<< terug

Elias Muster

Leuchtschach, Südsteiermark, Oostenrijk

Oppervlakte 1 ha.
Natuurlijk sinds 2019

Over de wijnmaker
Elias Muster is een jong, aanstormend talent uit Südsteiermark, Oostenrijk. Als één van de drie kinderen van Maria en Sepp Muster, werd Elias al vroeg geïntroduceerd in de wereld van biodyamische wijnbouw en het belang van gezondheid van natuur en omgeving.
Na een tijdlang te hebben geholpen op de wijngaarden en in de kelder van zijn ouders, kreeg Elias in 2019, toen hij slechts 16 jaar oud was, de kans om zijn ambities als wijnmaker waar te maken. Hij kreeg van vader Sepp in eerste instantie drie rijen biodynamische Gelber Musketeller die hij zelf mocht snoeien, bewerken en oogsten, om hiervan zijn eigen wijn te maken. Hoewel Elias druiven oogstte uit dezelfde gaard waar Sepp voorheen zijn Gelber Muskateller vom Opok mee maakte, viel meteen een duidelijke, net wat andere stijl in de Muskat van Elias te bespeuren. Alles in het proces, van de gaard tot de kelder, liet Sepp volledig aan zoon Elias over, en Elias is duidelijk onderweg zijn eigen identiteit als wijnmaker te ontwikkelen. Zijn Muskat had toen enorme energie en de mineraliteit die Sepp’s wijnen ook hadden, maar was wat speelser en onstuimiger dan die de wijnen van Sepp.
Op het moment van schrijven is Elias pas 21, en heeft hij nu zo’n 1 hectare land tot zijn beschikking die hij eigenhandig bewerkt. In 2022 heeft Elias de oude wijnkelder van zijn oma volledig gerenoveerd tot een volwaardige wijnkelder, en heeft deze gevuld met oude eikenhouten vaten waarin hij zijn nieuwe wijnen uitgebreid de tijd geeft voor fermentatie en rijping. De kelder van Elias bevindt zich bovenin de gaarden van de familie, op de heuvel, in het oude huis van Elias’ oma.
Elias heeft natuurlijk veel kennis opgedaan door het omgeven-zijn door de wijnen van zijn ouders, maar krijgt zelf de totale vrijheid om te ontdekken wat zijn eigen stijl is. Naar ons inziens is die stijl en die ontdekkingstocht dan ook op een zeer positieve manier terug te proeven. De nieuwe generatie is in aantocht en de toekomst van Steiermark ziet er rooskleurig uit!

Over de wijngaard
Elias is sinds 2022 in het trotse bezit van 1 hectare land in Südsteiermark waar hij recent nieuwe stokken heeft aangeplant; het zal een aantal jaar duren voordat hier de eerste druiven kunnen worden geoogst. De eerste wijnen die nu beschikbaar zijn, zijn afkomstig van druiven van de gaarden van zijn ouders, die hij weliswaar zelf bewerkt maar die we toch als ‘négoce’ zouden bestempelen. Sepp en Maria Muster’s zijn sinds 2003 biodynamisch gecertificeerd en de gaarden staan bol van levende flora en fauna, dus wat dat betreft neemt Elias zeer goedverzorgde gaarden in bruikleen. De gaarden liggen zo’n 450 meter boven zeeniveau op steile hellingen en zijn aangeplant op een bodem combinatie van klei, mergel en kalksteen (ook wel ‘Opok’ genoemd). Kwaliteit en gezondheid van de druiven staat voorop; het is voor Elias allerminst vervelend om hier de eerste wijnen van te maken.

Over de wijnen
De Sauvignon Blanc van Elias is afkomstig van druiven die door de Musters gebruikt wordt voor de wijnen Gräfin en Erde. In tegenstelling tot het
schilcontact dat zijn ouders gebruikten voor Gräfin en Erde, koos Elias ervoor om de druiven in hele trossen direct te persen en te laten fermenteren in oude eikenhouten vaten. Dit gebeurt uiterst delicaat en met behulp van de natuurlijke aanwezige gisten op de druiven en in de kelder en zonder het gebruik van andere toevoegingen en technische hulpmiddelen. De fermentatie gaat langzaam en geleidelijk, staat in de koude winter even stil, alvorens deze met de stijgende temperaturen wordt afgerond. Het resultaat is, wat de Sauvignon 2021 betreft, een zeer energieke en levendige wijn, bol van citrus, lychee, krachtige zuren en een mineralige ondertoon. We wachten met smart op meer!

Instagram Elias Muster
Weinskandal-profiel Elias Muster


Wijnen van Elias Muster

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen
preloader