Donati Camillo

Emilia-Romagna

Het domein Donati bestaat al sinds de jaren ’30 en momenteel maakt Camillo – derde generatie Donati – hier de wijn en woont samen met zijn vrouw en kinderen op het domein. Er wordt zo’n 11 hectare aan wijn verbouwd, gebruikmakende van biologische en biodynamische principes.

Het domein ligt zo’n 20 km ten zuiden van Parma in een heuvelachtig gebied met hoogtes van zo’n 250 meter boven zeeniveau. Camillo verbouwt onder andere Malvasia di Candia Aromatica, Malvasia Rosa, Lambrusco Maestri, Sauvignon Blanc, Moscato Giallo, Trebbiano, Pinot Blanc, Merlot, Cabernet Franc en Barbera, die in (bijna) alle gevallen apart worden gevinifieerd. Alles wordt mét schilcontact spontaan vergist, zonder temperatuurcontrole, waarna de wijnen zonder te klaren of te filteren worden gebotteld. Om de wijnen mousserend te krijgen gebeurt dit bottelen op het juiste moment tijdens de actieve vergisting, waardoor druk in de fles op gebouwd. Dit wordt ook wel de methode ancestrale genoemd, waarvan de toepassing voor een Lambrusco- en mousserende wijnen-producent in deze regio ietwat ongebruikelijk is.

Camillo’s wijnen zijn wijnen die weinig te maken hebben met supermarkt-kwaliteit Lambrusco’s die per hectoliter worden gemaakt door zijn streekgenoten. Dit zijn wijnen die tegelijkertijd puur, energiek en vaak mega aromatisch zijn, waardoor ze allen een hoog doordrinkgehalte hebben. Er wordt niets aan de wijnen toegevoegd, en er wordt niets weggenomen, wat te proeven valt in de brede verscheidenheid aan wijnen die Camillo maakt. Drink ze allemaal, en drink ze jong en koel!

Naar de wijnen van Donati Camillo

Locatie
Parma, Emilia-Romagna, Italië
Natuurlijk sinds
2004
Oppervlakte
11 ha
0