Manavi Wines – Saperavi 2021
€20,50
Saperavi, toch wel de koning van de Georgische druiven. Intens spul. Zwarte bessen, bramen, rozen, met een enorme drinkbaarheid wegens de prettige zuren. Natuurlijke Saperavi kan soms nogal bonkig uit de hoek komen, maar is hier met een zachte hand bewerkt, en tot pure, verrassende terroirwijn veredeld. Drinken we erg graag, zo!
Manavi Wines
Manavi, Kakheti Georgië
Oppervlakte 4,3 ha.
Natuurlijk sinds 2021
Over de wijnmaker, het domein en de wijngaarden
Giorgi Aivazyan is een veertiger die na zijn studietijd een geruime tijd in de zakenwereld werkte, maar langzaam maar zeker zich begon te focussen op hetgeen waar hij écht geïnteresseerd in was, namelijk in eten en in drinken. Sinds 2015 bestierde hij een koffieimport, -bar en -branderij genaamd Coffee LAB in Tbilisi, en sinds 2019 is hij mede-eigenaar van g.Vino, een natuurwijnbar in Tbilisi. Zijn passie voor natuurwijn groeide hier gestaag, en zijn droom om zelf natuurwijn werd een steeds groter onderwerp in zijn leven, totdat hij in 2021 in Manavi, een zogeheten ‘microzone’ in Kakheti, gaarden kon bemachtigen. Manavi ligt ongeveer halverwege tussen Tbilisi en Sighnaghi, waar Pheasant’s Tears kelder houdt.
Tegenwoordig heeft Giorgi zo’n 4,3 hectare in Manavi, waarvan 0,8 hectare in 2023 is aangeplant. Manavi ligt zo’n 570 meter boven zeeniveau, aan de voet van een gebergte, en aan de rand van de Iori-riviervallei; deze geografische kenmerken hebben dan ook invloed op de omgeving en begroeiing: in Manavi is het een stuk groener en glooiender dan verder in het oosten, maar het kan er ’s zomers wel tamelijk warm worden. Het omringende Gombori-gebergte zorgt in de doorgaans hete Kakhetiaanse zomers voor verkoeling, waardoor de regio uitermate geschikt is voor wijnbouw.
De gaarden staan momenteel aangeplant over klei-rijke bodem met zo’n 40% Mtsvane, 40% Rkatsiteli en 20% Saperavi, en Giorgi kan zo’n 15.000 flessen per jaar produceren.
Over de wijnen
De wijnen van Manavi Wines worden gekenmerkt door een bijna on-Kakhetiaanse zachtheid, hetgeen wellicht te danken is aan de unieke klimatologische omstandigheden in het gebied. Giorgi oogst al zijn fruit handmatig en vinificatie vindt veelal plaats in qvevri. De wijnen variëren van fris wit tot kruidig en aards oranje, waarbij soms wel tot 6 maanden schilcontact wordt toegepast. Daarnaast maakt Giorgi indruk met een zeer authentieke, zachte en verteerbare stijl Saperavi. Nadat Dick op wijnreis in Georgië was geweest en met een paar flessen van Giorgi terugkwam, waren wij onmiddellijk verkocht. Pure, zeer expressieve wijnen, voor beleefde prijzen.
Website Manavi Wines
Instagram Manavi Wines
RAW Wine-profiel Manavi Wines