Esencia Rural – De Sol a Sol Tempranillo Natural 2019
€14,50
Wederom druiven van pre-phylloxera stokken, gevinifiëerd met flink wat zuurstofcontact om de zuurte-ontwikkeling te bevorderen. Doet denken aan eucalyptus en munt, is vlezig, heeft umami, en heeft bijzonder veel lengte. Géén logge, vier-jaar-op-nieuw-getoast-eiken Tempranillo, wél voor diegene die van iets spannends houden.
Esencia Rural
Toledo, Castilla-La Mancha Spanje
Oppervlakte 50 ha.
Natuurlijk sinds 2001
Over de wijnmaker
Julian Ruiz wordt in Spanje gezien als een van de grondleggers van oranje wijn, hetgeen zijn familie al generaties lang maakte “voordat iedereen dit begon te doen”, zoals hij het omschrijft.
Over de wijngaard
Julian Ruiz runt een ongelofelijke operatie in Castilla-La Mancha, met meer dan 150 hectare aan landbouwgrond, waarvan zo’n 50 hectare aan wijngaarden. Veel van de stokken zijn extreem oud, en on-geënt; phylloxera heeft hier haar kans niet kunnen grijpen vanwege de zandgrond die de vlakte van La Mancha beslaat. Vanwege de leeftijden van de stokken zijn de opbrengsten laag, en alles wordt volgens biologische en deels biodynamische principes onderhouden.
Over de wijnen
De wijnen zijn tamelijk extreem, mede vanwege het lange schilcontact en uitgebreide zuurstofcontact die de oranje en rode wijnen ondergaan. De arbeidsintensieve en tijdrovende processen zouden normaal een prijs sterk omhoogstuwen, maar de wijnen van Julian Ruiz zijn heel erg betaalbaar. Dit zijn extreme wijnen uit een extreme regio voor een extreme prijs!
Selections de la Vina-profiel Esencia Rural
Instagram Esencia Rural