Tanca Nica – Soki Soki 2023

42,00

Wij hebben een groot zwak voor aromatische wijnen én voor eilandwijnen; nu valt Soki Soki van Tanca Nica onder beide noemers, en zijn wij gelukkig.

De naam komt uit het Pantesco-dialect en slaat op bodem rijk in zand en puimsteen, en deze bodem geeft dan ook de typische mineraliteit aan de wijn mee. De 80-jaar oude stokken staan in traditionele ‘conca’, kuilen ter bescherming van de stokken tegen de wind, aangeplant, en de wortels groeien tot wel 6 meter diep, omdat de zandrijke bodem goed draineert.
De 11 verschillende micro-plots worden apart gevinifiëerd (met schilcontact afhankelijk van de dikte van de schillen, variërend van een dag tot ongeveer drie weken) en pas voor botteling geassembleerd. Tot aan assemblage wordt er voor rijping gebruik gemaakt van staal, glasvezel, glazen demijohns en kastanjehouten vaten.

Lichtoranje vol fruit met perziken, abrikozen, passievrucht en sinaasappel, met tonen van honing, tijm, menthol, witte bloemen en oregano in de neus. Rond en mondvullend, lieflijk, maar ook energiek zoals alleen (vulkanische) eilandwijnen kunnen zijn…

Wij hebben een groot zwak voor aromatische wijnen én voor eilandwijnen; nu valt Soki Soki van Tanca Nica onder beide noemers, en zijn wij gelukkig.

De naam komt uit het Pantesco-dialect en slaat op bodem rijk in zand en puimsteen, en deze bodem geeft dan ook de typische mineraliteit aan de wijn mee. De 80-jaar oude stokken staan in traditionele ‘conca’, kuilen ter bescherming van de stokken tegen de wind, aangeplant, en de wortels groeien tot wel 6 meter diep, omdat de zandrijke bodem goed draineert.
De 11 verschillende micro-plots worden apart gevinifiëerd (met schilcontact afhankelijk van de dikte van de schillen, variërend van een dag tot ongeveer drie weken) en pas voor botteling geassembleerd. Tot aan assemblage wordt er voor rijping gebruik gemaakt van staal, glasvezel, glazen demijohns en kastanjehouten vaten.

Lichtoranje vol fruit met perziken, abrikozen, passievrucht en sinaasappel, met tonen van honing, tijm, menthol, witte bloemen en oregano in de neus. Rond en mondvullend, lieflijk, maar ook energiek zoals alleen (vulkanische) eilandwijnen kunnen zijn…

Maker Tanca Nica
Kleur Oranje
Vintage 2023
Druiven Zibibbo
Classificatie IGT Terre Siciliane
Regio Pantelleria, Sicilië, Italië,
Formaat 0,75l.
Alcohol 13%
Artikelnummer: 2458 Categorieën: , Tags: , , , , , ,

Tanca Nica

Pantelleria Italië

Oppervlakte 2,5 ha.
Natuurlijk sinds 2016

Over de wijnmaker
Francesco Ferreri en zijn vrouw Nicoletta zijn in 2016 Tanca Nica gestart, en in 2017 hebben zij de eerste vintage gemaakt op het prachtige vulkanisch eiland Pantelleria, voor de kust van Tunesië. Wat natuurlijke wijnen betreft is dit eiland bekend door de enigmatische wijnmaker Gabrio Bini, maar Tanca Nica is hard aan de weg aan het timmeren om de volgende Pantelleriaanse ster te worden.

Francesco is vanaf zijn 14e jaar al bezig met wijbouw, en heeft uiteindelijk oenologie gestudeerd aan de wijnbouwschool in Conegliano, in Veneto. Daarna is hij afgestudeerd in Trento en in Udine, en is hij in kelders in Veneto en Friuli gaan werken, waar hij veel heeft geleerd over vinificatie. Daarna heeft het duo ook in Hongarije en in Nieuw-Zeeland, waar ze veel hebben geleerd over biodynamische landbouw.

Het domein is geboren uit het verlangen van Francesco en Nicoletta om terug naar hun zogeheten roots te gaan. Ondanks dat Francesco’s vader geen wijnboer maar schipper was, had de familie wel een halve hectare aan wijngaarden op Pantelleria.

Over de wijngaard
Het domein beslaat nu 2,5 hectare, en naast druiven verbouwen ze traditiegetrouw ook oregano en kappers. Ze bewerken 12 verschillende plots land, ieder met verschillende stokken en leeftijden. Tanca Nica maakt in de brede zin onderscheid tussen twee verschillende bodemtypen waar de druiven op staan aangeplant, namelijk soki soki en, in Francesco’s woorden, ‘strong earth’. Soki soki is bodem met puinsteen en zand, en strong earth noemen ze de rode aarde en klei, voornamelijk bestaande uit basalts, die erg rijk is aan ijzer en aluminium.

Over de wijnen
Tanca Nica is vanaf het begin een natuurlijk wijndomein, omdat Francesco en Nicoletta beiden vinden dat je alleen terroir-wijn kan maken zonder het toevoegen van allerlei correctie-producten. Er wordt in geen één moment in het proces sulfiet gebruikt, alleen wordt er voor sommige cuvées in sommige vintages een homeopatische hoeveelheid sulfiet toegevoegd, die nooit meer dan 15-20 mg/L totaal sulfiet bedraagt. De wijnen zijn allen hommages aan de druiven en wijnmaakmethodes van Pantelleria. Voor het wit oranje en het zoet wordt Zibibbo gebruikt, en voor de rosé gebruiken ze Catarratto, Pignatello en Inzolia. Ook maakt Tanca Nica de traditionele passito, wat zoete wijn is gemaakt van druiven die in de gaarden naast de ranken op de grond worden gedroogd. De leeftijd van de stokken is op sommige plekken tot 90 jaar oud, wat de wijnen enorme kracht geeft. In de wijnen van Tanca Nica komt het traditionele prachtig samen met de moderne manier van wijnconsumptie, maar bovenal staan de natuur en haar pracht altijd voorop.

Vine Trail-profiel Tanca Nica
Instagram Tanca Nica

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.