<< terug

Makaridze

Imereti


Gogita Makaridze is de vijfde generatie wijnmaker in Terjola, in de westelijke provincie Imereti. Imereti strekt zich uit van de Zwarte Zee tot aan centraal Georgië, en Terjola ligt binnen de regio in het oostelijke deel.

Gogita is in de marani opgegroeid, en heeft het (natuurlijk) vinifiëren met de paplepel ingegoten gekregen. Sinds dat ‘ie klein is werkt ‘ie al mee, en heeft zo goed als alles geleerd van zijn vader en overgrootvader.

Zelfs tijdens de Soviet Unie produceerde de familie Makaridze nog volop wijn, wat het voortbestaan van de wijntraditie van de familie heeft gegarandeerd. Ook na de val van de Soviet Unie behield Gogita’s familie haar wijngaarden, ondanks dat de wijnproductie enorm slonk wegens de economische onzekerheid en de steeds verder verkleinende exportmarkt.

In 2012, toen Gogita’s vader met (part-time) pensioen ging, nam Gogita alle verantwoordelijkheid voor de wijngaarden over. Gogita is extreem gedreven om de wijnen uit Imereti wereldwijd op de kaart te zetten, en hij laat zien dat er prachtige wijnen in de streek worden gemaakt.

De wijnen van Makaridze zijn wat ons betreft anders dan de wijnen van Georgische wijnmakers waar we al mee werken. In alle wijnen staan mineraliteit en frisheid voorop: allen zijn ze strak, precies, energiek en verkwikkend. Er wordt strak wit gemaakt van Tsitska, licht-rood van Aladasturi, en aards rood van de blend van Otskhanuri Sapere en Tsolikouri. Alles wordt gemaakt in qvevri, maar zijn minder aards en ‘ruig’ dan de wijnen uit oost-Georgië. In dit geval zorgt qvevri-rijping juist voor het behoud van precisie in de wijnen, wat ook laat zien wat voor bekwame wijnmaker Gogita is.

Wijnen van Makaridze

<< terug