<< terug

Bonneton

Étables, Vallée du Doux, Ardèche, Frankrijk
1184
1183
1182
1185
1186
1187

Oppervlakte 2,5 ha. eigen gaarden, rest négoce
Natuurlijk sinds eerste gaarden in 2013, eerste wijn in 2016

Over de wijnmaker
Rémi Bonneton, geboren en getogen in Hermitage, begon al in de vroege jaren ’00 met snoei- en oogst-werk in wijngaarden van de grote namen in de Noordelijke Rhône, en vulde sinds 2008 dit werk aan met ploeg-werk, wat hij deed met zijn twee werkpaarden Suspens en Palynka. Ondanks dat Rémi niet uit een wijnfamilie kwam, en het wijnmaken hem soms werd afgeraden door familie, begon het idee om zelf wijn te gaan maken toch langzaam te groeien. Toen Rémi in 2012 Patricia ontmoette, die toentertijd nog in marketing en HR werkte, begonnen ze samen tal van natuurlijke wijnen te proeven en te drinken en raakte zij mede hierdoor en het enthousiasme van Rémi volledig begeestert van deze wijncultuur. Zo besloten ze samen om hun droom na te jagen en wijnmakers te worden.

Over de wijngaard
In 2013 kregen ze de kans om een micro-perceel druivenranken te kopen van een bevriende boer. In de daaropvolgende jaren hebben ze nog een aantal van dit soort perceeltjes kunnen kopen, en tegenwoordig beslaat het oppervlakte van hun eigen gaarden zo’n 1,7 hectare. De percelen die ze hebben gekocht waren voor de grote domeinen van de Noordelijke Rhône minder interessant, omdat ze geen appellatie-status hadden, moeilijk te bewerken waren wegens de ligging, steilte en bodemsoort, en ook relatief weinig opbrachten, maar ze waren perfect voor Rémi en Patricia, die met deze stukken land hun eigen droom waar konden gaan maken.

De bodemsoort in deze gaarden is voornamelijk graniet, wat een bodemsoort is die, in combinatie met de typische Noord-Rhône druivenrassen als Syrah, Marsanne en Roussanne, de potentie heeft om diepe wijnen voort te brengen. Sommige delen van deze gaarden liggen tegenover de steile hellingen van de iconische appellaties Cornas en Saint-Joseph, en maken minstens zo’n mooie wijnen. Rémi en Patricia leerden sinds 2013 steeds meer natuurlijke wijnboeren kennen, die relatief snel vrienden, mentors en inspirators werden. In Rémi’s vroege jaren leerde hij veel van Pierre Gonon, maar later werden mensen als Sébastien Dervieux (Babass), de Robinot’s, Philippe Jambon, Lilian Bauchet, Pascal Potaire en Paul en Chrystelle van Domaine des Miquettes goede vrienden. 

De eigen gaarden in de Doux-vallei, in het noordelijke deel van de Ardèche, worden vandaag de dag uiteraard met werkpaarden bewerkt, en al het groen-werk wordt met de hand gedaan. Ook worden er geen chemische producten in de gaarden gebruikt en houden ze rekening met de maankalender. Het credo van Patricia en Rémi is: “zonder gezonde en vertroetelde druivenranken geen mooie wijn”.

Naast de klassieke Noord-Rhône rassen waar Patricia en Rémi graag mee werken, hebben ze de afgelopen jaren ook ‘experimentele aanplanten’ gedaan. Zo hebben ze in 2019 en 2020 zo’n 8.000 vierkante meter aan Albariño aangeplant, en plantte ze in 2021 ook nog eens zo’n 1.200 vierkante meter aan Pinot Noir en Savagnin, beide op klei-kalkachtige bodemsoorten. De wijnen van druiven uit hun eigen gaarden worden gebotteld onder de naam van hun domein, L’Alezan, en de labels worden door Patricia getekend.
De totale hoeveelheid druiven uit hun eigen gaarden komt nu van zo’n 2,5 hectare, en deze oogst wordt aangevuld met druiven die Patricia en Rémi kopen bij bevriende boeren in de Hérault, Gard, Lubéron, Beaujolais, Vaucluse, Elzas en de Pyreneeën. Dit négoce-project is ontstaan in 2017 en draagt de naam ‘La Tangente’, waarvoor de labels door bevriende artiesten worden gemaakt.

Over de wijnen
Ondanks dat Patricia en Rémi al in 2013 stukken gaard kochten, hebben ze pas in 2016 hun eerste wijn gevinifieerd. Vanaf dag één worden de wijnen volledig zonder toevoegingen gemaakt, en rijpen de wijnen in fiberglass of stalen tanks, oud hout en amforen. Het doel van het duo is om gebalanceerde kwaliteitswijnen te maken met energie, drinkbaarheid, en textuur, waar je het terroir in kan proeven, en die niet simpelweg ‘glou glou’ zijn.

Tegenwoordig worden de wijnen gevinifieerd in hun kelder in Étables, in de Doux-vallei, die ze in 2018 hebben gekocht, en sindsdien helemaal hebben gerenoveerd en geschikt hebben gemaakt om hun wijnmaakideeën waar te maken.

Hoewel Patricia en Rémi een duidelijke scheiding maken tussen de négoce-lijn en de domein-lijn, is de kwaliteit van beide lijnen onberispelijk. Wat ons betreft zijn het wijnen die direct en puur uit de fles komen en heldere aromatische profielen hebben, en serieus en textureel genoeg zijn om restaurant-gasten mee te kunnen plezieren, maar aan de andere kant ook voldoende drinkbaarheid en energie hebben om de park-, bar- of gezelligheidsdrinker een lach op het gezicht te doen toveren.

Instagram Bonneton


Wijnen van Bonneton

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

preloader