Slobodné Vinárstvo

Slobodné maakt onderdeel uit van de nieuwe golf aan wijnproducenten uit het oosten van Europa die sinds de val van de Sovjet-Unie hard aan de wijnweg aan het timmeren zijn. Het familiedomein, Majer Zemianske Sady, gelegen nabij Hlohovec, verloor in het communistisch tijdperk haar gaarden, maar door inspanningen van de vierde en vijfde generatie hebben ze hun gaarden in de jaren ’90 terug weten te krijgen. Daarnaast moest ook de wijnkelder worden herbouwd, en moesten een aantal gaarden opnieuw worden aangeplant. Pas sinds 2010 wordt er weer wijn geproduceerd, en nu onder de naam Slobodné Vinárstvo, Slobodné voor intimi. Vrij vertaald is het ‘vrij wijnmaken’, erg passend voor de levensloop van het domein. In 2010 heeft Slobodné haar eerste vintage geproduceerd, en vanaf 2016 is het domein volledig naar biodynamie geconverteerd.

Bij Slobodné zien ze wijn als een levend organisme die alleen tot stand kan komen door het gehele proces van het wijn maken natuurlijk te houden. Om deze reden wordt er nergens in het proces gemanipuleerd of geïntervenieerd, en worden er dus ook geen moderne additieven gebruikt. Vanaf het begin ligt Slobodné’s focus bij het maken oranje wijnen, waarbij ze gebruik maken van kennis die van generatie op generatie is overgedragen. Ook wordt er gekeken naar wijntradities van andere landen; sinds 2014 experimenteert Slobodné dan ook met het maken van wijn in qvevri’s, de traditionele ingegraven kleien amforen die de Georgen al 8000 jaar gebruiken.

Slobodné gebruikt voornamelijk rassen die in Slowakije ook voorkomen, zoals Pinot Gris, Gewürztraminer, Riesling en Blaufränkisch maar ook minder bekende inheemse rassen als Alibernet en Devin. Alle combinaties en permutaties zijn héél erg het proberen waard.

Productcategorieën

Land en Streek

Filter producten

Toont alle 14 resultaten

Uitgelicht