf volgende week beschikbaar; een aantal zijn nu al online te bestellen. We zullen uiteraard een Instagram-gil geven zodra alle wijnen beschikbaar zijn. Mocht er vóór de online release interesse zijn of er in bovenstaande wetenschap graag wat wijn worden gereserveerd, stuur ons gerust een mailtje.
LEVENDIGE NEW-WAVE WIJNEN VAN LES VALSEUSES (JURA)
Met hetzelfde Jura-transport reisden onze allocaties van het kleine wijndomein Les Valseuses uit het feeërieke Les-Planches-près-Arbois mee. Julia en Antoine maken in het wonderschone dalletje micro-cuvées van verschillende druiven uit de Jura, maar werken ze, net zoals mentrix Alice Bouvot van L’Octavin multi-regionaal, en oogsten zij zelf ook druiven in de Beaujolais, Elzas, Luberon, Provence en Languedoc. Dit werk valt als négoce te bestempelen, alhoewel dit wel bedachtzame négoce in de nauwe zin van het woord is, gezien de druiven zelf door hen worden geselecteerd, geoogst en getransporteerd, en uiteindelijk ook zelf door hen tot wijn worden veredeld. Bijzonder aan de wijnen van de Valseuses is dat de rijping relatief lang is, en nu pas de 2021- en 2022-vintages worden uitgebracht.
Julia en Antoine passen verschillende new wave-wijnmaaktechnieken toe, zoals het hele-trossen-vergisten van druiven van één druivenras in direct-geperst sap van een ander ras, of de zéér lange hele-trossen-maceratie. Normaliter houden wijnmakers die wijnen met de hele trossen (‘semi-carbonisch’) vergisten de druiven maar een beperkte tijd in contact met het sap alvorens te persen, maar Julia en Antoine zoeken de grenzen van de semi-carbo op, en rijpen de bijzondere Sinnerman maar liefst 10 maanden met de hele trossen. Intuïtief zou je denken dat de wijn dan tannineus en zwaar wordt, maar het tegenovergestelde is waar. De wijnen met deze lange semi-carbo-maceratie hebben zowel het te-verwachten florale fruit, als een serieuze diepte, met hartigheid, rook en mineraal, en over het algemeen alcoholpercentages van onder de 12%. Naast de nieuwe jaargangen van de hierboven genoemde Sinnerman, de zilte, oranje Cargo Culte en de levendige lichtrode/rosé Petite Fleur ontvingen we ook een nieuwe versie van de bijzondere Fables of Fabus, vernoemd naar Charles Mingus’ protest-jazztune. De vorige vintage, 2020, was nog een blend van Chardo en Savagnin, waar het nu in de 2021-vintage voornamelijk bestaat uit oude stokken Jura Chardonnay, aangevuld met Elzas’ Sylvaner en Auxerrois, en een mespuntje Clairette en Grenache Blanc. Na directe persing wordt de wijn 33(!) maanden in kleine vaten gerijpt… Jura-energie, Elzasser gulheid en het spannende van de Luberon, uit een vintage die ons na aan het hart ligt.
Helemáál nieuw voor Zuiver zijn de volgende drie wijnen: de pét nat Câde Meu Carnaval? 2023 gemaakt van een eclectische mix witte en rode druiven, met 11% alcohol en een gigantisch hoog plezier-gehalte, de nieuwe lichtrode, viooltjes-en-zwarte-bessen aromatische Naña 2021, en de bedwelmende Fleur Tropicale 2022 van 100% Chardonnay uit het zuiden van de streek. Voor Fleur Tropicale wordt 30% van de hele trossen in de rest van het sap geweekt, om zo een zachte Chardonnay-geïnfuseerde Chardonnay te maken… Als laatste in de verse line-up de Funky Calypso, een blend Cabernet Sauvignon en Syrah, geweekt in het witte sap van Vermentino. Cabernet Sauvignon, zwaar ondergewaardeerd in natuurlijke kringen, geeft diepte, aardsheid en aromatisch donker fruit, Syrah geeft viooltjes en hartigheid, en Vermentino frist op met citruszuur en energiek mineraal. Wij zijn groot fan, in ieder geval!
Wij zien Julia en Antoine dit weekend weer op de beurs Naturall, waar we de wijnen met veel plezier zullen proeven. Voor alle thuisblijvers zijn de wijnen nu online beschikbaar en vanaf volgende week ook in de winkel. De aantallen zijn net zoals vorig jaar klein; van iedere cuvée hebben we maar een paar dozen ontvangen: bijzijn is meemaken!
MOUSSEREND EN ORANJE VAN DOMAINE DE LA LOUE (JURA)
Van power-vrouw Catherine Hannoun van Domaine de la Loue uit het meest noordelijke puntje van de Jura ontvingen we ook een aantal nieuwe wijnen, waaronder twee bubbels: de eerste is de witte Bulle Bleue, gemaakt van 100% Savagnin, gemaakt van Savagnin die minimaal 24 maanden op hout heeft gelegen, en daarna de tweede vergisting op de fles ondergaat door toevoeging van most van een nieuwe vintage. Met de hand gedégorgeerd. Romig, zilt, en zeer elegant; Catherine’s antwoord op natuurlijke Champagne. Naast deze prachtbubbel ontvingen we ook een gigantisch lekkere pét nat van Catherine, van 100% Trousseau. Voor ons de eerste keer dat we een mono-cépage Trousseau pét nat tegenkwamen, maar Catherine vertrouwen we blind wat smaak en energie betreft. Levendige, fruitige aanrader voor iedereen die met plezier aan tafel wil beginnen.
Naast deze twee noviteiten kwam er ook een oranje Savagnin van Catherine binnen genaamd Cuvée Raphaëlle, die ons er aan hielp herinneren dat Savagnin zich eigenlijk uitstekend leent voor het toepassen van schilcontact. De kerngezonde druiven komen uit een enkele wijngaard in Pupillin, schilcontact duurt zo’n 12 dagen en rijping geschiedt in oude houten vaten. Prachtexemplaar Jura oranje, met kruidig fruit, gember, zwarte peper en een prettige textuur.
Verder zijn op de website de cuvées Le Rouge en Savagnin Ãéts scherper geprijsd dan dat ze waren, aangezien Catherine haar nieuwe jaargang 2022 en 2023 ook wat in prijs heeft doen laten zakken. Wij hebben daarom de vorige jaargangen van beide wijnen ook voor de lagere prijs op de website gezet, aangezien we dat wel zo sjiek vonden. Stuur ons bij interesse in Catherine’s wijnen gerust een berichtje en houdt onze Instagram in de gaten; alles is vanaf eind volgende week uitleverbaar.
BUBBELS EN GERIJPT ROOD VAN CASA CATERINA (LOMBARDIJE)
Dan Italiaans nieuws! Van de Del Bono’s van Casa Caterina uit het zuiden van Lombardije hebben we de nieuwe jaargang van de bekende bubbels ontvangen, waaronder de verse versie van hun witte Cuvée 36 (100% Chardonnay, 36 maanden sur lie vóór dégorgement), en hebben we weer de rosékleurige Cuvée 36 op voorraad, gemaakt van Pinot Noir en Pinot Meunier. Veel lang-gerijpte bubbels voor het geld! Overigens hebben we ook hun oude ‘grote’ rode wijn weer beschikbaar, in uitvoeringen 2007 en 2009. Vitagrama is geïnspireerd op old-school Bordeaux, gemaakt in oude houten vaten van onder andere Cabernet, Merlot en Petit Verdot, maar zónder de overdadige purperkleuren, grove tannines en hoge alcoholpercentages. Vitagrama is daarmee verteerbaar ‘groot rood’, waarmee zo naar een andere tijd en plaats kan worden gereisd. Schrijf ons maar in….
VOORDELIGE, ENERGIEKE 2023 VAN LA RURAL (CATALONIË)
Van de claret uit Lombardije zó naar de Claret 2023 uit het zuiden van Catalonië! Van Xavi en Andreù van La Rural uit de buurt van Tarragona hebben we afgelopen najaar al de 2023s van hun geniale licht-oranje en -rode wijnen ontvangen, maar we hebben deze wijnen expres wat rust gegeven. Nu zijn de wijnen klaar voor de verkoop, en zijn ze wegens de scherpe prijzen en de stabiliteit klaar voor dagelijks thuisgebruik. Zoals al genoemd hebben we onder andere ook Claret van de broers op voorraad, wat in het Catalaans zo veel betekent als ‘licht en sappig rood’ van witte en blauwe druiven. Mineraalrijk en vers-kruidig en €15,50 op de website. Wat de broers ook geweldig kunnen, is aromatische oranje wijnen maken. Hun Moscatell de Alexandria staat sinds deze maand op de productlijst, en is één van de lekkerste Muscats die we afgelopen najaar proefden. Wierrook, kardemom, tropisch fruit, witte perziken, sinasappelschil, vlierbloesem; dijk van een wijn. Kost €17,50, drinkt als geen ander! Verder hebben we ook een aantal dozen van de obscure, licht-rokerige oranje Vinyater ontvangen, bovenop de hartige, aromatische Malvasia en rinse Macabeu. Zonneschijn in een fles; kunnen we nu wel gebruiken…
Net als Julia en Antoine van Les Valseuses zien we Xavi en Andreù ook weer op Naturall. Gelukkig zijn de wijnen al veilig in het land, en hoeft er daar niet meer om de wijnen gevochten te worden.
AANSTAAND GEORGIË-TRANSPORT
We hebben voor het eerst sinds een aantal een relatief vlekkeloos getransporteerde zending uit Georgië ontvangen. We geven de wijnen nog even rust in de opslag voordat we ze het daglicht te zien krijgen, maar we hebben onze jaarlijkse proeverij van deze wijnen op maandag 17 maart gepland, waarna we hetgeen wat goed uit de fles komt zullen vrijgeven. Bij ons is de hunkering naar het Georgische weer goed aangezwollen, en kunnen wij bijna niet meer wachten om weer het brede scala aan bijzondere, diverse wijnen aan te kunnen bieden. Wij kloppen hier op hout…
De 2023s (en 2022s en 2021s) van de onderstaande producenten zullen beschikbaar komen. Voor nu staan er van een aantal producenten nog kleine aantallen van de huidige voorraad online, maar dat zal ook niet lang meer duren.
Archil Guniava (Imereti)
Mariam Guniava (Imereti)
Makaridze (Imereti)
Freya’s Marani (Imereti)
Ramaz Nikoladze (Imereti)
Iago’s Winery (Kartli)
Marina’s Wine (Kartli)
Kortavebis Marani & Tamuna’s Wine (Kakheti & Kartli)
Gogo Wine (Kakheti)
Andrias Gvino (Kakheti)
Manavi Wines (Kakheti)
Pheasant’s Tears (Adjara, Meskheti, Imereti, Kartli & Kakheti)
Klik hier voor de nieuwe wijnen!
Met de bovengenoemde evenementen en nieuwe wijnen in het verschiet stappen wij dit weekend met goede moed in de auto naar Frankrijk, en kunnen wij bijna niet wachten zo snel mogelijk weer terug te zijn om met de verse wijnen aan de slag te gaan. Een deel van jullie hopen we in ieder geval in Frankrijk op de beurzen te zien. Voor de thuisblijvers loopt onze winkel-dienstverlening door zoals gewoonlijk, alhoewel we de geplaatste webshopbestellingen pas weer kunnen verzenden vanaf woensdag de vijfde van februari. Mochten er vragen zijn, zijn wij uiteraard via de mail en de telefoon bereikbaar.
Ook wensen we jullie allemaal in ieder geval een goede februarimaand toe, en hopen we samen met jullie snel in Nederland het glas te heffen, bijvoorbeeld bij Restaurant Lux, Café De Linden of Restaurant Choux met Fabio Gea en de dino in de buurt…
Met vriendelijke groeten,
Dana, Dick, Figo, Job, Merijn, Olivier en Rosa