Weingut Andi Mann – Riesling Herr Kretz 2020
€29,50
Één van Andi’s meest sjieke, volwassen wijnen, gemaakt van 100% Riesling met enorme gastronomische kracht en potentie. Bij onze eerste ontmoeting met Herr Kretz deed ‘ie denken aan de wijnen van Mosel-legende Rudolf Trossen, met de intense, specerijen- en petrol-neus, laurier, tropisch fruit, krachtige zuren en een mineraal raamwerk waar we ‘u’ tegen konden zeggen. Omdat de Riesling van de steilste hellingen komt met de minste voeding in de bodem, moeten niet alleen de wortels diep graven, maar worden de wilde gisten ook uitgedaagd, en duurt de vergisting van deze wijn bijna iedere vintage maanden, en in sommige gevallen zelfs jaren. Gelukkig heeft Riesling, zeker van deze hellingen, een lage pH en daarmee een goede zuurtegraad, wat de kans op fouten tijdens de vergisting minimaliseert. Omdat deze wijn dus traag vergist, rijpt Andi ‘m eerst anderhalf jaar in een eiken 600L-vat, en krijgt ‘ie daarna nog twee jaar rijping in staal, waardoor ‘ie zowel volwassen als compleet de fles uit komt. Zéér serieus werk!
Weingut Andi Mann
Eckelsheim, Rheinhessen Duitsland
Oppervlakte 10 ha.
Natuurlijk sinds 2018
Over de wijnmaker
Ondanks dat de familie Mann al sinds 1699 in Eckelsheim druiven en andere gewassen teelt behoort Andi Mann zelf tot de Neue Welle in de Duitse natuurwijnkringen. Andi maakte zijn studie Economie af, maar maar besloot snel – geïnspireerd door gerenommeerde namen als Stefan Vetter en Ewald Tscheppe van Weingut Werlitsch - om tóch de familiegaarden over te nemen en wijn te gaan maken. Andi kwam er al snel achter dat natuurwijn voor hem de toekomst had, en bij vrienden Martin Wörner (Marto Wines) en Jason Groebe (Bergkloster) kon Andi steun en een klankbord vinden. Andi ontwikkelde wel al vrij snel duidelijk een eigen stijl, waarin voor het terroir een belangrijke rol is weggelegd. De wijnen zijn allemaal puur, met intense mineraliteit, en Andi’s luxere cuvées worden allemaal gemaakt van druiven uit enkele gaarden.
Over de wijngaarden
Andi’s wijngaarden bevinden zich rondom Eckelsheim, in Rheinhessen, waar het merendeel van de druiven aangeplant staat op steile hellingen en dicht beboste heuvels. Deze geografische diversiteit brengt een grote verscheideinheid aan bodemsoorten met zich mee, waardoor sommige percelen zich op zandsteen bevinden, en anderen dan weer op kalkrijk gesteente. Daarnaast bezit Andi een bijzondere gaard die aangeplant is over vulkanisch gesteente, genaamd porphyr. Dit fijnkorrelige vulkaan-gesteente geeft de desbetreffende ‘PurPur’-wijnen een extra dimensie qua zuur-intensiteit, kruidigheid en energie. Ook heeft Andi een van Duitsland’s meest westelijk-gelegen gaarden, beplant met onder andere oude stokken Chardonnay.
Over de wijnen
Andi’s holistische werkwijze komt duidelijk naar voren in zijn wijnen. Het wit is over het algemeen fris, rins en zéér doordrinkbaar, en het rood uitermate sappig en fruitig. Andi is erg gefocust in de kelder, en geeft wijnen liever wat extra tijd in het vat dan het voortijdig te bottelen, om zo stabiliteits- en kwaliteitsproblemen te voorkomen. Andi’s wijnen hebben daarmee dan ook duidelijk een plek in de Nieuwe Duitse Golf, en deze plek is de plek van een van iemand met gefocuste wijnmaker met een visie, bijzondere (vulkanische) wijngaarden en een precieze hand. De kenmerkende mineraliteit en knallende energie maken de wijnen in combinatie met de scherpe prijzen een enorm genot. Een van onze favorieten is de Riesling PurPur, die ons stiekem een beetje deed denken aan de Mosel-leisteen-Rieslings van Rudolf Trossen…
Website Weingut Mann
Instagram Andi Mann
Fotocredits: @wendoi & @mbabasaki