Clos Lentiscus – Perill de Perills 2021
€23,00
Perill de Perills kan eigenlijk omschreven worden als het ‘grotere’ broertje van Perill Blanc, en wordt gemaakt van Xarel-lo van 80-jaar oude stokken. Qua vinificatie wordt er zo min mogelijk gedaan en worden alle trossen in z’n geheel voor 7 dagen op de schil gehouden in amforen. Rijping vindt ook plaats op amforen, waardoor de wijn gestructureerd doch zacht uit de hoek komt. Officieel noemen Manel en Nùria deze wijn ook ‘oxidatief’, omdat de amforen niet worden afgevuld en er zich een ‘flor’-laag op de wijnspiegel vormt, die hartige, zilte tonen voortbrengt. Eigenlijk is de Perill de Perills een goed voorbeeld van waarom Xarel-lo zo’n mooie terroirdruif is, omdat de flor het zilte, het mineralige en het zachte van de druif aanzet, zonder te veel aan te dikken. De licht-oxidatieve zweem geeft Xarel-lo vleugels, zonder er een 747 van te maken…
Clos Lentiscus
Sant Pere de Ribes, Garraf, Penedès, Catalunya Spanje
Oppervlakte 22 ha.
Natuurlijk sinds 2001
Over de wijnmaker
Manel en zijn broer Joan Aviñó namen in 2001 de oude familieboerderij, genaamd ’Masia de Can Ramón - Viticultura del Montgròs del Penedès’ over. De boerderij is gelegen in een beschermd natuurpark, Garraf genaamd, en de broers hadden als missie om de (mousserende) wijntraditie in de regio te behouden en voort te zetten. Het verbouwen van druiven en het maken van deze bubbels geschiedt sinds de overname in 2001 met respect voor de natuur en er wordt gewerkt volgens biodynamische principes. Zo wordt er volgens de maankalender gewerkt, worden de gaarden absoluut nooit met chemische producten behandeld, en gebruikt het team onder andere infusies en biodynamische preparaten om de gezondheid van de druiven te waarborgen.
Manel Aviñó, vandaag de dag ook bekend als "The Bubble Man" onder vakgenoten, wordt door sommigen beschouwd als het boegbeeld van Catalonië als het gaat om mousserende natuurlijke wijnen. Joan, Manel's broer, bestiert tegenwoordig het familiehotel, gelegen aan de Catalaanse kust. Onlangs heeft Nuria Aviñó, de dochter van Manel, ook besloten om de familietraditie voort te zetten en mousserende wijn te maken volgens de oorspronkelijke methode. Haar wijnen zijn de wijnen die het Núria-label dragen.
Over de wijngaard
Masia de Can Ramón is sinds het aanplanten van de eerste stokken in de 14e eeuw altijd verbonden geweest met de wereld van wijn. Het landgoed is gelegen in het gebergte van Massís del Garraf, recht tegenover de Middellandse Zee, in Sant Pere de Ribes, op een grote kalkstenen massief met zandgronden, die de wijnen een geweldige mineraliteit en rijpingspotentieel geven.
Over de wijnen
Manel en zijn familie zijn gericht op het behoud van hun erfgoed en de oorsprong van de traditionele wijnbouw zonder toevoegingen, waarbij eerlijke wijnen worden gemaakt van lokale druivensoorten die daar groeien. Manel staat bekend om het produceren van enkele van de beste, meest consistente bubbels die men in de regio kan vinden. De druiven worden uiteraard altijd met de hand geoogst, vergisting gebeurt spontaan en met eigen gisten, de wijnen krijgen vaak lang, en veel langer dan gebruikelijk, de tijd op vat en fles, en er worden absoluut nooit sulfieten toegevoegd aan de wijnen, op geen enkel moment.
Clos Lentiscus produceert al een geruim aantal jaren naast het gamma aan mousserende wijnen ook stille witte of oranje wijnen, variërend van direct geperste of kort-gemacereerde witte druiven zoals Parellada, Macabeu, Xarel-lo en Moscatel, en rode wijnen van Tempranillo, Carignan en Syrah. Bij Clos Lentiscus werken ze graag met een brede verscheidenheid aan oude fermentatie- en rijpingsvaten zoals Spaanse amforen, oude houten foeders en glazen demijohns. Alle wijnen hebben ondanks het huidige warme klimaat in de regio, een hele verfrissende en verteerbare stijl met enorme breedte en zilte diepte. Zoals eerder genoemd krijgen de wijnen lang de tijd om tot rust te komen, en zijn ze zodra ze in Nederland aanbelanden klaar voor de verkoop.
Instagram Manel (Clos Lentiscus)
Instagram Núria (Clos Lentiscus)