Amós Bañeres – Les Arrels del Cel 2019
€55,50
Oranje paradepaard van Amós. 100% Xarel-lo van 60-jaar oude stokken in de bossen. Gaard van zo’n halve hectare, en net zoals met Vinya Oculta in verschillende malen geoogst, om zo tot optimale rijping te komen. Na het schilcontact van tien dagen wordt er zacht geperst, en gaat de fermentatie nog twee maanden door, waarna het wordt overgestoken naar oude Frans eiken van 300 liter.
Citrus, rijpe peren en de puurste witte bloemen die je maar kan inbeelden, uit een van de mooiste gaarden in Spanje. Toast, warmte, maar niet vet of mollig. Enorme lengte, diepte, breedte. Leven we in vier dimensies, of zijn er inderdaad 10+1 dimensies? Wijn die de zwaartekracht van zwarte gaten kan tegenwerken. Meesterwerk.
Amós Bañeres
Penedès, Catalunya & Tenerife Spanje
Oppervlakte 5,5 ha.
Natuurlijk sinds 2011
Over de wijmaker
Amós Bañeres werkte vroeger in de farmaceutische industrie totdat hij tijdens een sabbatical besloot om zijn leven om te gooien. De natuur had hem bij z’n greep, en sinds 2011 bewerkt hij daarom dan ook met veel passie de wijngaarden van zijn grootvader. Deze verandering bracht hem terug naar de essentie, en hij leeft dan ook een meer bescheiden bestaan, waar hij erg naar verlangde. Het luisteren naar de natuur en het luisteren naar de omgeving is een focuspunt voor Amós geworden, en de wijnen zijn de vertaling van het rustige luisteren naar deze omgeving.
Over de wijngaard
Amós bezit momenteel 5,5 hectare wijngaarden in Vilafranca del Penedès en ziet zichzelf als een levenslange student die leert van het klimaat, de wijnstokken en de druiven. Hij werkt volgens de principes van regeneratieve landbouw en richt zich voornamelijk op het herstellen van de balans in de wijngaard zodat de stokken sterk genoeg zijn om zichzelf te kunnen redden. De opbrengst is slechts zo’n 4000 kg/ha wat zeer uniek is voor deze regio.
De bodem bestaat uit klei en kalk met veel fossiel gesteente.
Over de wijnen
Amós bepaalt uiteraard de stijl van de verschillende wijnen omdat hij de wijnmaker is, maar volgens hem is het de wijngaard zelf die aangeeft voor welke wijn de druiven worden geproduceerd. Hij ziet elke wijngaard als een entiteit met een duidelijke eigen persoonlijkheid en Amós ziet het als zijn taak om deze tot hun volle potentie te laten ontwikkelen. Bij de vinificatie houdt Amos het simpel, spontane vergisting, semi-carbonische maceratie, zonder temperatuur controle, geen zwavel. In de wijnen is zowel de kracht van de natuur en de bodem goed terug te proeven, maar ook de precisie en stabiliteit van zijn vorige leven als farmaceut.
Ancestrel-profiel Amòs Bañeres
Instagram Amòs Bañeres