Domaine de la Bohème – Patrick Bouju

Auvergne

Patrick Bouju (voorheen engineer bij IBM) van Domaine de la Bohème is in korte tijd een enorme cult-legende geworden. Hij heeft sinds 2004 een paar kleine gaarden in de Auvergne, wat een wat onbekendere wijnregio in centraal Frankrijk is. Ondanks (en wellicht ook vanwege) de relatieve anonimiteit van de regio, is dit een streek waar wijnmakers zoals Patrick op een idiosyncratische manier doen wat voor hen goed voelt. Patrick heeft Justine aan zijn zij, en met z’n tweeën nemen ze zo goed als al het werk in de gaarden, de kelder en in het kantoor op zich.

Patrick heeft gaarden gelegen rondom Saint-Georges-sur-Allier, in de gemeente Glaines-Montaigut, waarvan sommige gaarden zo’n 120 jaar oud zijn. Naast een aantal verschillende soorten Gamay (onder andere Gamay d’Auvergne) staan er in verschillende gaarden tal van ‘onbekende’ ouderwetse rassen zoals Mirefleurien en Limberger. Omdat veel van dit soort rassen in de gaarden door elkaar staan, komen ze ook als blends in de wijnen terecht, wat voor rijkdom en complexiteit in de wijnen zorgt. Patrick werkt ook al sinds dag één zonder chemische producten en voegt nooit ergens sulfiet toe. Ook heeft Patrick de afgelopen jaren flink met slechte oogsten moeten kampen, waardoor hij in veel van de vintages druiven heeft gekocht van bevriende wijnmakers die op een manier werken waar hij en Justine achter staan. Vandaar dat Patrick ook wijnen heeft gemaakt van druiven uit zuid-Frankrijk, uit de Beaujolais en uit de Loire.

Patrick weet altijd de mineraliteit en de kruidige toets te laten spreken, en hij heeft het wijn maken zo in z’n vingers dat alles uiterst drinkbaar en energiek is. Zijn eigen wijnen zijn uitgesproken Auvergnat, en de wijnen die hij maakt van gekochte druiven hebben nog steeds de peperige, frisse energie die zijn domaine-wijnen hebben.

Naar de wijnen van Domaine de la Bohème