Fabio Gea – Cul Otte 2022

40,00

Cul Otte is het niet-zwembad-gerijpte broertje van DNAss. Waar bij DNAss de druiven met hele trossen in een zandstenen ei drijvend in een zwembad vergisten en rijpen, wordt Cul Otte ‘gewoon’ op het vasteland gemaakt, in porseleinen en zandstenen eieren die op hun zijkant hangen, in speciaal geconstrueerde stellages. De Nebbiolo wordt in dit geval wel ontsteeld, en krijgt zo’n twee weken schilcontact, waarna er in het zandsteen en porselein wordt gerijpt. Cul Otte is nét een slag minder heftig dan DNAss, en barst van het Nebbiolo-fruit. Kan niet missen, ondanks dat Cul Otte geen zwembadbenen heeft…

Cul Otte is het niet-zwembad-gerijpte broertje van DNAss. Waar bij DNAss de druiven met hele trossen in een zandstenen ei drijvend in een zwembad vergisten en rijpen, wordt Cul Otte ‘gewoon’ op het vasteland gemaakt, in porseleinen en zandstenen eieren die op hun zijkant hangen, in speciaal geconstrueerde stellages. De Nebbiolo wordt in dit geval wel ontsteeld, en krijgt zo’n twee weken schilcontact, waarna er in het zandsteen en porselein wordt gerijpt. Cul Otte is nét een slag minder heftig dan DNAss, en barst van het Nebbiolo-fruit. Kan niet missen, ondanks dat Cul Otte geen zwembadbenen heeft…

Maker Fabio Gea
Kleur Rood
Vintage 2022
Druiven Nebbiolo
Classificatie Vino Rosso
Regio Langhe, Piëmonte, Italië,
Formaat 0,75l.
Artikelnummer: 2297 Categorieën: , Tags: , , , ,

Fabio Gea

Langhe, Piëmonte Italië

Oppervlakte 0,9 ha.
Natuurlijk sinds 2010

Over de wijnmaker
Fabio Gea maakt wijnen van druiven van kleine percelen in en rondom Barbaresco. Hij heeft de gaarden overgenomen van zijn grootvader Pòtu (verkleinwoord voor Giuseppe in dialect). In de tijd van zijn grootvader bevonden de wijngaarden zich nog in een polycultuur, en de grootvader van Gea was een deskundige op het gebied van druivenrassen en een fanatiekeling in het aanplanten van verschillende, obscure rassen, waardoor er ooit meer dan 200 druivenrassen op zijn land stonden. Het verzorgen en onderhouden van de wijngaarden sloeg een generatie over en de meeste percelen die de grootvader bewerkte werden verlaten. Fabio besloot na zijn doctoraat en een aantal jaren als succesvol geoloog voor bedrijven te hebben gewerkt deze wereld te verlaten en de familietraditie opnieuw op te pakken door de wijngaarden weer in vorm te brengen.

Over de wijngaard
De hele onderneming bestaat uit een paar lijnen Nebbiolo binnen en buiten de Barbaresco-aanduiding, evenals kleine stukjes Dolcetto en Barbera – in totaal 0,9 hectare. Al het wijngaardwerk gebeurt met de hand, met minimale behandelingen van alleen koper en zwavel. In de kelder, afgezien van experimenten in ‘toilet’ (Gea heeft zijn eigen porseleinen amforen gemaakt), gebruikt hij oude vaten van 440 liter en 500 liter, glas en RVS. De totale productie is ongeveer 5000 flessen per jaar, verdeeld over zes of zeven verschillende cuvées.

Over de wijnen
Sommige wijnen zijn traditioneel, andere absoluut out-of-the-box en een tikkeltje absurd, maar desalniettemin mega puur en energiek. Zijn Barbaresco’s zijn voorbeelden van hoe Barbaresco zou moet zijn (en hoe Barbaresco ook al relatief jong zoveel finesse kan hebben), maar een wijn als DNAss laat zien dat Gea met absurde technieken absurd fijne wijnen kan maken. Hadden we al gezegd dat DNAss semi-carbonic maceration ondergaat in zelfgebouwde ovale, zandstenen vaten die drijven in een zwembad?

Louis/Dressner-profiel Fabio Gea
More Than Wine-profiel Fabio Gea

Winkelwagen

2
Voeg nog 196,50 toe voor gratis verzending
21%

Subtotaal: 53,50

Bekijk winkelwagenAfrekenen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.