La Rural – Ull de Llebre 2022

17,00

Ull de Llebre, letterlijk ‘oog van de haas’, is de naam die ze in noordoost Spanje vaak gebruiken voor licht-gevinifiëerde Tempranillo. Het is dan ook niet óveral in Spanje traditie om Tempranillo in de peuterjaren vol te stoppen met van alles en nog wat en ze aan te kleden in eikenhouten outfitjes, om ze later tot aggressieve, logge bakbeesten op te voeden.

Gelukkig weten sommige Spaanse natuuristen de druif wél tot iets delicaats te vermaken, waaronder Barranco Oscuro, hoog in de bergen Andalusië, of de spannende, semi-oxidatieve versies van Vinos Ambiz en Esencia Rural, en kunnen de broers Pádro zich nu aan dit (incomplete) lijstje toevoegen, omdat hun Tempranillo smaakt zoals frisse Tempranillo zou moeten smaken. Met drie dagen schilcontact, goede selectie van fruit en aandachtige opvoeding komt deze natuurlijk Tempranillo zuiver en precies de fles uit, boordevol mineraal en zout, klein vers kruid, kersen en een zweem kruidnagel en kaneel.

Kurk van de fles om een uur of vijf, koel drinken, zonnebril op, voeten op tafel? Misschien maar beter dat deze wijn de hazenogennaam draagt, om associaties met brallerige diners en rode neuzen te voorkomen…

Ull de Llebre, letterlijk ‘oog van de haas’, is de naam die ze in noordoost Spanje vaak gebruiken voor licht-gevinifiëerde Tempranillo. Het is dan ook niet óveral in Spanje traditie om Tempranillo in de peuterjaren vol te stoppen met van alles en nog wat en ze aan te kleden in eikenhouten outfitjes, om ze later tot aggressieve, logge bakbeesten op te voeden.

Gelukkig weten sommige Spaanse natuuristen de druif wél tot iets delicaats te vermaken, waaronder Barranco Oscuro, hoog in de bergen Andalusië, of de spannende, semi-oxidatieve versies van Vinos Ambiz en Esencia Rural, en kunnen de broers Pádro zich nu aan dit (incomplete) lijstje toevoegen, omdat hun Tempranillo smaakt zoals frisse Tempranillo zou moeten smaken. Met drie dagen schilcontact, goede selectie van fruit en aandachtige opvoeding komt deze natuurlijk Tempranillo zuiver en precies de fles uit, boordevol mineraal en zout, klein vers kruid, kersen en een zweem kruidnagel en kaneel.

Kurk van de fles om een uur of vijf, koel drinken, zonnebril op, voeten op tafel? Misschien maar beter dat deze wijn de hazenogennaam draagt, om associaties met brallerige diners en rode neuzen te voorkomen…

Maker La Rural
Kleur Rood
Vintage 2022
Druiven Tempranillo
Classificatie Vi Negre
Regio Tarragona, Catalunya, Spanje,
Formaat 0,75l.
Alcohol 11%
Artikelnummer: 1898 Categorie: Tags: , , , , ,

La Rural

Santes Creus, Alt Camp, Tarragona, Catalunya Spanje

Oppervlakte 4 ha.
Natuurlijk sinds 2018

Over de wijnmaker
De broers Xavi en Andreu Padró namen in 2018 de gaarden van het familiedomein over, wat daarvoor in handen was van hun ouders. De wijngaarden zijn al vier generaties in de familie, maar het maken van wijn gebeurde al sinds de vorige jaren ’20 niet meer; de druiven worden al sinds jaar en dag aan de coöperaties verkocht, en er werd geen wijn meer op het domein gebotteld.

De broers raakte in de ban van sulfietvrije wijnen, mede dankzij de bruisende naturwijngemeenschap in Catalonië. De Catalaanse natuurwijngemeenschap is dan ook erg hecht, wat wellicht verklaard kan worden door de behoefte aan het ballen van de gezamenlijke vuist tegen de grote coöperaties en Cava-producenten, die niet alleen prijzen dicteren en het land overspoelen met eendimensionale wijnen die stijf staan van toevoegingen, maar daarnaast in monocultuur met pesticiden en herbiciden de vruchtbare bodem uitputten. Xavi en Andreu lieten zich onder andere inspireren door Laureano Serres en Oriol Artigas, die beiden belangrijke vaandeldragers voor natuurlijke wijnen en regeneratieve landbouw in Catalonië zijn.
In de jaren dat de broers de wijngaarden overnamen van hun ouders verkochten ze het voornaamste deel van de oogst aan natuurlijke wijnboeren, onder andere aan Oriol, Laureano, en aan Dido & Jur van Fruita Analògica. De druiven die ze voor zichzelf hielden gebruikte ze om mee te experimenteren, waarin ze onder andere door Oriol werden begeleid.


Over het domein en de wijngaarden
De wijngaarden van La Rural bevinden zich in Santes Creus, Alt Camp in Tarragona, Catalonië. De vier hectaren worden met een biologische benadering onderhouden, en momenteel worden er nieuwe wijngaarden met inheemse variëteiten aangeplant. De bodems rondom Tarragona zijn uitermate rijk aan kalk en oude zeefossielen, wat in combinatie met frisse zeewind én hoogteligging een uniek terroir vormt en ook duidelijk naar voren komt in de licht verteerbare, mineraalrijke, bijna zoute wijnen.


Over de wijnen
De wijnen van La Rural worden gekenmerkt door een ongekend frisheid, waarbij zowel voor het wit als het rood korte maceraties belangrijk zijn. Fermentatie en rijping geschiedt veelal op roestvrij staal en een enkele keer op oude houten vaten, waarbij de wijn alle tijd krijgt om zonder enkele toevoeging z’n weg te vinden. We hadden de wijnen al meermaals in het glas gehad voor dat we officieel de eerste flessen in Nederland in de schappen hadden staan, en wat telkens opviel was de combinatie van duidelijke aroma’s van gedroogde specerijen en kruiden als dragon, fenegriek, saffraan en korianderzaad die werden ondersteund door umami-rijke smaken. De intensiteit van deze aroma’s en smaken werden in alle gevallen doorklieft door fris, levendig fruit, voldoende opzwepende zuren en de lage alcoholpercentages. Wat ons betreft zijn dit duidelijke terroirwijnen met een heel ‘eigen’ karakter en liggen de wijnen erg in lijn met de wijnen van de zéro-zéro-top uit de Zuivere vloot.

Instagram La Rural

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.