Domaine de La Loue – Vin de Liqueur N/V
€40,00
Het wordt niet veel beter… Stiekem houden wij enorm van deze Jurassische delicatesse: ‘Macvin’, of officieus ‘vin de liqueur’ wordt gemaakt van druivensap, wat wordt versterkt met marc, destillaat, van de eigen druiven. Catherine beschrijft het door simpelweg ‘jus de Savagnin muté au marc maison’ naar ons te mailen. Klopt als een bus.
Zoet, zacht, romig, notig, maar altijd met voldoende zuur, omdat de druiven uit de eigen gaarden komen, en op het juiste moment worden geplukt. Catherine maakt maar een paar dame jeanne’s per jaar, en wij zijn enorm blij met haar likeurwijn!
Domaine de la Loue
Port-Lesney, Arbois, Jura Frankrijk
Oppervlakte 2 ha.
Natuurlijk sinds 2009
Over de wijnmaker
Wijnmaakster Catherine Hannoun van Domaine de La Loue heeft een interessant verhaal. Ze was een filmproducent die verliefd werd op de Jura tijdens het schieten van de wijndocumentaire ‘Mondovino’ met Jonathan Nossiter. Na de afronding van het project keerde Catherine in 2009 terug naar de regio, om uiteindelijk wijn te gaan maken in Port-Lesney, ten noorden van Arbois, in het meest noordelijke gebied van de Jura grenzend aan de Doubs. Haar domein is vernoemd naar de rivier de Loue, die dan ook de natuurlijke grens tussen het département Jura en département Doubs aangeeft.
Voordat Catherine besloot stukjes land te kopen en te leasen werkte ze een lange tijd met Emmanuel ‘Manu’ Houillon, van befaamd wijnhuis Maison Pierre Overnoy/Houillon-Overnoy, wie nog steeds een goede vriend is van en een grote invloed heeft op Catherine. De geboorte van Catherine’s dochter in 2011 zorgde ervoor dat ze een tijd afstand nam van het wijn maken, maar sinds een aantal jaar is Catherine haar domein weer aan het uitbreiden, en maakt ze nog steeds piekfijne wijnen van druiven uit gaarden in Pupillin en Marnoz (Salins-les-Bains).
Over de wijngaard
Tegenwoordig heeft Catherine zo’n 1,5-2 hectare in eigen beheer, verdeeld over Pupillin en Marnoz, en ze zegt zelf ook blij te zijn met deze ‘behapbare’ grootte, aangezien ze nog steeds het gros van het werk alleen uitvoert. Elk perceel is biologisch gecertificeerd, en Catherine werkt volgens het credo dat de gaarden en de wijnen ‘huile de coude’ (‘elbow grease’ op z’n Engels) nodig hebben, niet chemicaliën. Catherine past verder ook veel biodynamische principes toe, en ploegt, indien ze ploegt, met paard of ezel. In de kelder heeft Catherine voldoende moderne apparatuur om schoon, zonder toevoegingen, te kunnen werken.
Over de wijnen
De wijnen staan over het algemeen bol van spanning, op een prettig-nerveuze manier, en barsten van de energie. De wijnen kenmerken zich door puur, helder fruit, hartigheid, Jura-mineraliteit en, vaak, aanzienlijk rijpingspotentieel.
Catherine staat bekend om haar witte wijnen van Chardonnay en Savagnin, zowel oxidatief als ‘ouillé’, maar experimenteert ook met schilcontact en het direct-persen van blauwe druiven. Verder zijn haar rode wijnen allen mooi kruidig, en vaak al jong goed op dronk. Over het algemeen blijven de wijnen van Catherine verassen; na een uur kan een wijn totaal een ander profiel hebben dan direct na openen, en de wijnen zullen constant blijven ontwikkelen en zich blijven ontvouwen. De haastige drinker zal dan ook niet de volledige La Loue-ervaring ondergaan.
Zoals met alles uit de Jura; beperkt beschikbaar!
Instagram Domaine de La Loue