Andrias Gvino – Saperavi 2021
€18,50
100% Saperavi uit de wijngaarden in Khashmi met de namen Karabulakhi en Tokebi. De druiven komen van pre-phylloxera stokken, en zijn voor het grootste deel meer dan 110 jaar oud, waardoor de opbrengst zeer gering is. De ratio van schil tot sap is daarom hoger, wat de wijn intens maakt, maar omdat het hier om 100% druivensap gaat, en er totaal niet mee wordt gerommeld en er niets aan wordt toegevoegd komt ze puur binnen. Om de tannines een beetje in bedwang te houden wordt de wijn maar tien dagen op de schillen gehouden, en wordt de ‘cap’ zelden ondergedompeld. Na deze periode rijpt ze verder in qvevri, waardoor het echte Georgische karakter wordt benadrukt.
Het staat buiten kijf dat dit wijn van hoge intensiteit is, met haar donkere kleur, volume, stevige tannines en goede zuren; Andrias Gvino laat even zien hoe ‘naakte’ Saperavi kan smaken, en wij slaan het aandachtig en met veel plezier gade!
Andrias Gvino
Khasmi, Kakheti Georgië
Oppervlakte 3 ha.
Natuurlijk sinds 1984
Over de wijnmaker
Het domein Andrias Gvino vindt zijn oorsprong in 1984, wanneer Alexander Wolski beslist om op zo’n 35 kilometer ten oosten van Tbilisi een landhuis te bouwen. Geen Georgisch landhuis zonder wijnkelder natuurlijk, en zo ontstond er een familietraditie van wijnmaken, voornamelijk voor eigen consumptie. Omdat Alexander geen commercieel oogmerk had, en eigenlijk volledig voor lokale en persoonlijke consumptie produceerde, werden de wijnen volgens Georgische traditie gemaakt, en waren daarmee dan ook in principe van oudsher al natuurlijk. Alexander kreeg bij het maken van de wijnen hulp van zijn zoon, en zijn puberende kleizoon George.
George maakte dus al op vroege leeftijd kennis met het wijnmaken, en zet vandaag de traditie van zijn vader en grootvader voort. Hij blijft trouw aan de vinificatietechnieken en biologische principes van zijn voorgangers, en exporteert zijn wijnen inmiddels naar onder andere de VS, Duitsland en Denemarken. In een aantal landen acteert George onder de naam Andrias Gvino, maar zijn wijnen zijn hier en daar ook verkrijgbaar onder de naam Chateau Khashmi.
Over de wijngaard
De gaarden van de familie Wolski liggen verspreid over de regio’s Kartli, Kakheti en Imereti, waardoor Andrias Gvino over een divers arsenaal aan druivensoorten beschikt. Al het fruit wordt biologisch geteeld, waarbij George door nauwkeurige fruitselectie opmerkelijk lage opbrengsten toelaat.
Over de wijnen
Er worden jaarlijks zo’n 6000 flessen gemaakt, die allen volgens Kakhetiaans recept worden gemaakt. De wijnen krijgen na fermentatie minstens een jaar rijping in qvevri, waarna enkel het vrij uitlopend sap uiteindelijk in de fles terecht komt; persing van de druiven vindt slechts plaats om Chacha te maken!
Website Andrias Gvino
RAW Wine-profiel Andrias Gvino
Instagram Andrias Gvino