Domaine Matassa

Roussillon

Tom Lubbe is een Nieuw-Zeelander die opgroeide in Zuid-Afrika. Eind jaren ’90 was hij werkzaam bij het enige wijnbedrijf in Zuid-Afrika wat fermenteerde met inheemse gisten en haar opbrengsten beperkte ten gunste van de kwaliteit. Daarna vertrok Tom naar Frankrijk voor een positie als stagiaire bij het beroemde Domaine Gauby in Rousillon, om daar zijn interesse in mediterrane variëteiten te vergroten. Gérard Gauby raakte snel bevriend met Tom en vroeg hem na zijn stageperiode terug te komen om drie opeenvolgende jaren te helpen bij de vinificatie in de kelder. Tijdens die periode ontmoete Tom zijn vrouw Nathalie, Gérard’s zusje.

In 2003 kocht Tom zijn eerste wijngaarden rond het dorp Calce in Frans-Catalonië, met wijnstokken variërend van 60 tot 120 jaar oud. De wijngaarden worden op natuurlijke wijze bewerkt zonder enige chemische hulpmiddelen en Tom maakt gebruik van enkele biodynamische hulpmiddelen om de bodem te activeren en te voeden. In de kelder wordt geen sulfiet toegevoegd en het domein focust zich op zeer lage opbrengsten om de hoogst mogelijke concentratie en mineraliteit te verkrijgen.

Dit zijn ware terroirwijnen die nergens anders kunnen worden gereproduceerd.

Naar de wijnen van Domaine Matassa

Vines before veraison
Druiven vóór veraison
Mourvèdre Ace of Spades
Mourvèdre uit de ‘Les Myrs’ gaarden, aan de andere kant van de rivier van Mas Ferriol
Harvesting Macabeu Matassa
Macabeu-oogst
Jonge Macabeu-druiven