Tanca Nica – Ghirbì Rosato 2022
€39,50
Ghirbì is een pet gemaakt van 7 verschillende druivenrassen die langs, onder, op en over de terrassen groeien, maar niet in rijen (volgens ‘albarello’) in de gaarden aangeplant staan. Het was op Pantelleria zeer gebruikelijk om druiven als Cataratto en Pignatello, die wat meer verkoeling nodig hebben en fragieler zijn dan Zibibbo, tegen de terrassen aan te planten. Op deze manier verstevigde de stokken de terrassen en beschermde ze tegen de elementen, en de terrassen beschermde en verkoelde deze druiven vice versa.
Aangezien deze 7 rassen (Catarratto, Pignatello, Alicante, Uva Greca, Inzolia Imperiale, Inzolia Minuta, Carignano) overal en nergens op en over de terrassen groeien (maar altijd in kleine hoeveelheden), en niet in de gaarden zelf, maken ze Ghirbì Rosato alleen in jaren wanneer ze voldoende opbrengst van deze stokken hebben, die vaak tussen de 5-7 hL/ha ligt, wat zeer weinig is.
Hergist op de fles, methode ancestrale; een knaller van een zomerbubbel, van één van de bijzonderste eilanden in Europa…
Tanca Nica
Pantelleria Italië
Oppervlakte 2,5 ha.
Natuurlijk sinds 2016
Over de wijnmaker
Francesco Ferreri en zijn vrouw Nicoletta zijn in 2016 Tanca Nica gestart, en in 2017 hebben zij de eerste vintage gemaakt op het prachtige vulkanisch eiland Pantelleria, voor de kust van Tunesië. Wat natuurlijke wijnen betreft is dit eiland bekend door de enigmatische wijnmaker Gabrio Bini, maar Tanca Nica is hard aan de weg aan het timmeren om de volgende Pantelleriaanse ster te worden.
Francesco is vanaf zijn 14e jaar al bezig met wijbouw, en heeft uiteindelijk oenologie gestudeerd aan de wijnbouwschool in Conegliano, in Veneto. Daarna is hij afgestudeerd in Trento en in Udine, en is hij in kelders in Veneto en Friuli gaan werken, waar hij veel heeft geleerd over vinificatie. Daarna heeft het duo ook in Hongarije en in Nieuw-Zeeland, waar ze veel hebben geleerd over biodynamische landbouw.
Het domein is geboren uit het verlangen van Francesco en Nicoletta om terug naar hun zogeheten roots te gaan. Ondanks dat Francesco’s vader geen wijnboer maar schipper was, had de familie wel een halve hectare aan wijngaarden op Pantelleria.
Over de wijngaard
Het domein beslaat nu 2,5 hectare, en naast druiven verbouwen ze traditiegetrouw ook oregano en kappers. Ze bewerken 12 verschillende plots land, ieder met verschillende stokken en leeftijden. Tanca Nica maakt in de brede zin onderscheid tussen twee verschillende bodemtypen waar de druiven op staan aangeplant, namelijk soki soki en, in Francesco’s woorden, ‘strong earth’. Soki soki is bodem met puinsteen en zand, en strong earth noemen ze de rode aarde en klei, voornamelijk bestaande uit basalts, die erg rijk is aan ijzer en aluminium.
Over de wijnen
Tanca Nica is vanaf het begin een natuurlijk wijndomein, omdat Francesco en Nicoletta beiden vinden dat je alleen terroir-wijn kan maken zonder het toevoegen van allerlei correctie-producten. Er wordt in geen één moment in het proces sulfiet gebruikt, alleen wordt er voor sommige cuvées in sommige vintages een homeopatische hoeveelheid sulfiet toegevoegd, die nooit meer dan 15-20 mg/L totaal sulfiet bedraagt. De wijnen zijn allen hommages aan de druiven en wijnmaakmethodes van Pantelleria. Voor het wit oranje en het zoet wordt Zibibbo gebruikt, en voor de rosé gebruiken ze Catarratto, Pignatello en Inzolia. Ook maakt Tanca Nica de traditionele passito, wat zoete wijn is gemaakt van druiven die in de gaarden naast de ranken op de grond worden gedroogd. De leeftijd van de stokken is op sommige plekken tot 90 jaar oud, wat de wijnen enorme kracht geeft. In de wijnen van Tanca Nica komt het traditionele prachtig samen met de moderne manier van wijnconsumptie, maar bovenal staan de natuur en haar pracht altijd voorop.
Vine Trail-profiel Tanca Nica
Instagram Tanca Nica