Recap collectieproeverij 2024

IMG 3520 scaled

Beste wijnliefhebbers,

Ten eerste: allen énorm bedankt voor jullie aanwezigheid tijdens de collectieproeverij en de aansluitende diners! Het was één groot feest, en we hebben erg genoten. Middels deze mailing willen wij samen met jullie nog even nagenieten van de hoogtepunten, en kijken we zoals elke maand ook met frisse blik vooruit. Onderaan de mailing hebben we de collectieproeverij-proeflijst bijgevoegd, en zoals gewoonlijk staat ook de nieuwe productlijstonderaan deze mailing. Naast de binnengekomen pracht van de aanwezige wijnmakers zijn er ook een aantal nieuwe wijnen waar we met veel plezier in november mee kunnen gaan werken, waaronder een speciale release van 2Naturkinder’s 30-maanden gerijpte Spätburgunder 2019 voor een zéér kleine prijs, én uiteraard aanstaande Beaujolais Nouveau… Lees onder de foto verder voor de recap van de collectieproeverij 2024 en het wijnnieuws!


VUURWERK BIJ MATASSA EN THIBAUD CAPELLARO

Om maar gelijk met de Franse deur in huis te vallen: zoals verwacht was de kwaliteit bij Matassa en Thibaud Capellaro gigantisch! De wijnen van Thibaud Capellaro barsten normaliter al van de spanning en energie, maar de wijnen gedragen zich in de nabijheid van de meester zelf nog imposanter. Favorieten waren zijn oranje Le Temps d’Une Bise en aromatische licht-rode cuvée Zé-RO Rouge 2022 en de rosé-versie uit jaargang 2023, om nog maar niet te spreken over de Pinot Noir-esque wit-rood-blend Ombre & Lumière 2022 en gedeclassificeerde Saint-Joseph, Pierre Taillée 2021

De licht-doch-compacte stijl in combinatie met de knallende energie van Capellaro sloot wat ons betreft zéér goed aan op de wijnen van Matassa, die door het blenden van witte en blauwe druiven wijnen met een vergelijkbare frisheid en karakter produceert. De licht-gemacereerde Olla Blanc 2023Marguerite 2023 en Alexandria 2023 knalden het glas uit, en bevestigen dat 2023 misschien wel onze meest favoriete vintage tot nu toe is. De rode Olla Rouge 2022 en de geniale gerijpte Rouge 2021 en French Disko 2021 waren daarentegen ook ware showstoppers. We waren daarnaast diep onder de indruk van de Brutal Orange 2022, waar we nog enkele laatste flesjes van te verdelen hebben, zowel in de winkel als voor horeca… Wellicht zwerven er in onze winkel ook nog wat andere gerijpte Matassa’s rond, dus kom vooral langs of stuur een berichtje. Op de november-prijslijst staat in ieder geval ook een groot deel van het Matassa-aanbod, inclusief de nieuwkomers direct-press, zachte witte Rufo en de luchtige lichtrode Planals, die wat doet denken aan Tattouine zonder de tabakachtige rokerigheid. 

Vanwege het succes en de positieve reacties op het aanbod verwachten we dat het na afgelopen proefweekend wel eens hard zou kunnen gaan met de voorraad. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen bij specifieke vragen, en wacht vooral niet te lang.

Tom Lubbe en Thibaud Capellaro

Tom Lubben en Thibaud Capellaro


SPAANSE BUITENCATEGORIE UIT DE PENEDÈS EN GREDOS

Waar Tom Lubbe ons omver blies met zijn wijnen uit het Franse deel van Catalonië, waren we bij La Forastera voor het Spaans-Catalaanse werk aan het goede adres. We wisten al dat Matthijs het oranje-wijn-vakmanschap uitermate goed beheerst, maar de zachte en kruidige 2022’s, die we zelf al een tijdje aan het volgen waren, kwamen indrukwekkend uit de hoek; gestructureerd, diep, umami-rijk en boordevol smaak en aroma, met een tropische kern. De uitblinker op deze proeverij was de verbluffende Cul Inquiet 2022, gemaakt met Xarel-lo uit 35-jaar oude gaarden en met zes weken schilcontact. Ook mooi was de bubbelende, herfstige El Sogre 2022zich van haar goede kant liet zien. Hiermee overleven we de naderende feestmaanden ongetwijfeld! 

Binnen dezelfde bruisende categorie werden we ook getracteerd door de ultiem-vrolijke Vicky en Nahuel van Pequeños y Salvajes en hun feestelijke Dos Copas y A Volar 2022 van blauwe Grenache. Daarnaast stonden de vers-gearriveerde oranje wijnen van Moscatel, Albillo en Chasselas uit jaargang 2023 bol van de spanning. Één van onze favorieten was de Sigue El Show; kruidig, peperig-aromatisch en eindeloos drinkbaar. De wijnen zijn allen floraal en zilt, en wegens de rijping in amfora komt er van zichzelf een bepaalde aardse diepte mee, wat het ‘vrolijke’ karakter nog steeds niet in de weg ligt. Verder is het natuurlijk bijzonder dat de regio Gredos bekend staat om gigantische wijnen met weerzinwekkende kracht (door extractie en te rijpe oogst), maar dat Vicky en Nahuel hier van de oude stokken en de hoge hoogte gebruik maken door niet té rijp maar wel gezond te oogsten, geen overdreven hout te gebruiken, geen heftige extractie te plegen. Zo kunnen zij de wijnen, ondanks de woestijnachtige omstandigheden in Gredos licht(-alcoholisch) en verkwikkend houden. Voordat we het vergeten: de El Carner-achtige Bailando En El Filo is weer terug van weggeweest, maar we verwachten dat we deze niet lang op de productlijst zullen hebben staan…

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Ff3ada035 0f29 4156 965a
Matthijs van La Forastera

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F1c0c4247 fc59 4c42 9ace
Méli Ligas!

GRIEKSE BIODYNAMIE EN PERMACULTUUR SINDS DE JAREN ‘80

Méli Ligas van Ktima Ligas uit Pella, Griekenland, vertegenwoordigde een andere uithoek van Zuid-Europa met intense maar zeer drinkbare wijnen uit permacultuur wijngaarden, allen totaal zonder toevoegingen. Wegens meer-dan-biodynamisch bodembeleid zijn ook hier deze wijnen uit een zeer warm en droog gebied nog steeds verteerbaar, en over het algemeen onder de 12,5% alcohol. De hardcore permacultuur- filosofie waar de familie Ligas zich al veertig jaar aan houdt heeft volgens Méli dan ook duidelijk impact op de kwaliteit van de wijnen. Zo worden er door de familie, ondanks bodemverschraling en klimatologische rampen als overstromingen en aanhoudende droogte in de regio, ieder jaar wijnen gemaakt. De volumes zijn klein en soms zelfs microscopisch, maar door de weerbaarheid van de planten is het fruit wat van deze planten komt van absolute kwaliteit. De eerlijke, pure wijnen worden gemaakt zonder opsmuk, waardoor de herkenbare Ligas-kruidigheid en de altijd aanwezige zoute ondertoon naar voren komen. Voor ons zijn dit wijnen uit de Mediterrane Champions League, van de zachtroze, direct-geperste Patatrava 2021 en licht-gemacereerde Roditis 2022, tot de houtgerijpte wijnen van buiten-categorie zoals Roditis Barrique 2021 en de immer geniale Roditis Macération 2021. Ook waren we enorm onder de indruk van de lichte, doch krachtige Nebbiolo-esque Xi-Ro, die zeker niet onder doet voor het statige, imposante rood dat we kennen vanuit de Piëmonte, maar wel de schwung heeft waar wij met Zuiver graag van genieten.


DE COLLI BERICI VAN PORTINARI ALS ROTS IN DE BRANDING

Omdat Daniele Portinari een ingetogen, weldoordachte perfectionist is en zijn wijnen nooit een cent te veel mogen kosten, vergeten we soms dat de wijnen die hij maakt, ongeacht de fantastische prijs-kwaliteitverhouding, simpelweg wijnen zijn van zéér hoge kwaliteit, waar het vulkanisch terroir en de specifieke druivenrassen in iedere cuvée duidelijk naar voren komen. De Colli Berici, de vulkanische heuvelrug tussen Verona en Vicenza, blijkt dan ook de perfecte plek van herkomst voor Portinari’s gerijpte Merlot uit jaargang 2016, die hij toentertijd voor het eerste maakte, en alleen produceert in zijn beste jaargangen. Het fruit wordt tamelijk laat geoogst, en een jaar rijping op vat geeft de wijn de rust die het nodig heeft. De extra zeven jaar op fles heeft de wijn geen windeieren gelegd, en ze staat acht jaar na de oogst nog fier overeind. We hebben dan ook zeker geen spijt dat we nog wat laatste doosjes van deze 2016-primeur naar Nederland hebben kunnen halen, en sinds een aantal reserveringen op de proeverij zijn er nu nog een paar dozen over…

Daniele’s andere cuvées straalden de rust, precisie en kalmte van de meester zelf uit, met als absolute hoogtepunten de kraakheldere, mineraal-en-citrus-frisse Pietrobianco 2021 en de altijd gulle, winterse Tai Rosso 2019, uiteraard perfect voor het wildseizoen en de feestdagen. Ook zijn we blij mee te kunnen delen dat we als kers op de taart ook weer voldoende van publieksfavoriet Pietrorosso 2020 uit kunnen leveren. Leve de Colli Berici, leve familie Portinari!

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F16ace6e4 f59f 4d33 b3dd
Giovanni en Daniele Portinari

GEORGISCHE GASTEN MET EEN GLIMLACH

Last but not least en bijna larger-than-life: Iago en Marina! In Georgië leeft men volgens de spreuk ‘a guest is a gift from God’, en wij kunnen bevestigen dat het een ware eer was om Iago en Marina te gast te hebben in Amsterdam. Iago’s Chinuri was in het herfstige Amsterdam in topconditie, de bubbels waren gefocust en wonderschoon, en ook de qvevri-gerijpte toprosé gemaakt van Tavkveri en Mtsvane van Marina knalde werkelijk het glas uit. Al met al kunnen wij niet wachten om zelf weer eens het Georgische te bezoeken, en ons daar een geschenk uit de hemel te wanen…

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fe7a70af0 8986 455a ace1
Marina en Iago

NIEUWE WIJNEN IN NOVEMBER

Ondanks dat de afgelopen anderhalve maand voor ons grotendeels in het teken heeft gestaan van de voorbereidingen voor de collectie-proeverij, hebben we daarnaast niet stil gezeten. Zo zijn er weer nieuwe wijnen van 2Naturkinder binnengehaald, waaronder een verfrissende cider en de zéér scherp geprijsde nieuwe jaargang van hun Spätburgunder, om nog maar niet te spreken over de verbluffende nieuwe oranje Siebenschläfer, gemaakt van een diverse blend aan rode en witte druiven. Met het Duitse transport is gelijk wat voorraad van Andi Mann aangevuld, en er zijn ook weer verse Meinklang’s uit Oostenrijk gearriveerd.

Verder is het nog niet volledig bevestigd, maar hopen we op de derde donderdag van november hoogstwaarschijnlijk Beaujolais Nouveaus van permacultuur-legende Romuald Valot te kunnen serveren. Laat het ons weten bij interesse, dan proberen we deze zo eerlijk mogelijk te verdelen.

Bovendien prijken er nieuwe jaargangen van Esencia Rural op de productlijst, waarbij zowel de Sol A Sols als de Pampaneo’s weer volledig voorradig zijn, inclusief de Rancio, de Naturals en de Tinaja. Alles is ook stabiel.


NWFA

Als allerlaatste: op 18 november is er in De Hallen een grote wijnbeurs met veel verschillende importeurs, genaamd Natural Wine Festival Amsterdam! Wij hebben voor de gelegenheid een speciale Georgische gast uitgenodigd, wiens wijnen pas sinds dit jaar in Nederland verkrijgbaar zijn. We kijken er enorm naar uit om samen met Giorgi van Manavi Wines in De Hallen te staan, en zien jullie uiteraard graag daar.

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.