Nevel – Frivool
€16,50
Frivool is een bier wat de vrolijkheid van de aankomende lente uitdrukt. Vol geuren van fruit, bloemen en vreugde. Februari is nog winter, maar de dagen zijn al duidelijk
langer en de eerste knoppen komen aan de takken. De lente is zeer zeker in aantocht.
Voor dit bier heeft Nevel we de tijd genomen. Eerst hebben ze jong bier op de schillen van Gamay-druiven van wijndomein Sint-Catharinadal laten macereren voor
90 dagen. Gevuld met de smaken en tannines van de schillen heeft het bier 8 maanden op neutrale houten vaten mogen rusten. Als laatste is het bier nog eens 5 maanden op bramen laten rijpen en vergisten. Het eindresultaat is een
kruising tussen natuurwijn en wild bier op de beste manier mogelijk. Ga er op uit, maak een wandeling en zie de lente opkomen met een glas Frivool in je hand!
Zeer gelimiteerde oplage van 639 flessen.
Nevel
Nijmegen, Gelderland Nederland
Nevel maakt wilde bieren in Nijmegen. Bieren die niet schreeuwen, maar die veel te zeggen hebben. Een herkenbaar karakter met uitdagende smaken, maar ook verfrissend, doordrinkbaar en laag in alcohol. Met natuurlijk geteelde kruiden, fruit, boombast en zelfs groenten uit de omgeving van de brouwerij. De lokale leveranciers krijgen van Nevel een eerlijke prijs voor hun producten, zodat zij duurzaam kunnen blijven telen. Brouwen is voor Nevel meer dan alleen bier maken; het is de weg naar een nieuwe balans.
Er wordt gebrouwd met een gemengde gistcultuur, die voor een deel bestaat uit gisten die ze zelf hebben geoogst van vergistende druiven uit Lent en voor een deel uit gisten die van andere natuurlijke bronnen komen. Ze zijn allemaal in het wild gevangen, vandaar de naam ‘wilde gisten’ en ‘wild bier’.
Écht wild bier draait in Nevel's ogen om meer dan de wilde gisten alleen. Het principe achter wilde bieren is dat de brouwer geduldig meebeweegt met de natuur, in plaats van te sturen op een snelle en goedkope productie. De bieren worden daarom gemaakt zonder onnodige toevoegingen als enzymen, extracten of kunstmatige geur- en kleurstoffen. De ingrediënten die worden gebruikt zijn zo puur en onbewerkt mogelijk en komen direct uit de natuur. Ze oogsten zelf, of kopen rechtstreeks bij kleine, lokale, duurzame telers.
In elk bier zoekt Nevel naar de perfecte balans. Balans betekent voor Nevel dat het bier veel karakter en smaak heeft, maar niet doorslaat in uitersten. Kruiden en fruit zitten subtiel in het smaakpalet verweven, en staan niet op de voorgrond. Daarin verschilt Nevel van veel andere brouwerijen. Ze willen dat alle onderdelen van het bier samenkomen in de smaakbeleving.
Ook in het bedrijf zoeken ze een nieuwe balans. Maatschappelijk verantwoord ondernemen ligt ten grondslag aan alles wat Nevel doet; er wordt gebrouwen zonder een focus op puur economisch gewin. In de keten maken ze prijsafspraken die goed zijn voor alle partijen, omdat ze graag willen dat iedereen er beter uitkomt. Daarom werkt Nevel bijvoorbeeld direct samen met lokale telers, zonder tussenpersonen. Zo kan Nevel de telers een eerlijke prijs bieden en kunnen zij duurzaam blijven verbouwen. In het verlengde daarvan ligt dat wij ook een eerlijke prijs vragen voor ons bier.
De natuur rond Nijmegen vormt de grondslag voor de brouwerij. Ze plukken kersen in een oude boomgaard in Lent, halen vlierbloesem bij een verlaten fort aan de Waal en oogsten kruiden en boombast in een naburig voedselbos. In het bier proef je letterlijk terug wat er is geoogst, puur en natuurlijk, en kruiden, fruit en groenten die we niet zelf plukken halen we bij telers die in harmonie met de natuur werken.
Website van Nevel