Clos du Tue-Boeuf – Rayon Vert 0,5L
€65,00
Gin, gemaakt op Chenin-eau-de-vie-basis in Touraine, door Clos du Tue-Boeuf, uiteraard geïnfuseerd met jeneverbes en lokale bloemen en kruiden, waaronder agastache -dropplant- , die het geheel zacht maakt en bij elkaar brengt. Krijgt het bijna een absintige zweem en kleur van, wat ook past bij het zwevende gevoel wat erbij Rayon Vert komt kijken.
Clos du Tue-Boeuf
Touraine, Loire Frankrijk
Oppervlakte 16 ha. + négoce
Natuurlijk sinds begin jaren ‘90
Over de wijnmaker
De twee broers Jean-Marie en Thierry Puzelat namen eind jaren ‘80 hun familiedomein van 10 hectare in Les Montils (onderdeel van de AOC van Cheverny) over van hun vader. Sinds enige tijd onderhouden ze daarnaast nog 6 hectare in een nabijgelegen dorp, om AOC Touraine en Vin De France wijnen van te produceren.
Vandaag de dag wordt het stokje wederom overgedragen aan de volgende generatie. Waar Jean-Marie al een tijdje naar de achtergrond is verdwenen, is Thierry wel nog betrokken bij het domein, dat nu dus steeds meer gerund wordt door zijn twee dochters, Zoé en Louise. Dit getalenteerde duo werkt met een verdeelsleutel waarbij Zoé zich voornamelijk bezig houdt met het werk in de kelder, en Louise het leeuwendeel van de wijngaarden bestiert.
Over de wijngaard
In de regio, nabij het jachtgebied van Sologne, is altijd een grote verscheidenheid aan druiven gebruikt. In de jaren ’60 en ‘70 herplantte de vader van de Puzelats zijn eigen wijngaarden met een grote verscheidenheid aan druivenrassen, waardoor zijn zoons tegenwoordig met druivenrassen als Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Chardonnay, Pinot Gris, Fié Gris, Menu Pineau, Pinot Noir, Gamay, Cabernet Franc en Côt kunnen werken.
Jean-Marie werd in het begin van de jaren ’90 door zijn jongere broer Thierry geholpen met het omzetten van hun wijngaarden van conventionele naar biologische wijnbouw. Toen de AOC Cheverny werd gemaakt in 1993, werden sommige rassen verbannen uit de blends, waarop de de broers een jaarlijkse strijd begonnen om hun wijnen geaccepteerd te krijgen onder de nieuwe appellation. Wanneer een wijn wordt afgekeurd, wordt deze verkocht onder een Vin de Pays- of Vin de France-label; hun klanten kennen en vertrouwen op hun werk en methoden, zodat kwaliteit nooit in twijfel wordt getrokken.
Over de wijnen
De Puzelat-broers kunnen echt als pioniers binnen de (natuur)wijnwereld worden beschouwd, en in vergelijking zijn er maar weinig wijnmakers die al zo lang op zo’n pure manier werken. Het mooie is ook dat de Puzelats naast prachtige cuvées van druiven uit enkele gaarden ook nog energieke en levendige tafelwijnen maken, die wat kwaliteit betreft nauwelijks door anderen uit de streek worden geëvenaard.
Het wijnmakerstalent stroomt door de aderen van de Puzelats, want ook Zoé en Louise laten prachtige dingen zien!
Website Clos du Tue-Boeuf
Instagram Clos du Tue-Boeuf
Instagram Zoé Puzelat