<< terug

Guttarolo

Puglia

Gioia del Colle, Bari


Oppervlakte 7 ha.
Natuurlijk sinds 2004

Cristiano Guttarolo begon in 2004 met het maken van wijn, net buiten Gioia del Colle in Puglia, zo’n 40 kilometer ten zuiden van Bari. Toentertijd besloeg het domein 2,2 hectare aan wijngaarden wat vroeger van Cristiano’s grootvader was, en wat Cristiano mocht erven. Wegens het aanplanten en overnemen van wijngaarden beslaat het totale oppervlakte aan gaarden nu zo’n 7 hectare. De oude ‘masseria’, het gebouw op het domein volledig gebouwd van lokaal gesteente, is tegenwoordig het kloppend hart van de onderneming. Omdat de masseria volledig van steen is gebouwd, is het een ideale omgeving om druiven tot wijn te maken. De masseria is omringd door wijngaarden met druivenrassen als Primitivo, Verdeca, Nergroamaro en Susumaniello die in Guyot-methode zijn gesnoeid. Deze snoeimethode kom je voornamelijk in koelere gebieden tegen, maar Cristiano zweert erbij.

Het specifieke gebied waar de druiven aangeplant staan heet is het Murgia-plateau; een kalkstenen plateau op zo’n 360 meter boven zeeniveau, wat ook in het warme zuiden goede verkoeling krijgt van de Adriatische en Ionische zeeën. Mede wegens de winden kent het plateau grote verschillen in temperatuur tussen dag en nacht, wat de wijnen verfrissing biedt.
Een groot deel van de gaarden staat over kalkstenen bodem aangeplant, en in veel gevallen komt dit ook door de humus naar boven, waardoor het terroir als ‘karst’-terroir zou kunnen worden beschreven. Dit karst-terroir is specifiek voor het Murgia-plateau, en onderscheidt het plateau van andere gebieden in Puglia. Het zichtbare kalksteen in de flora- een fauna-rijke gaarden zorgt zowel voor verkoeling van de bodem, als wel voor diffuus licht voor de plant vanonder de stokken, waardoor de planten makkelijk rijpen en gezond blijven, terwijl de bodem wordt verkoeld, wat de wijnen frisse elegantie geeft die in Puglia door anderen niet makkelijk wordt gerepliceerd. Puglia staat namelijk bekend om haar logge, (voornamelijk) rode wijnen van de vlaktes, waar de wijnen van Cristiano wegens de hogere ligging van de gaarden en de aandachtigheid van Cristiano juist fris, verteerbaar en verfijnd uit de hoek komen. De warme zon valt nog steeds in de wijnen terug te proeven, maar wegens de pure en verfrissende kwaliteit en de mineraliteit van de wijnen komt er een balans naar voren die minder vaak met Pugliaanse wijnen wordt geassocieerd.

Cristiano bewerkt het land biologisch, en is dan ook biologisch gecertificeerd, maar geeft aan strenger in symbiose met de natuur te werken dan dat een biologisch certificaat voorschrijft. Zo wordt er nooit bemest, ook niet met natuurlijke mest, en krijgt de natuur de kans om haar eigen balans te vinden omdat Cristiano zo min mogelijk probeert in te grijpen in het verloop van de seizoenen. Ook irrigeert Cristiano niet, en gebruikt zo min mogelijk koper en zwavel in de gaarden. Alleen in de zomer wordt er licht geploegd, om zo meer planten en kruiden de ruimte te bieden om tussen de ranken tee groeien. De balans tussen flora, fauna en land zijn voor Cristiano het allerbelangrijkst, en alles wat er in de gaarden gebeurt, gebeurt dan ook met de hand.

Ook in de kelder zijn balans en symbiose kernwoorden en -waarden. Omdat ieder jaar verschillend is, probeert Cristiano flexibel te zijn, en op een logische wijze bij te sturen waar nodig is. De verhoudingen van verschillende druiven in de cuvées verschillen dan ook van jaar tot jaar, om zo het beste in iedere cuvée naar boven te halen. Uiteraard gebeurt de vinificatie middels inheemse gisten natuurlijk, en wordt er op geen enkel moment iets toegevoegd. Verder staat Guttarolo bekend om het gebruik van kleien en porseleinen amforen van verschillende vormen en maten. Momenteel worden er zo’n 25 gebruikt, en krijgen de wijnen die ook in amforen worden gevinifiëerd tot zo’n 150 dagen schilcontact. Sommige wijnen die Cristiano maakt om eerder te drinken krijgen schilcontact van twee tot drie weken, een worden daarna in staal opgevoed. Over het algemeen zijn deze wijnen de wijnen die het vroegst in het jaar worden uitgebracht, waar de amforen-wijnen iets meer de tijd krijgen. Het mineraal in de wijnen is emblematisch, en Cristiano slaagt wat ons betreft volledig in om de kenmerken van het terroir van het kalkstenen plateau in Puglia naar zijn wijnen over te brengen.

Wijnen van Guttarolo

<< terug