Domaine Olivier Cousin – Partage Pét Nat 2023
€24,00
Rosébubbels van Olivier Cousin, gemaakt van eigen Cabernet Franc en Chenin Blanc; voor ons een primeur! De wijn wordt gebotteld voordat de vergisting helemaal klaar is, en wordt nadat de vergisting klaar is, in het voorjaar, met de hand gedégorgeerd. Bij het maken van de wijn komt er uiteraard niets anders aan te pas dan de druiven en de natuur, zoals al meer dan 30 jaar bij famille Cousin het devies is. Zacht frambozenfruit, laurier, kruidnagel en een steen-ige, mineraal-achtige reductie. Cousin in spirit: veel smaak, innemend en waanzinnig drinkbaar.
Domaine Olivier Cousin
Anjou, Loire Frankrijk
Oppervlakte 2 ha.
Natuurlijk sinds 1987
Over de wijnmaker
Olivier Cousin nam in 1987 het domein van zijn grootvader in Martigné Briand, ten zuiden van Angers over, wat toen 12 hectare besloeg. Hij had het geluk dat zijn grootvader de gaarden nooit heeft bespoten, waardoor de gaarden waar tegenwoordig wijn van wordt gemaakt al decennia lang onbespoten zijn geweest. Sinds 1996 zijn de gaarden zelfs biodynamisch gecertificeerd, alhoewel de gaarden al sinds ’87 zo door Olivier werden behandeld.
Tegenwoordig maakt Olivier alleen nog wijn van zijn meest geliefde druif, namelijk Cabernet Franc. De rest van de gaarden heeft Olivier doorgegeven aan zijn zoon Baptiste, die nu wijn maakt van Chenin Blanc, Gamay, Pinot d’Aunis en Grolleau.
Over de wijngaard
Olivier bewerkt de Cabernet Franc-gaarden vandaag de dag nog steeds een paar keer per jaar met zijn paard ‘Joker’. In 2005 stapte Olivier uit de AOC Anjou om zo meer ruimte te hebben om te experimenteren met natuurlijke vinificatiemethodes, waardoor vandaag de dag zijn beide wijnen alleen nog de classificatie van Vin de France dragen. Olivier gebruikt dan ook liever de letters AOC als afkorting voor ‘Appellation Olivier Cousin’, of nog beter, voor ‘Aimer, Observer, Cultiver’. Olivier is zo wars van moderne techniek en chemie dat ‘ie naast het totaal natuurlijk vinifiëren van zijn wijnen zelfs geen elektriciteit in zijn kelder gebruikt.
Over de wijnen
De twee wijnen van Olivier, beiden Cabernet Francs, zijn zo puur als ze maar kunnen zijn. Beiden zijn het schoolvoorbeelden van hoe Cabernet Franc zou moeten worden gebruikt voor wijn; de één fris, jong en sappig, terwijl de ander serieuzer en strenger is, zonder zwaar of stroef te zijn. Het grote verschil is dan ook de leeftijd tussen de stokken. Wel hebben beide cuvées het verfijnde kruidige, vegetale en cassis-achtige karakter waar de druif bekend om staat.
Jenny & Francois-profiel Olivier Cousin
VWM-profiel Olivier Cousin
The Morning Claret Olivier Cousin-oogstverslag door Hannah Fuellenkemper