I Versanti – Bandiera Gialla Macerato 2022
€17,50
Enrico’s oranje bubbels gemaakt van Moscato Bianco van 40 jaar oude stokken, werden in deze jaargang geen echte volle bubbels, ondanks de toevoeging van eigen most. Enrico maakt de stille wijn met behulp van zo’n tien dagen schilcontact, en heeft na de winter most van dezelfde druiven toegevoegd, maar wegens het koele voorjaar is de gistcultuur uiteindelijk niet meer actief genoeg geworden om de wijn volledig te hergisten. Prikt dus wel een beetje, en heeft een beetje restzoet, wat de wijn eigenlijk niet misstaat. Bijzonder, dat zeker! 600 flessen geproduceerd…
I Versanti
Acqui Terme, Piëmonte Italië
Oppervlakte 1,5 ha.
Natuurlijk sinds 2020
Over de wijnmaker
Enrico en Costanza van I Versanti ontmoetten elkaar tijdens werken bij legendarisch wijnhuis Cascina degli Ulivi van Stefano Bellotti; hier ontsprong dan ook de passie voor het platteland en de natuurlijke wijnen, waarin zij elkaar vonden. Ze besloten de krachten te bundelen, en een wijnbedrijf te starten, niet ver van Ulivi vandaan. Tegenwoordig zijn de twee geen stel meer, en zet Enrico het wijndomein in zijn eentje voort, maar de connectie tussen de twee ligt wel aan de basis van het maken van de wijnen.
Over de wijngaard
Enrico, telg uit een wijnmakersfamilie, mocht een deel van de wijnbouwgrond van zijn ouders overnemen. Helaas werd deze grond nog niet natuurlijk bewerkt, dus besloten Enrico en Costanza eerst de grond natuurlijk te gaan bewerken voordat ze er wijnen van wilde gaan maken. De anderhalve hectare worden nu volledig volgens biodynamische principes bewerkt, en de wijngaarden liggen op schuine hellingen nabij Acqui Terme, in regio Alessandria. Onder de zandgrond gaat kalkmergel schuil, wat de wijnen pit en kracht mee geeft. Verder merkt Enrico dat de planten ook weer helemaal opleven doordat hij de bodem, die jarenlang onder de chemie heeft geleden, nu rust en tijd geven.
Over de wijnen
In 2020, na vier jaar van conversie, heeft het duo onder de naam I Versanti nu dan de eerste wijnen uitgebracht, en deze mogen er zeker zijn! Net zoals op het land wordt er in de kelder bijna niet geïntervenieerd; ze zeggen zelf dat ze het sap simpelweg begeleiden in de transformatie naar wijn. Er wordt gewerkt met druiven als Barbera, Moscato en de wat minder bekende Brachetto. Brachetto is een druif die de Piëmontezen normaliter als minderwaardig beschouwen en voornamelijk voor zoete wijn gebruiken, maar die in de handen van I Versanti droog is gevinifiëerd, en prachtige aroma’s van gedroogd fruit teweeg brengt. Over het algemeen oogst Enrico relatief rijp, soms zelfs met wat botrytis, maar de wijnen behouden hun energie en zuur, en zijn dan ook niet te alcoholisch. De wijnen die beschikbaar zijn hebben allen een beetje koolzuur, en er wordt daarom ook met kroonkurken gebotteld. Het CO2 beschermt aan de ene kant de ongezwavelde wijnen, maar geeft aan de andere kant ook veel leven en energie. Pure wijn!
Instagram I Versanti