Tanca Nica – Red Label 2022

56,50

De Tanca Nica-lijn van Tanca Nica zijn drie verschillende lieux-dit’s op Pantelleria in bezit van Francesco en Nicoletta, en worden allemaal gevinifiëerd in glazen demijohns van 54 liter.

De Red Label wordt gemaakt van Zibibbo en komt uit jongere gaarden die in 2000 zijn aangeplant in het San Marco-district op een bodem veel vulkanisch puin en rood zand. Dit rode zand kleurt rood door roest; er zit extreem veel ijzer en aluminium in de bodem, die de wijn een enorme ruggengraat geven. Noem ons gek, maar dit is ook de wijn die het meest oxideert; de wijn gaat er gelukkig niet kapot van, en Francesco noemt het dan ook goede oxidatie. Door deze oxidatie wordt deze wijn dan ook krachtig en donker van geur en smaak. Het is van de cru-wijnen de ‘zwaarste’; volop frambozen, rozenbottel, bloedsinaasappel en rozen, in plaats van de citrus, perzik en witte bloesem van de andere top-labels. Deze gaard ligt het dichtst bij de zee, en de druiven, en daarmee de wijn, absorberen alle zomerhitte van het eiland en de reflectie van de zee, die tot onder de bladeren reikt.

De Tanca Nica-lijn van Tanca Nica zijn drie verschillende lieux-dit’s op Pantelleria in bezit van Francesco en Nicoletta, en worden allemaal gevinifiëerd in glazen demijohns van 54 liter.

De Red Label wordt gemaakt van Zibibbo en komt uit jongere gaarden die in 2000 zijn aangeplant in het San Marco-district op een bodem veel vulkanisch puin en rood zand. Dit rode zand kleurt rood door roest; er zit extreem veel ijzer en aluminium in de bodem, die de wijn een enorme ruggengraat geven. Noem ons gek, maar dit is ook de wijn die het meest oxideert; de wijn gaat er gelukkig niet kapot van, en Francesco noemt het dan ook goede oxidatie. Door deze oxidatie wordt deze wijn dan ook krachtig en donker van geur en smaak. Het is van de cru-wijnen de ‘zwaarste’; volop frambozen, rozenbottel, bloedsinaasappel en rozen, in plaats van de citrus, perzik en witte bloesem van de andere top-labels. Deze gaard ligt het dichtst bij de zee, en de druiven, en daarmee de wijn, absorberen alle zomerhitte van het eiland en de reflectie van de zee, die tot onder de bladeren reikt.

Maker Tanca Nica
Kleur Oranje
Vintage 2022
Druiven Zibibbo
Classificatie Vino Bianco
Regio Pantelleria, Sicilië, Italië,
Formaat 0,75l.
Artikelnummer: 1843 Categorie: Tags: , , , , , ,

Tanca Nica

Pantelleria Italië

Oppervlakte 2,5 ha.
Natuurlijk sinds 2016

Over de wijnmaker
Francesco Ferreri en zijn vrouw Nicoletta zijn in 2016 Tanca Nica gestart, en in 2017 hebben zij de eerste vintage gemaakt op het prachtige vulkanisch eiland Pantelleria, voor de kust van Tunesië. Wat natuurlijke wijnen betreft is dit eiland bekend door de enigmatische wijnmaker Gabrio Bini, maar Tanca Nica is hard aan de weg aan het timmeren om de volgende Pantelleriaanse ster te worden.

Francesco is vanaf zijn 14e jaar al bezig met wijbouw, en heeft uiteindelijk oenologie gestudeerd aan de wijnbouwschool in Conegliano, in Veneto. Daarna is hij afgestudeerd in Trento en in Udine, en is hij in kelders in Veneto en Friuli gaan werken, waar hij veel heeft geleerd over vinificatie. Daarna heeft het duo ook in Hongarije en in Nieuw-Zeeland, waar ze veel hebben geleerd over biodynamische landbouw.

Het domein is geboren uit het verlangen van Francesco en Nicoletta om terug naar hun zogeheten roots te gaan. Ondanks dat Francesco’s vader geen wijnboer maar schipper was, had de familie wel een halve hectare aan wijngaarden op Pantelleria.

Over de wijngaard
Het domein beslaat nu 2,5 hectare, en naast druiven verbouwen ze traditiegetrouw ook oregano en kappers. Ze bewerken 12 verschillende plots land, ieder met verschillende stokken en leeftijden. Tanca Nica maakt in de brede zin onderscheid tussen twee verschillende bodemtypen waar de druiven op staan aangeplant, namelijk soki soki en, in Francesco’s woorden, ‘strong earth’. Soki soki is bodem met puinsteen en zand, en strong earth noemen ze de rode aarde en klei, voornamelijk bestaande uit basalts, die erg rijk is aan ijzer en aluminium.

Over de wijnen
Tanca Nica is vanaf het begin een natuurlijk wijndomein, omdat Francesco en Nicoletta beiden vinden dat je alleen terroir-wijn kan maken zonder het toevoegen van allerlei correctie-producten. Er wordt in geen één moment in het proces sulfiet gebruikt, alleen wordt er voor sommige cuvées in sommige vintages een homeopatische hoeveelheid sulfiet toegevoegd, die nooit meer dan 15-20 mg/L totaal sulfiet bedraagt. De wijnen zijn allen hommages aan de druiven en wijnmaakmethodes van Pantelleria. Voor het wit oranje en het zoet wordt Zibibbo gebruikt, en voor de rosé gebruiken ze Catarratto, Pignatello en Inzolia. Ook maakt Tanca Nica de traditionele passito, wat zoete wijn is gemaakt van druiven die in de gaarden naast de ranken op de grond worden gedroogd. De leeftijd van de stokken is op sommige plekken tot 90 jaar oud, wat de wijnen enorme kracht geeft. In de wijnen van Tanca Nica komt het traditionele prachtig samen met de moderne manier van wijnconsumptie, maar bovenal staan de natuur en haar pracht altijd voorop.

Vine Trail-profiel Tanca Nica
Instagram Tanca Nica

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

preloader