Clos Lentiscus – Núria Pet-Nat Muscat 2019
€23,00
Pétillant naturel gemaakt van Moscatel de Alejandría. de Spaanse gedaante van Muscat d’Alexandrië. In vergelijking met de Blanc de Blancs van de Aviño’s is deze wijn gemaakt volgens méthode ancestrale, wat inhoudt dat de wijn niet twee maar één vergisting(en) doormaakt om bubbelend te worden. Na de oogst van de druiven wordt er geperst, en rijpt de wijn kort op glazen demijohns, waarna de nog-vergistende wijn wordt gebotteld, om op de fles uit te gisten, waardoor de bubbels ontstaan.
De wijn wordt 24 maanden op de fles op de neergedaalde gisten gerijpt, voordat er met de hand wordt gedégorgeerd. Normaliter worden ‘pet nats’ vroeg op de markt gebracht en jong gedronken, en van het wat minder sjiekere fruit gemaakt, maar bij de Aviño’s speelt de wijn vernoemt naar dochter Núria een belangrijke rol in het portfolio. Door de lange flesrijping is de wijn complex en elegant, en wegens Muscat prachtig tropisch, maar niet log of zwaar.
Gedroogde bloemen, gedroogd fruit, rijpe perziken en verse vlierbloesem dampen de fles uit, en de wijn drinkt met het frisse zuur, het fijne mineraal en de 10,5% alcohol als een trein! Manel is met recht de #bubbleman, maar een dergelijke hashtag mag volgens ons ook wel voor Núria worden bedacht…
Clos Lentiscus
Sant Pere de Ribes, Garraf, Penedès, Catalunya Spanje
Oppervlakte 22 ha.
Natuurlijk sinds 2001
Over de wijnmaker
Manel en zijn broer Joan Aviñó namen in 2001 de oude familieboerderij, genaamd ’Masia de Can Ramón - Viticultura del Montgròs del Penedès’ over. De boerderij is gelegen in een beschermd natuurpark, Garraf genaamd, en de broers hadden als missie om de (mousserende) wijntraditie in de regio te behouden en voort te zetten. Het verbouwen van druiven en het maken van deze bubbels geschiedt sinds de overname in 2001 met respect voor de natuur en er wordt gewerkt volgens biodynamische principes. Zo wordt er volgens de maankalender gewerkt, worden de gaarden absoluut nooit met chemische producten behandeld, en gebruikt het team onder andere infusies en biodynamische preparaten om de gezondheid van de druiven te waarborgen.
Manel Aviñó, vandaag de dag ook bekend als "The Bubble Man" onder vakgenoten, wordt door sommigen beschouwd als het boegbeeld van Catalonië als het gaat om mousserende natuurlijke wijnen. Joan, Manel's broer, bestiert tegenwoordig het familiehotel, gelegen aan de Catalaanse kust. Onlangs heeft Nuria Aviñó, de dochter van Manel, ook besloten om de familietraditie voort te zetten en mousserende wijn te maken volgens de oorspronkelijke methode. Haar wijnen zijn de wijnen die het Núria-label dragen.
Over de wijngaard
Masia de Can Ramón is sinds het aanplanten van de eerste stokken in de 14e eeuw altijd verbonden geweest met de wereld van wijn. Het landgoed is gelegen in het gebergte van Massís del Garraf, recht tegenover de Middellandse Zee, in Sant Pere de Ribes, op een grote kalkstenen massief met zandgronden, die de wijnen een geweldige mineraliteit en rijpingspotentieel geven.
Over de wijnen
Manel en zijn familie zijn gericht op het behoud van hun erfgoed en de oorsprong van de traditionele wijnbouw zonder toevoegingen, waarbij eerlijke wijnen worden gemaakt van lokale druivensoorten die daar groeien. Manel staat bekend om het produceren van enkele van de beste, meest consistente bubbels die men in de regio kan vinden. De druiven worden uiteraard altijd met de hand geoogst, vergisting gebeurt spontaan en met eigen gisten, de wijnen krijgen vaak lang, en veel langer dan gebruikelijk, de tijd op vat en fles, en er worden absoluut nooit sulfieten toegevoegd aan de wijnen, op geen enkel moment.
Clos Lentiscus produceert al een geruim aantal jaren naast het gamma aan mousserende wijnen ook stille witte of oranje wijnen, variërend van direct geperste of kort-gemacereerde witte druiven zoals Parellada, Macabeu, Xarel-lo en Moscatel, en rode wijnen van Tempranillo, Carignan en Syrah. Bij Clos Lentiscus werken ze graag met een brede verscheidenheid aan oude fermentatie- en rijpingsvaten zoals Spaanse amforen, oude houten foeders en glazen demijohns. Alle wijnen hebben ondanks het huidige warme klimaat in de regio, een hele verfrissende en verteerbare stijl met enorme breedte en zilte diepte. Zoals eerder genoemd krijgen de wijnen lang de tijd om tot rust te komen, en zijn ze zodra ze in Nederland aanbelanden klaar voor de verkoop.
Instagram Manel (Clos Lentiscus)
Instagram Núria (Clos Lentiscus)