<< terug

Domaine Yvon Métras

Fleurie, Beaujolais, Frankrijk

Oppervlakte 5,5 ha.
Natuurlijk sinds eind jaren '80

Over de wijnmaker
De roots van Yvon Métras liggen al generaties lang in de wijnbouw van de Beaujolais. Geïnspireerd door Jules Chauvet, en als reactie op de industriële wijnbouw technieken die steeds meer de norm leken te worden eind jaren 80, was hij samen met Marcel Lapierre, Guy Breton, Jean-Paul Thévenet en Jean Foillard, één van de vijf pioniers die het aandurfden om wijnen weer op de ouderwetse natuurlijke manier te gaan maken. De vijf sloten een pact: geen kunstmest op de gaarden, en in de kelder géén filtratie, synthetische gisten of sulfiet meer te gebruiken. De eerste paar jaar experimenteerde hij voor eigen gebruik en in 1994 bracht hij officieel zijn eerste natuurwijn op de markt. Het resultaat van de smaak was zo waanzinnig dat zij wijnmakers van over de hele wereld inmiddels hebben geïnspireerd om natuurlijke wijnen te gaan maken.

Over de wijngaard
In totaal cultiveert Yvon Métras 5,5 ha aan wijnstokken rondom de Beaujolais waar hij een gezonde polycultuur onderhoudt met als resultaat exceptionele terroir-expressies in al zijn wijnen. Hij bracht de opbrengsten bewust drastisch naar beneden om zo de kwaliteit van het fruit beter te laten spreken. Iets wat enorm bijdraagt aan de kwaliteit van de wijnen die altijd geheel zonder toevoegingen worden gemaakt.

Over de wijnen
Métras maakt drie verschillende cuvées op sem-carbonische stijl: Beaujolais, Fleurie en Fleurie Printemps. De druiven voor de Beaujolais komen 500m van Fleurie vandaan maar de wijn mag officieel niet onder deze appellatie vallen omdat het perceel net te hoog ligt.
De Fleurie ‘Les Printemps’ is zijn jongste cuvee, en is heel fris en geconcentreerd, waar ‘Fleurie’ zich juist kenmerkt door langere rijping op oude vaten. Iets wat Yvon leerde van zijn mentor, Pierre Overnoy, die ‘tijd’ en ‘geduld’ als de twee belangrijkste ingrediënten van wijn beschouwd. Alle wijnen zijn ontzettend geconcentreerd, levendig, en extreem sappig. Vol knapperige kersen, zoete frambozen, en fijne kruiden in de afdronk.

Alleen op allocatie beschikbaar, mail ons bij interesse.

Wineterroirs-profiel Yvon Métras


Wijnen van Domaine Yvon Métras

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen
preloader