Jolly Ferriol

Roussillon

In 2005 kregen Isabelle Jolly en Jean-Luc Chossart de kans een 350 jaar oud Catalaans wijnbedrijf over te nemen en grepen deze unieke mogelijkheid met beide handen aan. Mas Ferriol is één van de oudste wijnhuizen van de streek en was wat wijn betreft één van de préférés van Napoleon en de koningin van Engeland. Toen Isabelle en Jean-Luc het domein kochten was het gedurende 50 jaar in slaap gesukkeld. Isabelle en Jean-Luc hebben het domein weer nieuw leven in geblazen, en zijn er weer prachtige wijnen gaan maken.

Tijdens het oogsten worden de rijpe druiven geselecteerd en met de hand geplukt, in koude ruimten geplaatst en in een pneumatische pers geperst. Vervolgens vindt de transformatie van druivensap naar wijn op een natuurlijke manier plaats; vergisting geschiedt met natuurlijke gisten, er wordt niet geklaard of gefiltreerd en er worden geen oenologische producten en geen sulfieten op enig moment tijdens proces gebruikt. Daarnaast zweren Isabelle en Jean-Luc bij een wijngaard vol planten, bloemen, insecten, natuurlijke gisten en een bloeiend ecosysteem. Alleen in deze vorm kan een gezonde wijngaard expressieve en levende wijnen produceren.

Momenteel zijn Jean-Luc en Isabelle langzaam stappen aan het zetten om met pensioen te gaan; de wijngaarden zijn verkocht aan de bevriende wijnmaker Tom Lubbe (van Matassa), en stukje bij beetje wordt een deel van de voorraad verkocht. Gelukkig heeft het duo naar eigen zeggen voldoende voorraad om de komende vijf jaar nog rustig bezig te blijven met hun export, waarna ze daarna écht aan hun welverdiend pensioen kunnen beginnen.

De wijnen zijn over de brede linie elegante wijnen, die soms zeker gewichtig kunnen zijn, maar nooit als zwaar zullen worden beschouwd.

Naar de wijnen van Jolly Ferriol

Solera-systeem voor de rancio’s
Damme-jeanne’s in de buitenlucht
De oude kelder