La Rural – Malvasia de Sitges 2022
€19,00
Waanzin! Malvasia heeft sowieso een speciale plek in het Zuiver-hart, maakt niet uit uit welke windrichting ze komt, mits ze maar gezond is geteeld en ongezwaveld is opgevoed, maar de versie van La Rural is een duidelijke kippenvelwijn. Met tien dagen schilcontact wordt het beste aan de schillen onttrokken en walmt de wijn bedwelmend het glas uit. De wijn doet denken aan kruidenzout uit de Georgische bergregio Svanetië, waar ze met wilde kruiden het zout aromatiseren, zodat ze, indien ze te paard rondreizen, maar één ‘specerij’ mee hoeven te brengen om al het eten mee te veredelen. De wijn staat bol van geuren en smaken van korianderzaad, blauwe fenegriek, goudsbloem, gedroogde afrikaantjes, saffraan, oregano, dille, komijn en venkelzaad, allemaal dansend over de zoute, umamirijke kern. Wijn uit Tarragona transporteerde ons naar de Kaukasus en terug…
La Rural
Santes Creus, Alt Camp, Tarragona, Catalunya Spanje
Oppervlakte 4 ha.
Natuurlijk sinds 2018
Over de wijnmaker
De broers Xavi en Andreu Padró namen in 2018 de gaarden van het familiedomein over, wat daarvoor in handen was van hun ouders. De wijngaarden zijn al vier generaties in de familie, maar het maken van wijn gebeurde al sinds de vorige jaren ’20 niet meer; de druiven worden al sinds jaar en dag aan de coöperaties verkocht, en er werd geen wijn meer op het domein gebotteld.
De broers raakte in de ban van sulfietvrije wijnen, mede dankzij de bruisende naturwijngemeenschap in Catalonië. De Catalaanse natuurwijngemeenschap is dan ook erg hecht, wat wellicht verklaard kan worden door de behoefte aan het ballen van de gezamenlijke vuist tegen de grote coöperaties en Cava-producenten, die niet alleen prijzen dicteren en het land overspoelen met eendimensionale wijnen die stijf staan van toevoegingen, maar daarnaast in monocultuur met pesticiden en herbiciden de vruchtbare bodem uitputten. Xavi en Andreu lieten zich onder andere inspireren door Laureano Serres en Oriol Artigas, die beiden belangrijke vaandeldragers voor natuurlijke wijnen en regeneratieve landbouw in Catalonië zijn.
In de jaren dat de broers de wijngaarden overnamen van hun ouders verkochten ze het voornaamste deel van de oogst aan natuurlijke wijnboeren, onder andere aan Oriol, Laureano, en aan Dido & Jur van Fruita Analògica. De druiven die ze voor zichzelf hielden gebruikte ze om mee te experimenteren, waarin ze onder andere door Oriol werden begeleid.
Over het domein en de wijngaarden
De wijngaarden van La Rural bevinden zich in Santes Creus, Alt Camp in Tarragona, Catalonië. De vier hectaren worden met een biologische benadering onderhouden, en momenteel worden er nieuwe wijngaarden met inheemse variëteiten aangeplant. De bodems rondom Tarragona zijn uitermate rijk aan kalk en oude zeefossielen, wat in combinatie met frisse zeewind én hoogteligging een uniek terroir vormt en ook duidelijk naar voren komt in de licht verteerbare, mineraalrijke, bijna zoute wijnen.
Over de wijnen
De wijnen van La Rural worden gekenmerkt door een ongekend frisheid, waarbij zowel voor het wit als het rood korte maceraties belangrijk zijn. Fermentatie en rijping geschiedt veelal op roestvrij staal en een enkele keer op oude houten vaten, waarbij de wijn alle tijd krijgt om zonder enkele toevoeging z’n weg te vinden. We hadden de wijnen al meermaals in het glas gehad voor dat we officieel de eerste flessen in Nederland in de schappen hadden staan, en wat telkens opviel was de combinatie van duidelijke aroma’s van gedroogde specerijen en kruiden als dragon, fenegriek, saffraan en korianderzaad die werden ondersteund door umami-rijke smaken. De intensiteit van deze aroma’s en smaken werden in alle gevallen doorklieft door fris, levendig fruit, voldoende opzwepende zuren en de lage alcoholpercentages. Wat ons betreft zijn dit duidelijke terroirwijnen met een heel ‘eigen’ karakter en liggen de wijnen erg in lijn met de wijnen van de zéro-zéro-top uit de Zuivere vloot.
Instagram La Rural