<< terug

Grape Republic

Yamagata

Nanyō


Natuurlijk sinds          2015
Jaarlijkste productie  +-30.000 flessen

Van origine is Kazuomi Fuijmaki restaurateur en sommelier maar in 2015 besloot hij het roer om te gooien en Tokio te verruilen voor het dorpje Shinden in Yamagata om hier wijnmaker te worden. Zonder enige ervaring met wijnproductie, bedacht hij voor zichzelf in elk geval drie simpele regels: op het land moet volgens biologische principes worden gewerkt, tijdens het maakproces mogen geen additieven worden gebruikt zoals zwavel, en op enig moment moeten de wijnen tijden het proces in ieder geval wat van amfora-vergisting of -rijping te zien krijgen. Het doel van Grape Republic is dan ook om levende en pure Japanse wijnen te maken op een natuurlijke manier door gebruik te maken van inheemse druiven die groeien rondom de Yamagata regio.
 
Voor Fujimaki staat de reflectie van het terroir bij het produceren van de wijnen centraal. Hieronder wordt niet alleen het klimaat, de ligging en de bodem verstaan, maar ook de mensen die er wonen met hun bijbehorende culturen. De gaarden en wijnkelder bevinden zich in Nanyō City, in de Yamagata Prefectuur, waar de hellingen in het noorden liggen met hun vruchtbare uitlopers richting het zuiden. Ondanks dat het land en klimaat hier geschikt is voor het telen van druiven, is het op grote stukken verlaten en (nog) niet zo in trek bij andere wijnboeren. Fujimaki wil hier verandering in brengen, onder andere door te laten zien dat het mogelijk is om hier hoge kwaliteit druiven te telen en daar natuurlijke wijnen van te maken. Op deze manier probeert hij andere wijnboeren te inspireren om zich hier te vestigen. 

Natuurwijn van Grape Republic is gemaakt van 100% druiven uit de omgeving van Nanyō City en niks anders (zero-zero). Op het land worden geen chemische middelen gebruikt zoals kunstmest, pesticiden, herbiciden of insecticiden. Ook in de kelder wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijk aanwezige gisten en wordt er verder niks toegevoegd zoals suiker of zuur. De productie is niet erg groot, maar groeit gestaag. In het eerste oogstjaar, 2015, verwerkten ze 100kg druiven, maar door een samenwerking met andere boeren was dat in 2017 al zo’n 40.000 kg. Het doel is om de productie nog verder te vergroten, mede ook om de boeren in de regio te stimuleren meer wijn te produceren.
 
2017 was dan ook tegelijkertijd het jaar waarin Grape Republic haar professionele kelder wist af te bouwen. Ze hebben een groot aantal Spaanse amforen geïnstalleerd, die een grote rol spelen bij de fermentaties en vergistingen. Nadat de druiven zijn geoogst worden de steeltjes verwijderd en het fruit met voeten gestampt voordat het in de amforen gaan. De amforen worden afgesloten, en dienen bij de meeste vergistingen als het vat waarin de ‘maceration carbonique’ ontstaat. De wijnen zijn erg uitgesproken, en wezenlijk anders dan hetgeen wat wij uit het Europese kennen. Heerlijke frisse smaken, en zeker het proberen waard. Fruit, snoepjes, mineraal, friszuur, uitbundige aroma’s en enorme spanning zijn woorden die gelijk door ons hoofd spoken.

Wijnen van Grape Republic

<< terug