Shun Minowa – Jai Guru Deva 2021
€33,50
Na Gate is Jai Guru Deva de tweede oranje topcuvée van Shun Minowa, gemaakt van zo’n 60% Ortrugo en een mix van Malvasia di Candia Aromatica, Marsanne, Trebbiano, Sauvignon, Moscato en meer inheemse druivenrassen. De druiven komen allemaal uit een enkele wijngaard met stokken van een leeftijd tussen de 30 en 60 jaar aangeplant over kalk, marne en vulkanische basalt.
Het hele geheel wordt twee maanden in inox-tanks op de schillen gehouden, waarna er wordt geperst en er twee jaar in acacia- en kastanjehouten tonneaux en in een kleine cementen tank gerijpt, en is gebotteld in juli 2023.
Omdat 2021 een iets zachtere vintage was dan 2020 is de wijn, ondanks het langere schilcontact een zachter en lieflijker dan Gate 2020. Zoals te verwachten valt van Minowa-san, als Poggio- en La Stoppa-adept, zit de wijn steengoed in elkaar. De gigantische geur- en smaakwaaier komt direct het glas uit: citrus, witte bloemen, oranjebloesem, kruidnagel, kruidenhoning, kaneel en gedroogd fruit wisselen elkaar af, zowel in geur als in smaak, en allemaal oven een nazomer-achtig frame, met zachte, fijne tannines, miso-hartigheid, het sap van rijp fruit en een zuurgraad die tot drinken aanzet.
Uiteraard absoluut geen toevoegingen. Shun citeerde John Lennon: “Words are flowing out like endless rain into a paper cup. They slither wildly as they slip away across the universe. Jai guru deva, om…”
Natuurwijn transporteert en transcendenteert!
Shun Minowa
Travo, Val Trebbia, Emilia-Romagna Italië
Oppervlakte 1 ha.
Natuurlijk sinds 2019
Over de wijnmaker
Tijdens zijn studie Biodiversity Sciences in Tokio raakte de Japanse Shun Minowa in de ban van natuurlijke wijnen. Zijn passie voor natuurlijke ecosystemen en de bescherming daarvan werd bevestigd door wijnmakers die mét de natuur samen werkten, in plaats van ertegen.
Shun volgde zijn intuïtie en reisde naar Spanje en Chili, om daar alle ins en outs van het wijnmaken te leren. Via deze omweg belandde hij in 2017 op 33 jarige leeftijd uiteindelijk in de Trebbia Vallei in Emilia Romagna. Hier werkte hij tijdelijk voor Giulio Armani en Elena Pantaleoni van La Stoppa, en ontmoette hij Andrea Cervini van legendarisch domein Vino Del Poggio. Het duurde niet lang totdat Shun besloot om permanent naar de Trebbia-vallei te verhuizen, waar hij dankzij Cervini de optie kreeg om een 40-jaar oude gaard te huren.
Over de wijngaard
De gaard die Shun vanaf 2019 onder zijn hoede heeft, bestaat uit een aanplant van lokale druivenrassen Ortrugo en Malvasia di Candia Aromatica, aangevuld met kleine beetjes Marsanne en Trebbiano. Naast de druiven van zijn kleine eigen gaard probeert Shun waar mogelijk fruit te kopen, waardoor hij zijn minieme productie-aantallen enigszins ophoogt.
Over de wijnen
Shun’s wijnen staan bol van de spanning en puurheid, en zijn door immense populariteit en de minuscule aantallen moeilijk te krijgen. We zijn dan ook erg blij om een paar dozen per jaar aan te mogen bieden in Nederland.
Shun past voor het wit graag schilcontact toe, waarbij hij elke wijn een eigen identiteit meegeeft door een breed arsenaal aan verschillende soorten en groottes aan vaten te gebruiken. Acaciahout, cement, fiberglas en eikenhouten vaten; Shun windt er geen doekjes om, en heeft voor het gebruik van ieder materiaal een duidelijke reden. Alle wijnen worden zonder enige toevoeging gemaakt, waarbij de wijn ook vooral de tijd en ruimte krijgt om zichzelf te maken.
Raisin-profiel Shun Minowa
Video Shun Minowa
Instagram Shun Minowa
Fotocredits: @radiovinorosso & @finnreams