Meinklang
Pamhagen, Burgenland & Somló (Hongarije), Oostenrijk
Oppervlakte 2.500 ha. totaal, 85 ha. wijngaarden
Biodynamisch sinds 2001, biologisch vanaf midden jaren '80
Natuurlijk sinds 2011
Over de wijnmakers en de filosofie
Meinklang is een biodynamisch landbouwbedrijf, dat met passie wordt beheerd door de Michlits-familie. De drie broers onderhouden allen een eigen divisie, en werken in coöperatieve vorm samen. De drie divisies -vee, landbouw en wijnbouw- zijn zo opgedeeld als drie aparte entiteiten, maar uiteindelijk bundelen ze ook de krachten, worden belangrijke beslissingen die op het geheel betrekking hebben samen genomen, en zijn er voordelen over en weer. Zo wordt onder andere de mest van de vee-divisie gebruikt om de wijngaarden te bemesten, en wordt er eigen graan gebruikt om het vee te voeren.
De geschiedenis van de familie Michlits in Burgenland gaat eeuwen terug, en in 2001 heeft de familie een keerpunt bereikt; toen besloten ze zich te richten op biodynamische land- en wijnbouw en veeteelt. Het ultieme doel is het creëren van "natuurlijke wijn," wat betekent dat ze synthetische chemicaliën volledig hebben verbannen uit hun wijnproductie.
Tegenwoordig staat Werner Michlits samen met zijn vrouw Angela en Niklas Peltzer aan het hoofd van de wijndivisie, waar de biodynamie ook een grote rol speelt, en niet alleen het wijnmaken beïnvloedt, maar ook een diepgewortelde levensfilosofie is. De naam, "Meinklang," wat in het Duits "mijn harmonie" betekent, weerspiegelt deze overtuiging. Ze geloven dat de wijngaarden een levend organisme zijn, waar de druiven hun tijd nemen om te rijpen en hun eigen, unieke karakter te ontwikkelen. Het resultaat is dat de druiven de beste uitdrukking van hun terroir bieden. In plaats van technische interventies laten ze de natuurlijke processen prevaleren, wat resulteert in wijnen die echt het land en de tijd weerspiegelen waaruit ze zijn voortgekomen.
Over de wijngaarden
De totale oppervlakte van Meinklang omvat ongeveer 2.500 hectare, waarvan 75 hectare wijnstokken beslaan, deels in Oostenrijk en deels in Hongarije. De rest van het oppervlak beslaat weiden voor de koeien en paarden, ‘sacred land’ (stukken land die ze ongeroerd laten), diverse graanvelden met bijzondere rassen en soorten, groententuinen, boomkwekerijen en bossen. Alle wijnen van Meinklang komen van druiven uit hun eigen gaarden, en het totale domein is biodynamisch gecertificeerd, wat enorm indrukwekkend is. Dit onderscheidt Meinklang van traditionele ‘grote’ wijnproducenten in Burgenland; de e holistische benadering van landbouw op deze schaal is uniek, en maakt Meinklang ondanks de grootte bijna niet te vergelijken met andere grote landbouwbedrijven. Hier moet wel aan worden toegevoegd dat binnen de wereld van de natuurwijn en de biodynamie Meinklang een serieuze producent is, gezien het oppervlak, maar dat Meinklang vergeleken met andere agrarische bedrijven een dwerg is, met máár 700 runderen ten opzichte van vele duizenden per grote producent in de bioindustrie, en máár een paar honderd hectare aan graanbouw vergeleken met tienduizenden hectares in de conventionele landbouw.
De wijngaarden van Meinklang dienen niet alleen als de thuisbasis voor druivenstokken, maar vormen een belangrijke schakel in het dynamisch ecosysteem waarin biodiversiteit en ecologisch evenwicht van het gehele bedrijf centraal staan. Meinklang hecht groot belang aan biodiversiteit en heeft veel inspanningen geleverd om een rijke variëteit aan planten en wilde kruiden in hun wijngaarden te bevorderen. Hier gedijen inheemse planten zoals steenklaver, wikke, rode klaver en wilde grassen te midden van beschermde natuurlijke vijvers. Dit dient niet alleen als een weelderige achtergrond, maar biedt ook een essentiële habitat voor een overvloed aan bodemorganismen en nuttige insecten. Deze levendige begroeiing speelt een sleutelrol bij het verbeteren van de bodemstructuur en het bevorderen van gezonde wijnstokken.
Een interessant aspect van de benadering van Meinklang is het bewust creëren van een natuurlijke concurrentie tussen deze inheemse planten en de druivenstokken door ze samen in de wijngaarden te laten bestaan. Dit 'zachte' concurrentieproces blijkt uiterst gunstig voor de ontwikkeling van aroma's en fenolen in de druiven. Daarnaast maken ze gebruik van zelfgemaakte compost, samengesteld uit runder-, paarden- en schapenmest, druivenschillen, snoeiafval en soms kalksteenmeel.
Niet alleen is Meinklang actief in Oostenrijk, maar ook in Hongarije, waar ze sinds 2006 de Somló-wijngaarden beheren. De Somló, een uitgedoofde vulkaan, torent op in de uitgestrekte vlaktes van de Hongaarse Puszta, en de wijnstokken die op de hellingen van Somló groeien, hebben een eeuwenoude geschiedenis. Deze wijnen werden niet alleen gewaardeerd om hun smaak, maar ook als geneesmiddelen. De Somló-wijngaarden zijn bijzonder wegens de vulkanische bodem, waar het basaltgesteente na verloop van tijd verweert is tot vruchtbare grond met löss en lichte zandlagen. Dit zorgt voor een optimale omgeving voor de wijnstokken, met losse, goed doorluchte en warmtevasthoudende grond. De diepe wortels van de wijnstokken dringen door in de berg via smalle rotsopeningen, waar ze waardevolle mineralen opnemen.
Binnen de Somló-wijngaarden groeien traditionele druivensoorten. Hárslevelü, een druivensoort met een kenmerkende lichtgele kleur, een delicate smaak, en een zacht lindebloesemaroma, staat centraal. De druiven van Hárslevelü zijn groot, lang en los, waardoor ze resistent zijn tegen ziekten. De andere prominente druivensoort in deze regio is Juhfark, een druif met robuuste schillen en een diep gouden kleur. Het wordt ook wel de "Lämmerschweif" genoemd, vanwege de vorm van de trossen. Juhfark behoort tot de nobelste witte wijnen in Hongarije en wordt soms aangeduid als de "Wijn van de Thronfolger" vanwege zijn uitzonderlijke kwaliteit. Deze druif gedijt het beste op de klimatologisch bevoorrechte Somló-heuvel.
Over de kelder en de wijnen wijnen
Bij Meinklang is de kelder een plaats van puurheid en natuurlijke wijnproductie. Hier omarmen ze spontane, natuurlijke gisting zonder synthetische toevoegingen en laten ze de malolactische gisting op een natuurlijke manier op gang komen. Bovendien wordt er gewerkt met zeer beperkte hoeveelheden zwavel, en in sommige gevallen zelfs helemaal zonder zwavel. Moderne technologie wordt zorgvuldig gebruikt om wijn op deze schaal te kunnen maken, zonder de integriteit en puurheid van de druiven in gevaar te brengen. Bovendien werken ze in twee verdiepingen met behulp van zwaartekracht, wat hen het onnodige pompen bespaart en hen in staat stelt de druiven rechtstreeks in de pers te laten vallen.
De kelder is uitgerust met stalen tanks, houten en betonnen vaten, en een scala aan betonnen eieren die ze zelf volgens de biodynamische filosofie hebben gegoten. Deze betonnen eieren staan in een soort ‘kapel’, die is gebouwd volgens Steiners architectuurprincipes. Beton laat volgens Meinklang precies de juiste hoeveelheid zuurstof op een natuurlijke manier toe in contact met de wijn. Beton heeft talloze extreem fijne luchtporiën, waardoor de gewenste micro-oxidatie kan plaatsvinden. Het grote voordeel is dat er geen smaakinvloed van het materiaal is, in tegenstelling tot bij houten vaten, en zorgt beton ook voor het verminderen van thermische schommelingen. De eivorm volgt de principes van de gulden snede en biedt een ideale omgeving voor wijnopslag. De gladde, geometrische vorm zorgt ervoor dat de jonge wijnen zonder problemen kunnen circuleren tijdens vergisting en rijping, en door de interactie met de betonnen wanden ontstaan tijdens het rijpingsproces de gewenste polymeren in de wijn. Zwaardere wijnmoleculen zakken langs de rand van het overmaatse ei naar beneden en duwen de lichtere molecuuldeeltjes in het midden omhoog, wat de circulatie bewerkstelligt.
De wijnen van Meinklang zijn ondanks de biodynamische toewijding en de natuurlijke vergistingen op grote schaal betaalbaar en betrouwbaar, en daar ligt ook de kracht van Meinklang. Meinklang weet precies wat er moet worden gedaan om de wijnen zo natuurlijk mogelijk te maken, zonder de scherpe prijsstellingen in gevaar te brengen. Deze progressieve, doch zeer professionele opvatting is iets wat een kernwaarde is binnen het domein; door biodynamische natuurwijnen op grote schaal voor lage prijzen an te kunnen bieden probeert Meinklang een écht verschil te maken.
Voor de meest betaalbare wijnen wordt er een (minimaal) aantal concessies gedaan, maar Meinklang maakt ook een reeks ongezwavelde wijnen, waaronder de oranje wijnen van Pinot Gris uit ongesnoeide gaarden, en de Morgen-, Tag-, Abend en Nacht-wijnen, die allemaal met de hand worden geoogst, lang worden gerijpt, waarin de biodynamische energie voorop staat.
Website Meinklang
ZRS-profiel Meinklang
Instagram Meinklang
Instagram Meinklang
Instagram Meinklang Hofladen in Wenen