<< terug

Wachstum König

Kittenberg, Heimschuh, Steiermark, Oostenrijk
1311

Oppervlakte 5 ha.
Natuurlijk sinds 2018

Over de wijmaker
Nog een Steiermarkse toevoeging aan het Zuiver arsenaal; Wachstum König! Op de Kittenberg in Zuid-Steiermark zijn de König-broers, Herbert en Karl-Heinz, bezig met het herstellen van het honderd jaar oude familiebedrijf. Hun grootvader, Friedrich König, startte toentertijd een gemixt landbouwbedrijf met onder andere fruitbomen, druiven en vee.

Toen hun vader, Herbert sr., het bedrijf overnam werd de overgang gemaakt naar voornamelijk wijngaarden en fruitbomen, die er nu nog steeds staan. Na een tragisch ongeval in de wijngaard overleed Herbert sr. in de jaren ’90, waardoor zijn echtgenote met grote passie en zorg de kennis overdroeg op de volgende generatie, Herbert en Karl-Heinz.

Herbert verdiende zijn strepen tijdens zijn studie wijnbouw, terwijl Karl-Heinz een masters haalde in algemene landbouw, gespecialiseerd in het telen van fruit. De kennis van beide broers vormt nu een mooie symbiose in het vinificatieproces, waarbij ze wijn, mousserende fruitwijnen en knallende alcoholvrije fruitsappen maken.

Over de wijngaard
Vandaag de dag omslaat het domein 5 hectare, die worden onderhouden middels biodynamische principes. Er wordt daarbij minimaal gespoten met koper, wat tegenwoordig wegens de soms-lastige omstandigheden in Steiermark af en toe nodig is.

Over de (fruit)wijnen en sappen
De fruitsappen van Wachstum-König zijn allen niet gepasteuriseerd, ongefilterd en ongezwaveld, en worden gemaakt van oude inheemse fruitsoorten als kweepeer en kers. De complexiteit en structuur van deze non-alcoholische sappen deed ons denken aan serieuze terroir-wijnen, en opent nieuwe deuren in het alcoholvrije segment.

De broers maken daarnaast ook mousserende fruitwijnen van onder andere kweepeer, peer en wilde kers, die bol staan van energie en spanning. Vaak, bij het proeven van ‘ciders’, merken we dat de complexiteit achterblijft vergeleken met wijn gemaakt van druiven, mede wegens het wat lagere alcoholniveau, en de soms wat ruigere, meer gistige smaken. Bij het proeven van de mousserende fruitwijnen – ‘ciders’ – van de Königs was de kwaliteit en complexiteit dermate hoog dat ze zich makkelijk kunnen meten met ‘druivenwijn’. Deze kwaliteit en complexiteit, en, voor ‘ciders’, relatief hoge alcoholpercentages (tussen de 8 en 11%), overtuigde ons volledig.

Verder worden er ook (alcoholhoudende) wijnen van druiven gemaakt, die een zeer lang rijpingsproces in de kelders doorstaan; er wordt tussen de twee een drie jaar gerijpt in eikenhouten vaten of in amforen, waardoor de wijnen tegen de tijd van het bottelen stabiel en enorm complex zijn.

Website Wachstum König
Newcomer Wines-profiel Wachstum König
Instagram Wachstum König

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

preloader