Denavolo – Dinavolo 2021
€32,50
Vlaggenschip-alert! Waar Ageno het oranje meesterwerk is van La Stoppa, waarr Giulio wijn maakt met fruit van La Stoppa, is Dinavolo Giulio’s eigen oranje natuurwijn-monument.
Giulio maakt deze wijn al sinds 2005, en wordt uitsluitend van het meest rijpe fruit gemaakt. De druiven komen uit dezelfde gaard als van kleiner broertje Dinavolino, maar dan uit het hoger gelegen deel in de gaard. De stokken in dit hoger gelegen deel moeten simpelweg dieper door het kalksteen naar voedingsstoffen graven, waardoor de druiven hier nog meer structuur en mineraal verwerven.
Dinavolo wordt altijd ook wat langer op domein bewaard om de stevige structuur wat tijd te geven, en kan na release in principe gewoon gedronken worden als krachtig oranje boordevol thee, wilde kruiden, zwarte peper en gedroogd fruit, en is zeker zacht en energiek genoeg om direct te drinken, maar heeft bij uitstek de complexiteit, zuren en structuur om lang te worden gerijpt. Schenk gerust in een karaf…
Denavolo
Piacenza, Emilia-Romagna Italië
Oppervlakte 5 ha.
Natuurlijk sinds 2005
Over de wijnmaker
De charismatische Giulio Armani maakt sinds 2005 wijnen onder de naam Denavolo, te danken aan de heuvels waarop de gaarden te vinden zijn. Giulio raakte in zijn jonge jaren -vroeg in de jaren ’90- al betrokken als wijnmaker bij La Stoppa, waar hij de kneepjes van het vak leerde.
Sinds 2005 past hij zijn schat aan kennis en intuïtie toe in zijn eigen gaarden en in de kelder, die ongeveer 5 hectare in totaal beslaan. Denavolo wordt gerund door Giulio en zijn zoon Jacopo, die voornamelijk het werk in de wijngaarden op zich neemt. Samen vormen ze een illuster duo, waarbij Giulio met ongekende precisie het vinificatieproces begeleidt.
Over de wijngaard
De gaarden van Denavolo bevinden zich in het heuvelachtige Emilia Romagna, dichtbij het stadje Piacenza. In 2005 kreeg Giulio de kans om een in-1975-aangeplante gaard over te nemen, waar op 400 meter boven zeeniveau voornamelijk het iconisch druivenras Malvasia di Candia Aromatica staat aangeplant over klei en kalksteen. Aangevuld met Piacenza’s lokale varieteit, Ortrugo, en de Franse Marsanne, worden van dit perceel de cuvées Dinavolo en Dinavolino gemaakt. In 2008 breidde Giulia het domein uit door 3 hectare aan te planten op 600 meter boven zeeniveau. De aanplant is hier soortgelijk als in het oudere perceel, aangevuld met wat Sauvignon Blanc en Trebbiano.
Over de wijnen
De wijnen van Denavolo worden gekenmerkt door een goede dosis kruidigheid, aroma en textuur. Giulio experimenteert ondanks zijn jarenlange ervaring nog steeds fanatiek met verschillende rijpingsvaten en lengtes van maceraties, waardoor zijn wijnen elke jaargang weer een feest zijn om te mogen drinken. Van enig sulfiet overigens geen sprake bij Giulio; alle wijnen worden geheel zéro-zéro gevinifiëerd. Giulio is een iconische wijnmaker en maakt bedachtzame, hele bijzondere oranje wijnen.
Website Denavolo
The Morning Claret-profiel en verticale Denavolo