Benoît Camus – Vagabond 2022
€15,50
Gamay van verschillende percelen in en rond het dorp Ville-sur-Jarnioux. Gamay van voornamelijk kalkrijke bodem geeft duidelijk kersenfruit en een goeie dosis peper en verse kersen, maar in handen van Benoît heeft deze Vagabond in de verte ook een ruige, aardse, ‘boerse’ rand, waar we erg verzot op zijn. Wijn om te drinken, eventueel gekoeld, rond een uurtje of vijf, met een stuk kaas of worst op tafel en goed gezelschap eromheen. Verkwikken doet Vagabond in ieder geval; de avond is na een fles Vagabond nog steeds piepjong.
Benoît Camus
Ville-sur-Jarnioux, Beaujolais Frankrijk
Oppervlakte 5 ha.
Natuurlijk sinds 2006
Over de wijmaker
Benoît Camus staat bekend als een van de ‘mystery men’ uit de Beaujolais, waar hij ongeveer vijf hectare aan eigen wijngaarden bestiert. Benoît oogste zijn eigen fruit voor het eerst in 2006, na jarenlang als jongeling bij bevriende wijnmakers gewerkt te hebben. Na het bemachtigen van zijn eigen gaarden, verkocht hij zijn wijn in den beginne aan Philippe Jambon, die de wijnen verkocht onder zijn négoce-labels. Deze bescheidenheid tekent Benoît als wijnmaker, die uiteindelijk vooral pure en energieke wijnen tracht te maken.
Over de wijngaard
De gaarden van Benoît bevinden zich in Ville-sur-Jarnioux, in het zuiden van de Beajolais, zo’n 25 minuten boven Lyon, waar de bomdem bestaat uit voornamelijk kalkmergel, klei en graniet. Het leeuwendeel van de percelen is beplant met Gamay, maar er wordt ook witte wijn gemaakt van een halve hectare Chardonnay. Benoît woont zelf in een caravan op een van zijn percelen, waar hij grappend naar verwijst als “Chateau Roulant”, het rollende chateau… De gezondheid van Benoît’s gaarden is overduidelijk z’n grootste passie.
Over de wijnen
Benoît’s wijnen werden tot een aantal jaar geleden voornamelijk verkocht onder Jambon’s label, maar een klein deel van z’n productie, z’n favoriete wijnen, bottelde hij in goede jaargangen wel zelf. Zo kennen wij Benoît’s wijnen al sinds jaargang 2009, en hebben we Benoît over de jaren rustig gevolgd. De wijnen zijn sinds toen al vol van smaak, wat ruig, maar altijd enorm drinkbaar, en de prijzen zijn altijd scherp geweest.
Over het algemeen vinden de fermentaties plaats met hele trossen, waarna er geperst wordt op het moment dat Benoît dit juist lijkt. De wijnen rijpen veelal op beton, inox en fibreglass, en reflecteren het zuidelijke deel van de Beaujolais goed. Breed genomen zijn de wijnen namelijk rustiek, maar ook energiek. Je merkt dat het spreekwoordelijke hart van deze wijnen dichter bij het zachte zuiden en de garrigue van de Rhône ligt, dan bij de statige Bourgogne. Gamay uit het zuiden kan best wat warmte en donker fruit meegeven, maar kalkmergel en graniet geven de wijnen ook aromatische complexiteit, mineraliteit en een prettige zuurtegraad. Pure wijnen uit kerngezonde gaarden, van bescheiden genie Camus.
NDP-profiel Benoît Camus