Tanca Nica – Terra Forte 2023

53,00

Nieuwe wijn van Francesco en Nicoletta; 100% Zibibbo van gaarden die in 1931 zijn aangeplant op terrassen gemaakt van vulkanische stenen uit de gaarden op zeer fijn rood, ijzerhoudend, zand, wat op een soort make-up poeder lijkt, en géén puimsteen bevat.

Op Tanca Nica’s deel van Pantelleria zijn er hoofdzakelijk twee soorten bodemsamenstellingen: Soki Soki en Terra Forte. Wat het verschil maakt, is de aan- of afwezigheid van vulkanisch puimsteen in deze samenstelling.
Dit verschil lijkt wellicht minimaal, maar het beïnvloedt de spontane ontwikkeling van flora en het leefgebied van fauna wel degelijk. Wegens deze flora- en fauna-verschillen verandert het aromatische profiel van Zibibbo dan ook volledig.
Francesco noemt Terra Forte dan ook de antithese van Soki Soki; het is ruiger, breder, heeft meer extractie en structuur, en zal met tijd zich het beste laten zien.

De druiven zijn ‘getraind’ volgens de methode ‘albarello pantesco’; de Pantelleriaanse albarello-snoei- en train-methode; iedere stok is z’n eigen boompje, laag bij de grond. Door deze snoeimethode zijn de opbrengsten erg laag; in het beste geval zo’n 19hL/ha, maar vaak vele malen minder. Omdat de gaard spreekwoordelijk net iets groter is dan een postzegel, maken ze jaarlijks maar tussen de 500-1000… Wél zijn al deze flessen handbeschilderd door Nicoletta. Museumstuk!

Nieuwe wijn van Francesco en Nicoletta; 100% Zibibbo van gaarden die in 1931 zijn aangeplant op terrassen gemaakt van vulkanische stenen uit de gaarden op zeer fijn rood, ijzerhoudend, zand, wat op een soort make-up poeder lijkt, en géén puimsteen bevat.

Op Tanca Nica’s deel van Pantelleria zijn er hoofdzakelijk twee soorten bodemsamenstellingen: Soki Soki en Terra Forte. Wat het verschil maakt, is de aan- of afwezigheid van vulkanisch puimsteen in deze samenstelling.
Dit verschil lijkt wellicht minimaal, maar het beïnvloedt de spontane ontwikkeling van flora en het leefgebied van fauna wel degelijk. Wegens deze flora- en fauna-verschillen verandert het aromatische profiel van Zibibbo dan ook volledig.
Francesco noemt Terra Forte dan ook de antithese van Soki Soki; het is ruiger, breder, heeft meer extractie en structuur, en zal met tijd zich het beste laten zien.

De druiven zijn ‘getraind’ volgens de methode ‘albarello pantesco’; de Pantelleriaanse albarello-snoei- en train-methode; iedere stok is z’n eigen boompje, laag bij de grond. Door deze snoeimethode zijn de opbrengsten erg laag; in het beste geval zo’n 19hL/ha, maar vaak vele malen minder. Omdat de gaard spreekwoordelijk net iets groter is dan een postzegel, maken ze jaarlijks maar tussen de 500-1000… Wél zijn al deze flessen handbeschilderd door Nicoletta. Museumstuk!

Maker Tanca Nica
Kleur Oranje
Vintage 2023
Druiven Zibibbo
Classificatie IGT Terre Siciliane
Regio Pantelleria, Sicilië, Italië,
Formaat 0,75l.
Alcohol 13,5%
Artikelnummer: 2461 Categorieën: , Tags: , , , , , ,

Tanca Nica

Pantelleria Italië

Oppervlakte 2,5 ha.
Natuurlijk sinds 2016

Over de wijnmaker
Francesco Ferreri en zijn vrouw Nicoletta zijn in 2016 Tanca Nica gestart, en in 2017 hebben zij de eerste vintage gemaakt op het prachtige vulkanisch eiland Pantelleria, voor de kust van Tunesië. Wat natuurlijke wijnen betreft is dit eiland bekend door de enigmatische wijnmaker Gabrio Bini, maar Tanca Nica is hard aan de weg aan het timmeren om de volgende Pantelleriaanse ster te worden.

Francesco is vanaf zijn 14e jaar al bezig met wijbouw, en heeft uiteindelijk oenologie gestudeerd aan de wijnbouwschool in Conegliano, in Veneto. Daarna is hij afgestudeerd in Trento en in Udine, en is hij in kelders in Veneto en Friuli gaan werken, waar hij veel heeft geleerd over vinificatie. Daarna heeft het duo ook in Hongarije en in Nieuw-Zeeland, waar ze veel hebben geleerd over biodynamische landbouw.

Het domein is geboren uit het verlangen van Francesco en Nicoletta om terug naar hun zogeheten roots te gaan. Ondanks dat Francesco’s vader geen wijnboer maar schipper was, had de familie wel een halve hectare aan wijngaarden op Pantelleria.

Over de wijngaard
Het domein beslaat nu 2,5 hectare, en naast druiven verbouwen ze traditiegetrouw ook oregano en kappers. Ze bewerken 12 verschillende plots land, ieder met verschillende stokken en leeftijden. Tanca Nica maakt in de brede zin onderscheid tussen twee verschillende bodemtypen waar de druiven op staan aangeplant, namelijk soki soki en, in Francesco’s woorden, ‘strong earth’. Soki soki is bodem met puinsteen en zand, en strong earth noemen ze de rode aarde en klei, voornamelijk bestaande uit basalts, die erg rijk is aan ijzer en aluminium.

Over de wijnen
Tanca Nica is vanaf het begin een natuurlijk wijndomein, omdat Francesco en Nicoletta beiden vinden dat je alleen terroir-wijn kan maken zonder het toevoegen van allerlei correctie-producten. Er wordt in geen één moment in het proces sulfiet gebruikt, alleen wordt er voor sommige cuvées in sommige vintages een homeopatische hoeveelheid sulfiet toegevoegd, die nooit meer dan 15-20 mg/L totaal sulfiet bedraagt. De wijnen zijn allen hommages aan de druiven en wijnmaakmethodes van Pantelleria. Voor het wit oranje en het zoet wordt Zibibbo gebruikt, en voor de rosé gebruiken ze Catarratto, Pignatello en Inzolia. Ook maakt Tanca Nica de traditionele passito, wat zoete wijn is gemaakt van druiven die in de gaarden naast de ranken op de grond worden gedroogd. De leeftijd van de stokken is op sommige plekken tot 90 jaar oud, wat de wijnen enorme kracht geeft. In de wijnen van Tanca Nica komt het traditionele prachtig samen met de moderne manier van wijnconsumptie, maar bovenal staan de natuur en haar pracht altijd voorop.

Vine Trail-profiel Tanca Nica
Instagram Tanca Nica

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.