Jean-Pierre Robinot (Les Vignes de L’Ange Vin) – L’As des Années Folles 2021
€35,00
Speciale bubbel die JP niet elk jaar maakt. In het frisse 2021 besloot monsieur Robinot wél weer Aunis en Chenin te blenden, en deze bubbels lang sur lie te rijpen, waardoor nu, na twee jaar in de fles vóór dégorgement de romigheid van de rijping perfect wordt gecontrasteerd door het mineraal en de oppeppende kwaliteiten van de koele vintage. Collector’s item, durven wij bijna te zeggen…
Jean-Pierre Robinot (Les Vignes de L'Ange Vin)
Jasnières, Loire Frankrijk
Oppervlakte 7 ha. + négoce
Natuurlijk sinds 2000
Over de wijnmaker
Jean-Pierre Robinot, de koning van de Pineau d’Aunis, is een ware levende legende. In zijn jonge jaren opende hij één van de eerste natuurwijnbars in Parijs, genaamd L’Ange Vin. Daarnaast is hij co-oprichter van het invloedrijke wijnmagazine Le Rouge et Blanc. In het jaar 2000 verkocht Jean-Pierre zijn bar en vertrekt terug naar zijn geboortestreek, de Loirevallei, om wijn te maken. Zijn wijngaarden zijn gelegen in de gemeente Chahaignes, waar hij opgroeide en waar hij nu woont.
Over de wijngaard
Vandaag de dag bezit Jean-Pierre ongeveer 7 hectare verspreid over twee appellaties, Jasnières en Coteaux du Loir. Interventie in de kelder is uit den boze en onbespreekbaar. Sommige van zijn wijnen werden in het verleden geclassificeerd als Jasnières, maar Jean-Pierre bottelt al zijn wijnen al geruime tijd als Vin de France.
De wijnstokken zijn geplant op een mix van rode klei, kalksteen en vuursteen. Alle percelen worden behandeld met de minimale hulp van wilde-kruideninfusies en alle stukken land worden één met de hand geoogst. De fermentatie vindt plaats in een doolhof van oude kalkstenen grotten gelegen onder de wijngaarden. De spontane vergisting geschiedt en verloopt traag; soms duurt het jaren voordat een wijn is uitvergist, waarna Robinot de wijn ook nog zal laten rijpen.
Over de wijnen
Het rijpen van de wijnen gebeurt sur-lie in oude houten vaten, en vanwege de trage en langdurende gist- en rijpingsprocessen hebben de wijnen een enorme complexiteit. Jean-Pierre is echt een ware meester van de elévage. Sommige wijnen liggen wel tien jaar tot rust te komen op vat, voordat ze op de fles in gaan. Als Jean-Pierre overgaat op botteling hebben de wijnen energie, balans en levendigheid verkregen die nauwelijks te evenaren valt.
Instagram Jean-Pierre Robinot
Instagram Juliette Robinot
ZRS-profiel Jean-Pierre Robinot
Chambers Street-profiel Jean-Pierre Robinot