<< terug

Weingut Werlitsch

Steiermark


Weingut Werlitsch is in 2004 gestart door het echtpaar Ewald en Brigitte Werlitsch na het overlijden van Ewald’s vader, die de eerste generatie wijnboer en eigenaar van het Weingut was. Het wijndomein dankt haar naam aan de naam van het boerenlandgoed, wat al sinds de 17e eeuw in handen in is van de Tscheppe’s. Ewald’s zus Maria heeft samen met haar man Sepp Weingut Muster, en broer Andreas maakt wijn onder zijn eigen naam, net zoals Maria en Sepp óók in hetzelfde dorp als waar Weingut Werlitsch ligt. Deze drie bovengenoemde wijnmakers(duo’s) vormen samen met Franz & Christine Strohmeier en Alice & Roland Tauss het biodynamisch-wijnmakersverbond Schmecke das Leben. Het verbond is in het leven geroepen om elkaar te ondersteunen in het maken van wijn in lijn met de natuur.

Weingut Werlitsch maakt dan ook sinds 2005 heel erg uitgesproken natuurlijke witte wijnen van zo’n 8 hectare aan biodynamisch bewerkte gaarden in het zuiden van Steiermark. De regio is bekend om haar ‘opok’-bodem, een bodemsoort die bestaat uit rode klei, mergel en kalksteen. Alle gaarden liggen op erg steil terrein, waardoor het machinaal bewerken van gaarden met tractor onmogelijk is.

Ewald en Brigitte maken eerlijke en authentieke wijnen, die goed de sense of place vastleggen. Het grootste deel van de gaarden is door Ewald’s vader in de jaren ’80 en ’90 aangeplant, waardoor de leeftijd van deze gaarden nu rond de 30 jaar ligt. De drie wijnen in hun ‘Ex Vero’-lijn komen van drie verschillende gaarden waarvan ieder nét andere bodemcompositie heeft. Drie plots van deze lijn zijn op hoogte ingedeeld (‘Ex Vero I’ is het laagst gelegen en ‘Ex Vero III’ is het hoogst gelegen), en de hoeveelheid van de bekende ‘opok’-bodemsamenstelling neemt toe met elke opeenvolgende trap.

De meeste wijnen die ze maken zijn een blend van Sauvignon en Morillon (Steiermark’s voor Chardonnay), en worden voor minstens 22 maanden in grote, oude houten vaten gerijpt. Dit lange rijpen zorgt voor de volwassenheid en gelaagdheid van hun wijnen, waarin het terroir duidelijk naar voren komt. De wijnen van deze Tscheppe’s zijn gastronomisch en gelaagd, maar kennen allen een eigen ‘randje’ wat de wijnen ook onmiskenbaar speels maakt. De wijnen zijn zeer serieus en hebben brede gastronomische inzetbaarheid, maar hebben daarnaast ook jeugdige energie die de wijnen herkenbaar ‘Werlitsch’ maken.

Ondanks dat er alleen wijn wordt gemaakt van witte druiven, produceren Ewald en Brigitte ook oranje wijnen. ‘Glück’ is een cuvée gemaakt met een korte maceratie van twee weken, waar ‘Freude’ hun lange-maceratie-wijn is, met hele trossen en een jaar lang schilcontact.

Wijnen van Weingut Werlitsch

<< terug