I Versanti – Bòta 2021

15,50

Heerlijke, levende ‘Vino Rosso’ van Enrico van I Versanti. Twee weken op de schillen, rijping in staal, daarna de fles in. Puur fruit; wijn om veel van te drinken, en om een stuk pizza of salumi bij te eten. Piëmonte here we come!

Heerlijke, levende ‘Vino Rosso’ van Enrico van I Versanti. Twee weken op de schillen, rijping in staal, daarna de fles in. Puur fruit; wijn om veel van te drinken, en om een stuk pizza of salumi bij te eten. Piëmonte here we come!

Maker I Versanti
Kleur Rood
Vintage 2021
Druiven Barbera
Classificatie Vino Rosso
Regio Acqui Terme, Piëmonte, Italië,
Formaat 0,75l.
Alcohol 13,5%
Artikelnummer: 1269 Categorie: Tags: , , , ,

I Versanti

Acqui Terme, Piëmonte Italië

Oppervlakte 1,5 ha.
Natuurlijk sinds 2020

Over de wijnmaker
Enrico en Costanza van I Versanti ontmoetten elkaar tijdens werken bij legendarisch wijnhuis Cascina degli Ulivi van Stefano Bellotti; hier ontsprong dan ook de passie voor het platteland en de natuurlijke wijnen, waarin zij elkaar vonden. Ze besloten de krachten te bundelen, en een wijnbedrijf te starten, niet ver van Ulivi vandaan. Tegenwoordig zijn de twee geen stel meer, en zet Enrico het wijndomein in zijn eentje voort, maar de connectie tussen de twee ligt wel aan de basis van het maken van de wijnen.

Over de wijngaard
Enrico, telg uit een wijnmakersfamilie, mocht een deel van de wijnbouwgrond van zijn ouders overnemen. Helaas werd deze grond nog niet natuurlijk bewerkt, dus besloten Enrico en Costanza eerst de grond natuurlijk te gaan bewerken voordat ze er wijnen van wilde gaan maken. De anderhalve hectare worden nu volledig volgens biodynamische principes bewerkt, en de wijngaarden liggen op schuine hellingen nabij Acqui Terme, in regio Alessandria. Onder de zandgrond gaat kalkmergel schuil, wat de wijnen pit en kracht mee geeft. Verder merkt Enrico dat de planten ook weer helemaal opleven doordat hij de bodem, die jarenlang onder de chemie heeft geleden, nu rust en tijd geven.

Over de wijnen
In 2020, na vier jaar van conversie, heeft het duo onder de naam I Versanti nu dan de eerste wijnen uitgebracht, en deze mogen er zeker zijn! Net zoals op het land wordt er in de kelder bijna niet geïntervenieerd; ze zeggen zelf dat ze het sap simpelweg begeleiden in de transformatie naar wijn. Er wordt gewerkt met druiven als Barbera, Moscato en de wat minder bekende Brachetto. Brachetto is een druif die de Piëmontezen normaliter als minderwaardig beschouwen en voornamelijk voor zoete wijn gebruiken, maar die in de handen van I Versanti droog is gevinifiëerd, en prachtige aroma’s van gedroogd fruit teweeg brengt. Over het algemeen oogst Enrico relatief rijp, soms zelfs met wat botrytis, maar de wijnen behouden hun energie en zuur, en zijn dan ook niet te alcoholisch. De wijnen die beschikbaar zijn hebben allen een beetje koolzuur, en er wordt daarom ook met kroonkurken gebotteld. Het CO2 beschermt aan de ene kant de ongezwavelde wijnen, maar geeft aan de andere kant ook veel leven en energie. Pure wijn!

Instagram I Versanti

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.