Zuiver Wijnen update juli

4c2fa88c c638 43a4 a161 73d7d2a56227 3130x2075 scaled

Nieuwe wijnen van Slobodne en 2Naturkinder met prijsverlagingen, drie keer nieuwe wijnen uit Emilia-Romagna, bezoek Rheinhessen en een speciaal Bini-event bij Café de Linden.

De zomer is los, en dat betekent: lange dagen, lege flessen en de eerste grote golf van nieuwe jaargangen. Zoals elk jaar proberen we vóór de heetste weken het grootste deel van de nieuwe wijnen het land in te krijgen – en dan is het altijd even puzzelen welke flessen als eerste mogen schitteren. Aan het begin van de maand brengen we daar zoals gewoonlijk wat orde (en opwinding) in. Zo arriveerde er een uitgebreide nieuwe selectie van Slobodné uit Slowakije – wijnen waar de prijzen opmerkelijk genoeg nóg vriendelijker zijn geworden. Ook kwamen er nieuwe flessen van 2Naturkinder binnen; nu allemaal ook met de nieuwe, mooie(re?) labels. Verder maken we een kleine buiging naar Emilia-Romagna, waar een frisse hattrick is binnengekomen: oranje wijnen van Denavolo en Shun Minowa, en – naast de vertrouwde bubbels – een lekkere en verassend vriendelijk geprijsde oranje van Camillo Donati.

Verder bespreken we in deze mailing ook kort onze tweedaagse trip naar Rheinhessen, waar we recent op bezoek gingen bij Martin & Alanna van Marto Wines en Andi Mann. De nieuwe wijnen van beide domeinen beloven veel goeds – daarover verderop meer.

Tot slot: een uitnodiging voor een bijzondere zondag bij Café De Linden in juli, waar samen met Milan Gataric (Restaurant Lux, Rotterdam) wijnen van Gabrio Bini per glas worden geschonken – inclusief zijn Riserva’s, én die beruchte tonijnhart-spaghetti, én een kleine vooruitblik op november, wanneer onze jaarlijkse collectieproeverij plaatsvindt… 

Scroll verder voor het volledige wijnnieuws!


VERSE SLOBODNÉ’S: EXPRESSIEF SLOWAAKS, DEELS IN PRIJS VERLAAGD

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F13a76278 83aa 4160 8aac
Op bezoek bij de Slobodné’s in de zandstenen-eieren-kelder, september 2023

Van de Slowaakse natuurwijnpioniers Slobodné proefden we de nieuwe jaargang dit jaar voor het eerst in februari in de Loire, en daarna opnieuw in mei tijdens Karakterre in Wenen. De indruk was toen al duidelijk: de wijnen liegen er niet om. Toen we hoorden dat alles inmiddels gebotteld was, hebben we direct transport geregeld — en als kers op de taart kregen we te horen dat een flink aantal cuvées ook nog eens aanzienlijk in prijs is verlaagd. Zuiver zou Zuiver niet zijn als we die prijsdalingen niet netjes per wijn zouden doorvoeren; ook de resterende voorraad hebben we waar mogelijk aangepast.

Aan de witte kant kunnen we vanaf volgende week eindelijk weer de frisse Majer Blanc aanbieden, als vanouds met die kenmerkende aroma’s van komkommer en lychee, net zoals de florale en loepzuivere Vronski(Sauvignon Blanc). Nieuw is de troebele jonge Smetana, een licht-oranje wijn van Grüner Veltliner in een iets tropischer, gistiger stijl – een vrolijke fruitbom die doet denken aan een cocktail direct uit de fles. Pineapple Daiquiri, iemand? Voor de bijbehorende, lage prijs zou dit wat ons betreft dé zomerwijn voor de avontuurlijke drinker kunnen worden.

Voor wie het iets serieuzer mag: de diepe, rokerige Partisan Cru – Riesling met een klein beetje Sauvignon, gerijpt op oud hout – is terug. Net als de opvallend karaktervolle Eggstasy, een oranje Riesling met schilcontact, vergist in ei-vormige tanks, met tonen van gedroogd fruit, zwarte peper, opwekkende zuren en een duidelijke mineraliteit. 

In het oranje spectrum is onze grapefruit- en rabarberfavoriet Oranžista weer beschikbaar (gemaakt van Pinot Gris), en wisten we ook nog de laatste flessen van de kruidige, diepe Supermajer 2018 te bemachtigen: slechts 10,5% alcohol, maar boordevol energie, hartige tonen en fluweelzachte structuur. Nieuw is ook de perzik-achtige, mineraalrijke oranje Devina (gemaakt van het florale inheemse druivenras Devin), en komen de twee paradepaardjes Cutis Pinoter (Pinot Gris) en Cutis Deviner (Devin en Traminer) terug – lang schilcontact, uitbundig aromatisch, en beide wijnen met gelaagde textuur en levendige zuren.

Als afsluiter: de frisse, kruidige rosé Rebela Rosa 2024 is weer bijna aangevuld, en ook van Majer Rouge hebben we volgende week weer voldoende beschikbaar. Die laatste is zoals altijd soepel, zacht en bessig, maar met een eigenzinnig, eigen karakter dat Slobodné zo herkenbaar maakt – perfect voor elke dag, maar ook bijzonder genoeg voor een goed diner.

Wij zijn fan, en wij zijn klaar voor de zomer.


NIEUWE JAARGANGEN EN CUVÉES 2NATURKINDER

In het Duitse Franken, in het noorden van Beieren, maken Melanie en Michael – samen 2Naturkinder – prachtige, pure en zachte wijnen die opvallend stabiel en vrijwel foutloos zijn, maar altijd barsten van levensenergie. Dat danken ze deels aan hun focus op biodiversiteit in de wijngaardbodems, en deels aan lange rijping op oud hout, waarbij jaargang-overstijgende rijping ervoor zorgt dat nieuwe gisten en bacteriën eventuele oneffenheden in de wijn gladstrijken. Omdat 2Naturkinder ooit – in een jaar met een kleine opbrengst en een matige oogst – de wijnen een extra seizoen heeft laten rijpen, plukken zij én wij daar nu de vruchten van. 

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fa2ff49e8 980a 40a1 8c2b
2Naturkinder’s nieuwe labels — v.l.n.r. Steinkauz (Sylvaner Pet Nat), Bat Nat, Zweite Heimat, Black Betty en Fledermaus Rot!

Naast de binnenkomst van de nieuwe jaargang van lichtrode, bessige Black Betty en de rokerig-citrussige Vater & Sohn introduceren de Naturkinder ook nieuwe (of hernoemde) wijnen. Zo heet de kruidige, levendige mousserende oranje Steinkauz voortaan geen Sylvaner Pet Nat meer, en heeft Zweite Heimat de plaats ingenomen van de vroegere Wilde Heimat. Deze Zweite Heimat is terug van weggeweest, en wordt gemaakt van Sylvaner-druiven van Keuper-bodem – een kalkrijke ondergrond van mergel, gravel en zandsteen. De zwaardere bodemdeeltjes geven de wijn kracht, mineraliteit en volume, terwijl het kalksteen de wijn verfrist en het rijpe steenfruit laat schitteren.

Naast deze stille en mousserende oranje Sylvaners is ook de relatief nieuwe Siebenschläfer weer op voorraad – een co-ferment van een zelf aangeplante historische ‘Frentsch’-blend, bestaande uit verschillende kleuren Muskateller, Silvaner, Heunisch, Pinot Blanc, -Gris en -Noir, Gewürztraminer, Riesling, Vogelfränkisch en Adelfränkisch. Vroeger werden zulke gemengde aanplanten in Franken vaak in één wijngaard gezet, lang voordat het gangbaar werd om per perceel op één druivenras te focussen. De druiven worden samen geoogst en krijgen schilcontact van ruim een week, wat resulteert in een kruidig, aromatisch en geconcentreerd geheel met de herkenbare 2Naturkinder-mineraliteit. Omdat alle druiven tegelijk geoogst worden, maar elk ras anders rijpt, ontstaat een wijn met interessante texturen, zuren en aroma’s. De Muskateller en Gewürztraminer zorgen voor pit en florale tonen – en na wat tijd in de karaf blijft de wijn zich ontwikkelen en verrassen.

Verder nieuw in het assortiment is 2Naturkinders allereerste Brutal!!!, meteen ook de allereerste officiële Duitse Brutal!!! ooit. Gemaakt van 100% Riesling, boordevol mineraliteit, nectarine- en meloenfruit, en met de herkenbare vleug petroleum in de neus. Daar hoef je tegenwoordig niet eens meer voor naar de Moezel…

En dan een herintrede die ons veel plezier doet: een van de beste rode natuurlijke wijnen uit Duitsland is weer beschikbaar. De rinse, rode Fledermaus, gemaakt van Schwarzriesling (Pinot Meunier), wordt vergist met hele trossen en gerijpt op oude houten vaten. Een wijn die barst van de energie, en waarvoor wij met liefde ’s nachts worden wakker gebeld. Van de kleine hoeveelheid Schwarzriesling die 2Naturkinder bezit, wordt trouwens ook één derde licht ontsteeld en kort gemacereerd, waarna geperst wordt om de mousserende Bat Nat te maken – een bruisende variant van Fledermaus, zogezegd (get it?). Wij klagen niet.

Als kers op de taart is ook de 36 maanden op vat gerijpte Spätburgunderweer ruim op voorraad: met aroma’s van framboos, roos, rozenbottel en lavendel, en een lange, zuivere afdronk – behoorlijk veel wijn voor zijn prijs.


3X EMILIA-ROMAGNA: CAMILLO DONATI, DENAVOLO & SHUN MINOWA

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fe2ef9831 70ea 4257 bb93
De nieuwe oranje Campai van Camillo Donati met 10,5% alcohol — aanstaande zomerhit!

Ons geliefde Emilia-Romagna is een levendige wijnregio in het noorden van Italië, ingeklemd tussen de Apennijnen en de Adriatische Zee. De streek is vooral bekend om Lambrusco: de rode mousserende wijn die perfect samengaat met antipasti, charcuterie en pizza.

Hoewel Lambrusco in het collectieve geheugen niet altijd een even beste reputatie geniet — grotendeels te danken aan de supermarkt­schappen vol industrieel geproduceerde, zoete bubbels — is er voor ons weinig dat op kan tegen de Lambrusco van de biodynamische boerderij van de familie Donati. De Donati’s verfijnen het maken van bubbels volgens de ancestrale methode inmiddels al vijf generaties lang, en hun fruitige schuimwijnen zijn al sinds jaar en dag eerlijk, puur en vriendelijk geprijsd. Hun Lambrusco is zacht en levendig, met donkerpaars schuim, frisse frambozenzuren en diepe tonen van zwarte pruimen.

Naast de rode Lambrusco hebben we ook de nieuwe 2024 jaargang van de mousserende rosé Malvasia Rosa binnen, én zijn de florale Malvasia-bubbels en de friszure Trebbiano weer ruim beschikbaar. Bovendien is er goed nieuws voor liefhebbers van hun stille wijnen: we hebben nu ook een mooie voorraad van de zachte, oranje Campai op voorraad, én van Tango, een bijzondere passito van Moscato Giallo. Oorspronkelijk bedoeld als stille dessertwijn, is de Tango na het bottelen in december alsnog gaan hergisten, en is het nu een heuse passito pét-nat. Absoluut het proberen waard…

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F7913d900 7ef3 4859 b966
Catavela, Dinavolino en Dinavolo Rosso van Denavolo, en de nieuwe jaargang Gate van Shun Minowa

Naast Lambrusco staat Emilia-Romagna in de natuurlijke wijnwereld ook bekend om haar serieuze, meditatieve vini macerati — wijnen met langdurig schilcontact. Een van de vaandeldragers van deze stijl is Giulio Armani: voor velen een inspiratiebron en al sinds het einde van de vorige eeuw de officieuze beschermheilige van natuurlijke wijn in de streek. Naast zijn werk bij cultdomein La Stoppa runt hij zijn eigen project Denavolo, een paar valleien verderop.

Afgelopen maand ontvingen we een selectie van zijn huidige release, met onder meer Catavela — zijn witte (lees: lichtoranje) wijn die doorgaans niet zó krachtig of intens is dat hij lange rijping nodig heeft. De net gearriveerde 2023 is daar het levende bewijs van. Deze jaargang drinkt nu al fantastisch, met aroma’s van perzik, abrikoos, pittige kruiden en fijne bloesem, ondersteund door levendige, ziltige zuren. Een extra voordeel: de wijn is stabiel en drinkt na een nachtje in de koelkast net zo goed als de dag ervoor.

Naast Catavela ontvingen we ook de twee vini macerati waar het bij Giulio allemaal om draait: de ‘kleine’ Dinavolino en de grotere Dinavolo. Beide worden gemaakt van vergelijkbare druiven­blends uit dezelfde wijngaard, maar groeien op verschillende hoogtes. Ze kunnen aanvankelijk wat intens overkomen, maar bij de tweede slok vallen ze op door hun energie, ritme en ziel. Dinavolino 2022 is na een momentje open kruidig, floraal en een tikje rokerig, terwijl de grotere Dinavolo juist zijn mineraliteit naar voren schuift. Beide wijnen zijn uitstekend gastronomisch inzetbaar, maar ook zonder eten allesbehalve een straf.

Als laatste is ook zijn rode Dinavolo Rosso weer beperkt beschikbaar. Deze blend van Pinot Noir, Pinot Grigio, Barbera en Bonarda is voor ons een voorbeeld van waarom natuurlijke wijn zo interessant is: licht én complex, zacht én textuurvol, fruitig én kruidig tegelijk — een wijn vol paradoxen, die het moeilijk maakt om het bij één glas te laten. Van een aantal van Giulio’s cuvées hebben we ook magnums ontvangen, die nóg beter rijpen dan de standaardflessen…

De derde Emiliaan wiens wijnen nu vers op de lijst staan, is er één met Japanse wortels: Shun Minowa, die het vak deels leerde van Giulio Armani. Over de jaren deelde Giulio zijn kennis met de bedachtzame Shun, wiens wijnen inmiddels een cultstatus hebben bereikt. Net als Giulio — en andere voorvechters als Andrea Cervini (Poggio) en de familie Croci — deelt hij een voorliefde voor lange schilwerking.

De wijnen van Shun Minowa bevatten nooit toegevoegd sulfiet, zijn krachtig, diep en geschikt om te ouderen. Eerder ontvingen we al kleine hoeveelheden van zijn wijnen, en deze maand kunnen we de 2021-release van zijn cuvée Gate verdelen (80% Ortrugo, met Marsanne, Malvasia di Candia Aromatica en Trebbiano Romagnolo). Zijn eerdere 2021, Jai Guru Deva, liet al zien hoe mooi deze jaargang uitpakt — de 2021’s zijn zachter en ronder dan de 2020’s, met een breed geur- en smaakpalet.

Zoals te verwachten van Minowa-san — als leerling van Poggio en La Stoppa — zit de nieuwe Gate weer steengoed in elkaar. De geur- en smaakwaaier springt uit het glas: citrus, witte bloemen, oranjebloesem, kruidnagel, kruidenhoning, kaneel en gedroogd fruit volgen elkaar op, zowel in geur als smaak. Alles speelt zich af binnen een nazomerachtig kader, met zachte, fijne tannines, rijp fruitsap, miso-achtige hartigheid en een dorstlessende zuurgraad.

We hebben nog maar een paar flessen van Shun Minowa’s wijnen beschikbaar; deze staan nu online en in de schappen.


REISVERSLAG RHEINHESSEN: OP BEZOEK BIJ MARTO WINES EN ANDI MANN

Half juni reisden we af naar Rheinhessen, waar we overdag afspraken hadden met Alanna Lagamba en Martin Wörner van Marto Wines in Flonheim, en ’s avonds op pad gingen met Andi Mann door zijn wijngaarden in Eckelsheim. Hieronder een beknopt reisverslag, in anticipatie op de binnenkomende 2022s en 2023s van beide domeinen.

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F2b979f19 4d72 4549 8a70
Bankje voor in de bestelbus en naar het licht reikende scheuten bij Marto, juni 2025

De dag begon bij Alanna en Martin, waar we werden ontvangen met een glas Sekt van direct geperste Pinot Noir uit 2021, hergist met Riesling van het volgende jaar: fruitig, toasty en verrassend smaakvol — een betere binnenkomer kun je je niet wensen.

Vervolgens trokken we samen de wijngaarden in, waar het stel vertelde over hun manier van werken: gericht op biodiversiteit, met behulp van specifieke cover crops, zonder te ploegen, en met fruitbomen tussen de stokken. Ze lieten ons percelen zien op uiteenlopende bodems — van kalksteen en zandsteen tot klei en leisteen — én een opvallend mediterraan ogende wijngaard met oude Riesling-stokken. Net als in hun kelder gebeurt ook in de wijngaarden alles op gevoel, met een lichte hand en zonder dogma’s. Verder spraken we over hoe ze langzaam afscheid nemen van druivenrassen als Huxelrebe en Bacchus — ooit aangeplant vanwege hun hoge opbrengsten, maar nu steeds gevoeliger voor de grillen van het klimaat. Liever richten ze zich op rassen als Riesling, Pinot Gris en Gewürztraminer, geïnspireerd door de Elzasser natuurwijnpionier Bruno Schueller. Gelukkig mogen de Scheurebes wel blijven…

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F13d16e9f 0186 4b3b 98cb
Oude Riesling-gaarden van Alanna en Martin, juni 2025

Na de wijngaardtour doken we de kelder in, waar we een breed scala aan wijnen proefden. Doordat ze in 2024 een groot deel van hun oogst zijn verloren, hadden ze dit jaar extra ruimte in de kelder, wat hen in staat stelde de 2023s een langer rijpingstraject te geven. We proefden net gebottelde 2023s, Rieslings uit vat, hun energieke en precieze cuvées, én de prachtige 2022-jaargang van Manna, Weiss, en de cola-voor-volwassenen-achtige Frauenpower. Hoewel ook de grotere wijnen — zoals de Rieslings uit vat, de Pinot Gris Réserve en een Jean-Yves Péron-achtige, diep gemacereerde Kerner — voorbij kwamen, sloegen we vooral aan op Manna en Weiss: in theorie de ‘simpele’ wijnen van het stel, maar in praktijk stijlvaste en energieke huisfavorieten die we graag op zonnige dagen drinken.

Momenteel wachten we op de botteling van een reeks 2023s, waaronder Manna, Weiss, één of meerdere Rieslings en een handvol andere wijnen. Zodra ze op fles zitten, zorgen we dat ze zo snel mogelijk richting Nederland komen.

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F229810b0 341b 489a b6fe
Martin en zijn bezoekende vriend Johannes, juni 2025

’s Avonds bezochten we Andi Mann in Eckelsheim — een van de meest bescheiden én vooruitstrevende jonge wijnmakers die we kennen. We bekeken onder andere zijn steile Herr Kretz-wijngaard, beplant met Riesling uit de vroege jaren ’90, én zijn schaapskudde die hij van perceel naar perceel verplaatst. De schapen maaien het gras, dunnen het blad en verrijken het bodemleven — onderdeel van een bredere visie op biodiversiteit, levende bodems en natuurlijke weerbaarheid.

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F2f2d5b39 0654 4df9 8a90
Met Andi bovenin zijn Herr Kretz-wijngaard, juni 2025

Andi werkt met een zelfontwikkelde Mischkultur, een gemengde teeltvorm waarbij wijnstokken worden afgewisseld met gewassen als gerst en lupinen, die jaarlijks rouleren. Deze polycultuur zou weleens een sleutel kunnen zijn tot een robuustere wijnbouw in veranderende tijden — zowel ecologisch als economisch. Zoals een dorpsgenoot van Andi het mooi samenvatte: “De beste druiven in een slecht jaar zijn bonen.”

In de kelder proefden we de eerste 2023s, die al prachtig laten zien wat voor elegant en evenwichtig jaar het was: fris, helder en met veel spanning. De wijnen van Andi combineren precisie met iets ronds en zachts, en weten steeds weer rust en focus in het glas te brengen.

We verwachten de nieuwe bottelingen later dit jaar, en hopen de wijnen van Andi tegelijk met die van Marto te kunnen transporteren. Wordt vervolgd!


SAVE THE DATE — ZUIVERE COLLECTIEPROEVERIJ

ZATERDAG 1 & ZONDAG 2 NOVEMBER 2025
RESTAURANT CHOUX, AMSTERDAM

Hoewel de zomer net is begonnen zijn de eerste voorbereidingen voor onze jaarlijkse collectieproeverij al in volle gang. Daarom willen wij jullie alvast informeren dat wij traditiegetrouw het eerste weekend van november de collectieproeverij weer op de derde en vierde verdieping boven Restaurant Choux in Amsterdam zullen organiseren.

Zoals altijd nodigen we een aantal van onze wijnmakers uit om hun eigen wijnen te presenteren, en staat er een brede selectie uit het Zuivere portfolio open om te proeven – inclusief bijzondere en exclusieve cuvées. Daarnaast zijn er gedurende het weekend verdiepende sessies over actuele thema’s in de natuurwijnwereld, en vinden er twee wijnmakersdiners plaats waarvoor je kunt reserveren.

Noteer het weekend alvast in je agenda – meer informatie en de officiële uitnodiging zullen later volgen.


BINI OP HET GLAS BIJ CAFE DE LINDEN ZONDAG 20 JULI

We noemden het al eerder in onze nieuwsbrieven, maar nu is het officieel: op zondag 20 juli schenken we bij Café De Linden in de Jordaan vanaf 14:00 een brede selectie van de wijnen van Gabrio Bini per glas.

Jaren geleden organiseerden we samen met onze vriend Milan Gataric(Restaurant Lux, Rotterdam) een vergelijkbaar evenement bij Café Binnenvisser. Hij kookte toen zijn inmiddels legendarische spaghetti met tonijnhart en eidooier, en wij schonken Bini’s wijnen per glas. Zeven jaar later doen we dat met plezier dunnetjes over — dit keer bij Café De Linden, met een nog ruimer aanbod aan cuvées van de Bini’s.

Naast klassiekers als Serraghia Bianco en Fanino zijn er ook bijzondere flessen open, waaronder de mousserende Cicala, de oranje Heritage en Riserva Geneviève, en de rode Riserva Agung, Riserva Giotto en Riserva Gabrio.

Milan serveert naast zijn spaghetti ook zijn beroemde chocoladeterrine met fleur de sel. Deze twee gangen én de wijnen zullen zeer vriendelijk zijn geprijsd. Vanaf 14:00 kun je langskomen en bestellen zolang de voorraad strekt — dat geldt uiteraard ook voor de wijnen.

Wij kijken er in ieder geval enorm naar uit, hopelijk tot dan!

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fd300fc78 02d8 409c 80ab
Een selectie van de Bini’s beschikbaar voor de 20e…

KORT WIJNNIEUWS EN AANSTAANDE WIJNEN

Zoals eerder in deze mailing genoemd, stapelen de binnenkomende pallets zich op in de loods — klaar om door de douane te breken. Er wordt gelukkig hard gewerkt, en we blikken dan ook met veel plezier vooruit op hetgeen wat komen gaat. Hieronder een klein voorproefje, en heugelijk nieuws met betrekking tot oranje uit de Piëmonte.

  • Van wijnhuis Carussin uit de buurt van Asti werkten we vroeger veel met hun oranje Tra L’Altro, gemaakt van 100% Moscato. Toen de 2022 begin vorig jaar arriveerde ondervonden we wat problemen met stabiliteit, maar deze problemen zijn nu verholpen, en de wijn komt als Piëmontees geparfumeerd oranje uit de fles, en overleeft de nacht zonder problemen. Hulde!
  • Door de moeilijke 2022-oogst hebben we al bijna twee jaar geen witte wijnen van Jean-Pierre Robinot kunnen verdelen. De 2022s liggen nog veilig te rijpen in afwachting van een toekomstige release, die ongetwijfeld de moeite waard wordt, maar de focus ligt nu op de 2023s – wit én rood. De bubbels Années Folles en Fêtembulles 2023 lieten het al zien: 2023 is een topjaar, niet alleen voor Robinot, maar voor heel natuurwijn-Europa. Binnenkort verwachten we onder meer Bistrologie, Charme en Lumière de Silex, die barsten van de smaak.
  • Van Justine Loiseau en Patrick Bouju verdeelden we vorige maand al een handvol gerijpte domeinwijnen (waaronder Cailloux en Lulu 2022), maar inmiddels is er een nieuw transport veilig aangekomen. Binnenkort dus weer volop beschikbaar: Festejar BlancFestejar Rosé, Pinot d’Aunis (!!!), de nieuwe stabiele versie van Love Song, en de 2023 Pinot Noir d’Auvergne. Daarnaast komen er ook nieuwe wijnen bij, zoals een Savoie Jacquère en een Muscadet. Van hun domeinwijnen kregen we The Blanc én – na vier jaar afwezigheid – Violette aangeboden. Mogelijk laten we die laatste twee nog heel even liggen…
  • In 2023 verloor Gianfranco Manca, wijnmaker van een van onze favoriete wijnhuizen, Panevino, een groot deel van zijn oogst, en besloot hij van hetgeen wat hij wel kon oogsten één witte (oranje), één rosé en één rode wijn te maken. Deze zogeheten Survivor Bianco, Rosato en Rosso zullen worden voorgeproefd, en we beloven dat we, als de wijnen goed worden gekeurd, we van een release werk gaan maken. Ook komen er een aantal gerijpte wijnen van dit bijzondere, zéér radicale domein beschikbaar, maar daarover later meer.
  • Naast al het bovenstaande moois verwachten we binnenkort een nieuwe Elzasser release, een reeks witte cuvées van de Tue-Boeufs, nieuwe wijnen van Vigna Flor, én hopelijk snel weer voldoende L’Absurde Génie des Fleurs om te schenken. Tot slot: we verwachten een nieuwe Japanse zending met wijnen van Ōoka-san, én de eerste flessen van een zeer begeerd nieuw Japans wijnhuis…
https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fba898c8e ae4a 470b aad6
Bistrologie, Charme en Lumière de Silex 2023, allen met niet meer de 11,5% alcohol…

Ondanks dat het wederom een hele lap tekst was hopen we dat bovenstaande voor voldoende plezier en inspiratie heeft gezorgd. Dick is reeds in Japan en deze zomer zullen achtereenvolgend Dana, Job, Figo en Olivier op vakantie gaan, maar zoals altijd zorgen we er voor dat er iemand klaar staat om vragen te beantwoorden en eventueel zelfs wijn te laten proeven. We wensen jullie een hele mooie juli-maand en hopen jullie gauw ergens in de zon te zien!

Met vriendelijke groet,
Dana, Dick, Figo, Job, Merijn en Olivier

https%3A%2F%2Fsubstack post media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2Fd6876135 5604 44d1 9919
Panevino’s Survivors…

Winkelwagen

0
Voeg nog 250,00 toe voor gratis verzending
0%
image/svg+xml

Geen producten, ga naar Wijnen en voeg producten toe.

Verder winkelen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

preloader