Casa Caterina

Lombardije

Eens in de zoveel tijd kom je een wijnhuis tegen dat zó speciaal is dat alles wat je weet en alle kennis die je hebt tot niets kan worden gereduceerd. Het ontmoeten van de Del Bono-broers zorgt er onmiddellijk voor dat je anders gaat kijken naar het maak- en belevingsproces van wijn. Aurelio en Emilio del Bono erfde wijngaarden van hun vader, die toentertijd mousserende wijnen maakten voor zijn eigen plezier. De broers waren toen nog softdrink-distributeurs, die zich voornamelijk bezighielden met bezorgingen aan huis. Toen ze het wijnhuis van hun vader overnamen focuste Aurelio zich direct op de wijngaarden en op de kelder, terwijl Emilio zich meer thuis voelde in het kantoor. Beide broers hebben voordat ze hiermee begonnen niets anders geleerd dan wat hun eigen vader hen heeft geleerd.

Aurelio werd tamelijk snel geobsedeerd door het Champagnegebied (en door cult-legende Jacques Selosse in het specifiek), waarna hij ook de bekende ‘Champagnedruiven’ begon aan te planten. Momenteel staat er in de gaarden voornamelijk Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier, maar ook andere Franse druivenrassen zijn vertegenwoordigd op kleinere percelen; Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Gewürztraminer en Pinot Blanc maken deel uit van het Casa Caterina-arsenaal.

Aurelio stelt ook altijd dat het terroir in Franciacorta heel erg op het terroir in de Champagne lijkt, maar hij was geen Italiaan als hij niet zou stellen dat het in Franciacorta nog net wat beter is dan in de Champagne. Er bestaan discussies over, maar de naam van Franciacorta zou hierom ook kunnen worden herleid naar de Champagne. De bodem van de gaarden bestaat voornamelijk uit veel kalk, de gaarden zijn steil gelegen, en het koele klimaat dragen allemaal bij aan de prachtige elegantie van de wijnen van de broers.

Naast het bestieren van de gaarden is Aurelio voornamelijk bezig met het rijpingsproces. Rijpen is alles voor hem, of de wijnen nou mousserend zijn of niet. Alle mousserende wijnen staan minimaal 36 maanden sur lie vóór het degorgeren, wat tijdsperiodes zijn die in de Champagne louter zijn weggelegd voor de meest prestigieuze cuvées. Voor het stille wit en het stille rood wordt in sommige gevallen nog veel meer tijd uitgetrokken. Één van de meest memorabele wijnen ooit geproefd was Noncè, een non-ouillé Gewürztraminer uit 2009. So you know.

Naar de wijnen van Casa Caterina