Pequeños y Salvajes – República 2022
€19,00
Collab-time! Vicky en Nahuel van Pequeños y Salvajes hebben 1.000 kilo Airén van hun vriend en mede-leermeester Julian Ruíz van Esencia Rural cadeau gekregen, waarmee ze een wijn in zijn geest wilde maken. Ze hebben een deel van deze Airén drie maanden op de schillen gehouden, en daarna expres onder ‘flor’ in de Spaanse amforen gerijpt. Na een tijd bleek de wijn in deze tinaja wat ‘vermoeid’, en hebben ze besloten deze tinaja te blenden met een tinaja met een frissere Airén. Het beste van twee werelden, als je het ons vraagt: een oxidatieve rand in de verte, maar ook mooi kruidig, romig gedroogd fruit en een volatiele kick die alles leven inblaast. Speels oranje, waar je wakker van wordt. Houden wij stiekem wel van…
Pequeños y Salvajes
El Barraco, Àvila, Sierra de Gredos Spanje
Oppervlakte 6 ha.
Natuurlijk sinds 2019
Over de wijnmaker
Pequeños y Salvajes zijn Victoria en Nahuel, die via Fabio Bartolomei van Vinos Ambiz aan Zuiver werden geïntroduceerd. Halverwege 2021 kwam er een doos samples mee op een pallet van Fabio, met een zestal wijnen van dit jonge duo. Na het proeven leek het ons een uitstekend idee om met Victoria en Nahuel samen te gaan werken, aangezien de wijnen goed tussen de Spaanse Zuivere Wijnen passen, en ze dan ook dankzij Fabio het wijn-maken in zijn gerold.
Victoria ‘Vicky’ en Nahuel komen van origine uit de wereld van fine dining, en werkten dan ook samen lang in een driesterrenrestaurant. Na via de restaurantwereld in aanraking te zijn gekomen met natuurlijke wijnen, raakten ze steeds meer geïnteresseerd in het volledige proces rondom het maken van deze wijnen en het landbouwproces.Na een aantal keer met Fabio van Vinos Ambiz en andere natuurlijke wijnboeren in Spanje te hebben geoogst zijn Vicky en Nahuel onder begeleiding en met hulp van Fabio het avontuur aangegaan.
Over de wijngaard
Sinds 2019 bewerken Vick en Nahuel gaarden, en ze hebben sinds augustus 2021 ook een eigen kelder in El Barraco, Ávila. Momenteel bewerken ze 6 hectare aan stokken tussen de 80 en 120 jaar oud van voornamelijk Garnacha, Airén, Albillo Real en Chelva; de Moscatel komt uit een jongere wijngaard. In de gaarden staan veel (fruit)bomen waar Vicky en Nahuel ook zorg voor dragen. De vijgen, granaatappel, abrikozen, perziken, kweeperen, appels, peren, amandelen, walnoten, laurier en olijven die van de bomen en struiken af komen zijn voor eigen consumptie.
Pequeños y Salvajes is niet biologisch gecertificeerd, maar ze zitten in een verbond met onder andere Julian Ruiz (Esencia Rural), Uva de Vida en Fabio Bartolomei, waar veel kennis wordt gedeeld over biodynamische landbouw. Ook herstellen Vicky en Nahuel op een aantal plekken in de bergen oude verlaten gaarden.
Over de wijnen
In de kelder werken Vicky en Nahuel schoon; er wordt nooit zwavel toegevoegd, er worden geen chemicaliën gebruikt en alle vergisting gebeurt natuurlijk.
Instagram Pequeños y Salvajes