Lamoresca – Elsa 2019
€30,00
De nieuwe cuvée Elsa, van Filippo, wordt gemaakt van prachtdruif Nerello Masacalese, aangevuld met Frappato en Nero d’Avola, van gaarden op zo’n 430 SLM. Na de oogst in oktober worden de druiven lang op de schil gehouden, waarna er een jaar op beton en daarna nog minimaal twee jaar op de fles op het domein wordt gerijpt.
Grote wijn, maar zo zacht als dat Filippo en Nancy zijn. Ook vol en vullend, maar niet overdadig of log. Eigenlijk een warm bad. Restaurantkwaliteit, maar ook voor in de huiskamer. Zeker met zo’n adembenemend art-deco label…
Lamoresca
Gigliotto, Sicilië Italië
Oppervlakte 4 ha
Natuurlijk sinds 2000
Over de wijnmaker
Filippe Rizzo was één van de eersten die natuurwijn schonk buiten Parijs in zijn kleine restaurant in België. Hij groeide op in het landelijke deel van zuidoost-Sicilië, iets ten noorden van Ragusa, voordat hij wijnimporteur en restaurateur in België werd. In 2000 besloot hij een kleine boerderij van zijn familie over te nemen en vertrok hij terug naar het eiland om Azienda Agricola Lamoresca samen met zijn Vlaamse vrouw Nancy te starten. De naam is een ode aan de eeuwenoude Moresca olijf. Het stel verbouwd 4 hectare wijngaarden en 1000 olijfbomen met groots respect voor de natuur.
Over de wijngaard
Het domein ligt in de meest zuidelijke hoek van de provincie Catania, aan de zuidkust, op 430 meter boven zeeniveau. Er zijn nogal dramatische temperatuurverschillen tussen dag en nacht, een zegen in dit vaak bloedhete, typisch mediterrane klimaat. De grond in het gebied bestaat uit een combinatie van diep gecomprimeerde zandstenen bodems vermengd met calcium en ijzerrijke klei.
Over de wijnen
De wijnen van Filippe hebben een Siciliaans karakter, en de zon valt sterk terug te proeven in de wijn, zonder dat de wijnen moeten inboeten wat frisheid betreft.
Website Lamoresca
Instagram Lamoresca