Zuivere update januari 2025

278cb435 d389 4fab 8aa0

Nieuw jaar, nieuwe Andi Mann’s, Absurde Génie’s, Altura, Denavolo, Brutal Blanc van Tortuga, licht-oxidatieve Clos Lentiscus, verdeling speciale wijnen, Ligas, vandaag en morgen open, en meer!

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F278cb435 d389 4fab 8aa0

Het einde van het jaar staat voor de deur! Via hier willen we jullie graag bedanken voor een enerverend 2024, en blikken we graag met jullie vooruit op het nieuwe jaar. Ondanks dat sommigen de aanstaande maand gebruiken om het lichaam te reinigen en proberen te vergeten wat er in december is geconsumeerd, hebben wij deze maand voldoende natuurlijk schoon binnengekregen waarvan wij denken dat de Dry Jan-noodzaak als sneeuw voor de zon verdwijnt. Zo ontvingen we van Andi Mann naast zijn fantastische Riesling Purpur twee nieuwe, zeer betaalbare cuvées op literfles, hebben we van Francesco en Irene van Altura verse wijnen van het Toscaanse eiland Giglio op voorraad (inclusief een speciale versie van de bekende Ansonaco), verdelen we het tweede deel van de 2023s van de Absurde Génies, zijn de nieuwe Denavolo’s in topconditie, is er een Brutal Blanc van Vinyes Tortuga, hebben we oxidatieve Lentiscus, sturen we een aantal allocaties uit, staat de Wine Professional voor de deur, en gaan we aan het einde van de maand alweer naar Frankrijk voor de eerste beurzen van het jaar.

Kortom, er gebeurt voldoende spannends, en we beginnen het jaar graag met een kort ABC… 

Goed om te vermelden is dat voor iedereen met bubbelwensen de winkel vandaag (ma 30-12) en morgen (di 31-12) bij uitzondering geopend is tussen 13:00 – 18:00.


ANDI’S MINERAALRIJKE RIESLING EN PRIJS-KWALITEITSKNALLERS

We beginnen dit jaar bij de A van Andi Mann. Van Andi ontvingen we eind december de langverwachte Riesling Purpur, die tijdens onze eerste proeverij van zijn wijnen één van onze favorieten was. Het gaat hier om Riesling van vulkanische ‘porphyr’-bodem, wat de wijn een krachtig, mineraalrijk raamwerk geeft en het fruit en de zuren behoudt. De wijn deed ons denken aan Rudolf Trossen’s pure werk, alhoewel in Andi’s geval de bodemsoort geen leisteen is, en de wijn dus nét wat lichter uit de hoek komt. Naast deze Riesling ontvingen we ook Andi’s prijs-kwaliteitsknallers in literflessen: mono-cépage Müller-Thurgau en zijn zogeheten non-vintage rosé Rosa X. Beide wijnen zijn fris, verkwikkend en sappig: de Müller-Thurgau heeft de lichte bloemigheid waar de druif bekend om staat, en Rosa X barst van de cranberry-, aardbeien- en frambozensmaak. Scherpe literprijzen voor zeer goede wijnen…

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F7da811c5 7e51 4ed2 ac77
Andi in de gaarden, juli 2024

ALTURA’S GEBOTTELDE EEUWIGE ZONNESCHIJN

De tweede A staat voor Altura, gezien we deze zonnige wijnen afgelopen maand ook ontvingen. Francesco en zijn dochter Irene Carfagna maken diepe, adembenemende wijnen op het Toscaanse eiland Isola del Giglio. Het eiland is beroemd wegens het Costa Concordia-debakel, terwijl de bijzondere wijnen van de familie Carfagna wat ons betreft écht de spotlight verdienen. Naast dat we de 2022s van de zeezout-en-gedroogd-fruit-gedreven oranje Ansonaco en de kersen-en-wild-vlees-esque Rossetto Chiaretto van 100% Sangiovese binnen kregen, ontvingen we ook een ‘nieuwe’ cuvée genaamd Ansonaco Sole 2020. In 2020 zorgden de klimatologische omstandigheden ervoor dat Francesco besloot een deel van de druiven laat te oogsten, wat er op haar beurt voor zorgde dat de vergisting van de wijn bijna tweeënhalf jaar duurde. Gedurende deze tijd vulden de Altura’s de vaten maar gedeeltelijk op, waardoor de wijn naast een klein beetje restzoet in de verte ook nog een oxidatieve zweem heeft. De naam en het label zijn uiteraard een eerbetoon aan de grote brandende ster aan onze hemel, de zon. Verder ontvingen we de nieuwe jaargang van de fantastische Rosso Saverio, gemaakt van zo’n 15 verschillende druivenrassen uit een oude wijngaard, en een aantal wijnen op magnum en Ansonaco op jeroboam. Vraag bij interesse gerust naar de beschikbaarheid.

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F54545570 fbde 4dcc 8299
Francesco Carfagna tijdens de jubileum-collectieproeverij, november 2023

ABSURDE GÉNIE DES FLEURS’ TWEEDE 2023-RELEASE

De derde A deze mailing staat voor de Absurde Génies, waarvan wij het beloofde tweede deel van de 2023s verdelen. Mid-2024 brachten we al cuvées Ploum, Tutti Frutti, Arc en Catifea 2023 uit, waarvan we een aantal alweer snel van de website konden strepen wegens de stevige vraag en het beperkte aanbod. Wel beloofden we toentertijd dat het tweede deel van de wijnen uit de 2023-vintage nog zouden worden verdeeld, omdat sommige van hun ‘grotere’ wijnen baat hebben bij wat extra rust. Het moment is nu daar, nadat we deze wijnen uitvoerig geproefd hebben, eerst op domein in september, en daarna in Amsterdam in december.

De 2023-vintage was voor Tom en Miha niet de makkelijkste wegens de weersomstandigheden en het verhuizen van hun operatie naar een nieuwe kelder, maar deze jaargang heeft fantastische wijnen voortgebracht. De ‘jonge’ wijnen liepen afgelopen zomer al over van de bedwelmende aroma’s, het rijpe doch frisse fruit en de diepe mineraliteit, en de oude-stokken cuvées ZmeuricaBuniciPenumbra en Ciu 2023 laten duidelijk zien dat een half jaar extra rust nog meer dimensie aan de prachtwijnen van Tom en Miha toevoegt. Penumbra van 100% Cinsault, één van de eerste Absurde’s die we ooit dronken, is het zachtst, met prachtig rozen-aroma en elegante afdronk. Zmeurica, waar Dick en Olivier voor de 2024-jaargang het fruit van hebben geplukt, wordt gemaakt van een grote blend aan verschillende witte, blauwe en grijze druiven van verschillende rijptes, zoals Mourvèdre, Carignan, Cinsault, Aramon, Clairette, Cabernet, Grenache en Terret Gris en Blanc van zeer oude stokken hoog in de heuvels boven het dorpje Clairac. In de 2023 is ze stralend aromatisch, met donker pruimen en bramenfruit, maar ook een frambozige zuurtegraad. Bunici, gemaakt van Aramon, Carignan en Cinsault van stokken aangeplant in 1936 is vergeleken met Zmeurica nét een slag donkerder, maar wegens de tintelende mineraliteit en zilte diepte minstens zo drinkbaar, en kwam wat ons betreft als meest indrukwekkend uit de fles. Als laatste brengen we ook de cuvée Ciu (helft van Ciulin) uit, die vergeleken met Ciulin 2022 van Terret Gris en Blanc alléén van Terret Gris wordt gemaakt, wat doet denken aan wijn gemaakt vers grapefruit- en bloedsinaasappelsap. Knallen!

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F4218e7c4 537d 4213 b7fc
Ciu, Zmeurica, Bunici, Apus en Penumbra 2023!

ALLOCATIES WERLITSCH, CAVARODES EN MÉTRAS

Voordat we naar de B’s vertrekken bespreken we nog kort even de allocaties, aangezien we de wijnen van Weingut WerlitschDomaine des Cavarodes en Yvon Métras eind januari zullen verdelen, en in beperkte mate beschikbaar zullen maken voor onze particuliere klanten. De wijnen van Werlitsch hebben we afgelopen 29 december bij Cornerstore al uitgebreid gekeurd en uitstekend bevonden. Zo zijn de S-wijnen niet écht zoet, maar hebben ze een klein beetje restzoet in de verte, en zijn door botteling onder kroonkurk de bekende reductieve tonen bewaard gebleven. Ook is Glück prachtig aromatisch en energiek… De allocaties van Cavarodes bevatten de witte 2021s en het rode uit jaargang 2022 die we zelf na binnenkomst ruim een jaar hebben opgelegd. En van Gusta en Yvon Métras verdelen we nu een aantal wijnen uit de magere 2023-vintage. Slechte jaargangen brengen de wijnen voort met de meeste spanning, zoals men weet…

Houdt bij interesse deze mailings en onze Instagram in de gaten om ervoor te zorgen niets mis te lopen.


BRUTAL BLANC, LIBERTANGO EN SCHOON ROOD VAN VINYES TORTUGA

Wat de B betreft hebben we een dubbele: er is een nieuwe cuvée van Vinyes Tortuga binnen, genaamd Brutal Blanc! Dido en Jurriaan maken de wijn van druiven van onbewerkte, 90-100 jaar oude stokken van een perceel van een seniore streekgenote in het noordelijk deel van Spaans Catalonië. Deze primeur deed ons blind denken aan de ‘grote’ cuvée Blanc van Domaine Matassa, boordevol verse kruiden en gefocuste spanning. We hebben, wegens de kleine productie van 750 flessen slechts een aantal dozen op voorraad, maar we hebben gelukkig ook de nieuwe jaargang van de gastronomische wit-oranje cuvée Libertango 2023 van de Tortuga’s ontvangen, en verkopen sinds afgelopen maand ook een van onze rode favorieten van het duo, namelijk de nieuwe Sugar Magnolia, van 100% Cabernet Sauvignon uit een enkele wijngaard, direct achter hun huis. Wees welkom!

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Ff8dde417 07fa 4029 bc0c
bij de Tortuga’s, maart 2024

CLOS LENTISCUS’ OXIDATIEVE XAREL·LO EN BUBBELS TEGEN DE JANUARI-BLUES

Van de dubbele B naar de dubbele C: een stuk verder in het zuiden van Catalonië maakt Clos Lentiscus al sinds begin deze eeuw fantastische bubbels zonder toevoeging van zwavel of suiker, en stille wijnen die de vineuze grenzen in Spanje verleggen. De wijnen rijpen bij de familie Aviñó ellenlang, totdat ze stabiel en rustig zijn. Het zijn dus natuurlijke wijnen, maar zonder het wilde of onstuimige van het piepjonge werk. Sinds midden december hebben we naast magnums (en oude jaargangen!) van de Blanc de Blancs van Malvasia en (met-eigen-honing-gefermenteerde!) Blanc de Noirs van Sumoll nu ook de stille, licht-oxidatieve Perill de Perills binnen, met de lichtblauwe seal. Deze Perill de Perills wordt gemaakt van Xarel·lo die wordt gerijpt in amforen die niet worden afgetopt, waardoor zich een flor-laag ontwikkelt die de wijn beschermt tegen verazijning, en de wijnen een prettige hartige diepte meegeeft. Waar de ‘normale’ Perill Blanc een elegante en zachte, volle witte wijn is, is de Perill de Perills het ruigere broertje, met meer zuren, meer zout en een aangename diepte. Voor bij de wat wildere (schaaldier)gerechten, om iemand tijdens een blinde proeverij goed op het verkeerde spoor te zetten, of in te zetten om de januari-dip mee te bestrijden…

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F78bc898c f925 414b 81f6
Oxidatieve Perill de Perills…

CAPELLARO’S SYRAH UIT 2022

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Ff57d70b0 e4b9 41a6 9683

We blijven nog even bij de C, en wel de C van Capellaro. Na onze collectieproeverij afgelopen november waar Thibaud zijn wijnen liet zien kwam het einde van de vorige jaargang snel in zicht. We houden telkens van zijn wat diepere Syrah-cuvées Terra en Pierre Taillée een deel achter om deze later uit te brengen, en wegens de grote vraag naar deze twee wijnen lijkt het ons tijd om de 2022s van deze twee cuvées op de website te zetten. Terra 2022 komt van Thibaud’s eigen gaarden nét buiten de appellaties van de noordelijke Rhône, en Thibaud rijpt deze Syrah, gevinifiëerd met hele trossen, alleen op amfoor, waardoor het donkere fruit, de viooltjes en de aardse diepte spreken. Pierre Taillée, daarentegen, wordt gerijpt op oude houten vaten van zo’n 500L, zodat de wijn kan ademen en wat meer kruidige tonen ontwikkelt. Het fruit van Pierre Taillée komt van drie kleine percelen in de appellatie Saint-Joseph, alleen wordt de wijn gelabeld als een nederige Vin de France. Beide wijnen zijn duidelijke expressies van Syrah: Terra op het fruit en de textuur, en Pierre Taillée wat klassieker Noord-Rhône, maar beiden zonder sulfieten, zoals wij het graag zien. De nieuwe jaargangen staan allebei op de website, naast staartjes van de Zé-Ro Rouge 2022, de Zé-Ro Rose 2023 en de florale Ombre & Lumière 2022.


DENAVOLO’S CATAVELA 2023 IN OTTIMA FORMA

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F3e99cd72 f496 4915 a59b
Catavela 2023 en Dinavolino 2022…

Van Giulio Armani, al sinds eind vorige eeuw de officieuze beschermheilige van natuurlijke wijnen in de streek Emilia-Romagna, ontvingen we een transport met nieuwe wijnen van zijn eigen wijndomein, genaamd Denavolo. Naast zijn werkzaamheden bij cultdomein La Stoppa en het mentoren van legendes-in-de-maak als Shun Minowa, maakt Giulio al sinds 2006 oranje en rode wijnen met veel textuur en complexiteit. Zoals de ‘kleine’ Dinavolino en de grotere Dinavolo en Mansano, die aanvankelijk misschien intens overkomen, maar waarvan je bij de tweede slok merkt dat de wijnen enorm swingen en boordevol ziel zitten. Naast het grotere werk maakt Giulio ook altijd een aromatische ‘witte’ (lees: lichtoranje) wijn, Catavela genaamd, die over het algemeen niet zó intens of krachtig is dat de wijn veel rijping behoeft, en de pas-ontvangen 2023 past in die beschrijving en is klaar voor release. De 2023 is misschien samen met de 2017 onze favoriete vintage van deze cuvée tot nu toe: super sappig en lichtvoetig, fijn-textureel en barstensvol perziken, abrikozen, bloemen, met opzwepende zilt-zuren én stabiel voor per glas. We proefden overigens ook de 2022 van Dinavolino, waar we met veel plezier een grote buiging voor maken. In de kern proef je dat dit van de hand komt van de meneer die ook Ageno maakt, maar zonder het heftige geweld (of het tegenwoordige prijskaartje) wat die wijn soms met zich meebrengt.

Overigens hebben we van Giulio van een aantal van zijn cuvées magnums ontvangen, die nóg beter rijpen dan de kleine maten van zijn wijnen. Zie hiervoor het aanbod.


DOMAINE LIGAS

Verder hebben we van Domaine Ligas ook weer een aantal ‘grotere’ wijnen op voorraad, zoals de oranje Assyrtiko Barrique en Roditis Barrique, en de betoverende Amphora Gaia, gemaakt van de inheemse, zeldzame Kydonitsa. Deze wijnen waren na onze collectieproeverij snel uitverkocht, maar we hebben van Méli Ligas nog een aantal dozen opgestuurd gekregen om de grauwe winter mee door te komen. De Griekse zon is hiermee in huis gehaald, waardoor we weer opgelucht adem kunnen halen.

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Ffb89ef27 51db 46f0 8d41
Amphora Gaia in het glas bij onze vrienden van het pas-geopende Esra!

Klik hier voor de nieuwe wijnen


De rest van de maand zijn wij zoet met het organiseren van nieuwe binnenkomende transporten en het plannen van onze jaarlijkse trip naar de beurzen in de Loire-vallei, rondom het eerste weekend van februari. Tijdens dit weekend zullen we zo’n tien wijnbeurzen aandoen, en met een beetje geluk bijna de helft van de producenten uit ons portfolio de hand schudden en hun nieuwe wijnen proeven, en wellicht zelfs met nieuwe vrienden het glas kunnen heffen… We zullen jullie via de gebruikelijke wegen op de hoogte houden van de ontwikkelingen en gebeurtenissen. Zoals gewoonlijk zijn we de gehele maand bereikbaar via webshop@zuiverwijnen.nl, en we assisteren graag waar nodig bij het vinden van nieuwe wijnen voor op de kaart, in de pairing of voor in het glas thuis. We hopen jullie allemaal in ieder geval snel te zien, en wensen jullie niet alleen graag een goede januari-maand toe, maar ook een prettig en gezond 2025. Tot snel!

Met vriendelijke groeten,

Zuiver Wijnen

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.