Denavolo – Dinavolino 2021
€21,50
Het kleine broertje van Dinavolo, wat Giulio Armani’s vlaggenschipwijn is. Dinavolino wordt gemaakt van dezelfde druiven als Dinavolo, alleen komen de druiven uit het wat lager gelegen deel van de Débé-wijngaard, en wordt wat korter gerijpt; hierdoor is Dinavolino ietwat minder minder intens dan krachtpatster Dinavolo.
Dinavolino wordt gemaakt met een maandenlange maceratie in roestvrijstaal, waardoor de wijn aanwezige, maar nergens hoekige tannines heeft. De tannines zijn fijn en ‘klein’, en de wijn doet denken aan sinaasappelzest, jasmijnthee, gedroogde perziken, rozemarijn, honing, lavendel en gebrande noten, en heeft ruim voldoende opzwepend zout en zuur om de spanning tot de laatste slok te behouden. De hand van de meester…
Denavolo
Piacenza, Emilia-Romagna Italië
Oppervlakte 5 ha.
Natuurlijk sinds 2005
Over de wijnmaker
De charismatische Giulio Armani maakt sinds 2005 wijnen onder de naam Denavolo, te danken aan de heuvels waarop de gaarden te vinden zijn. Giulio raakte in zijn jonge jaren -vroeg in de jaren ’90- al betrokken als wijnmaker bij La Stoppa, waar hij de kneepjes van het vak leerde.
Sinds 2005 past hij zijn schat aan kennis en intuïtie toe in zijn eigen gaarden en in de kelder, die ongeveer 5 hectare in totaal beslaan. Denavolo wordt gerund door Giulio en zijn zoon Jacopo, die voornamelijk het werk in de wijngaarden op zich neemt. Samen vormen ze een illuster duo, waarbij Giulio met ongekende precisie het vinificatieproces begeleidt.
Over de wijngaard
De gaarden van Denavolo bevinden zich in het heuvelachtige Emilia Romagna, dichtbij het stadje Piacenza. In 2005 kreeg Giulio de kans om een in-1975-aangeplante gaard over te nemen, waar op 400 meter boven zeeniveau voornamelijk het iconisch druivenras Malvasia di Candia Aromatica staat aangeplant over klei en kalksteen. Aangevuld met Piacenza’s lokale varieteit, Ortrugo, en de Franse Marsanne, worden van dit perceel de cuvées Dinavolo en Dinavolino gemaakt. In 2008 breidde Giulia het domein uit door 3 hectare aan te planten op 600 meter boven zeeniveau. De aanplant is hier soortgelijk als in het oudere perceel, aangevuld met wat Sauvignon Blanc en Trebbiano.
Over de wijnen
De wijnen van Denavolo worden gekenmerkt door een goede dosis kruidigheid, aroma en textuur. Giulio experimenteert ondanks zijn jarenlange ervaring nog steeds fanatiek met verschillende rijpingsvaten en lengtes van maceraties, waardoor zijn wijnen elke jaargang weer een feest zijn om te mogen drinken. Van enig sulfiet overigens geen sprake bij Giulio; alle wijnen worden geheel zéro-zéro gevinifiëerd. Giulio is een iconische wijnmaker en maakt bedachtzame, hele bijzondere oranje wijnen.
Website Denavolo
The Morning Claret-profiel en verticale Denavolo